Print

Földöntúli sikerek

Forbes
2020. december 18. 6 perc olvasás

Fordította: Váradi Ibolya és Topolay Gábor
Illusztrátor: Zohar Lazar

Alaposan felfordult a világ Dr. Seuss hagyatéka körül. Még a feje tetejére állt 2020-as évben is megduplázta nyereségét a német származású amerikai mesekönyvszerző és karikaturista irodalmi öröksége: 33 millió dollár közelébe ért. A siker mögött az évek alatt az író bő hatvankötetes hagyatéka köré kiépülő multimédia-vállalat, a Dr. Seuss Enterprise áll.


A Seuss-univerzum első terméke a Zöld sonka és zöld tojás volt – a Netflixen megjelenő animációs sorozat az író mindössze ötvenszavas szókincsből álló könyvét dolgozta fel. Olyan sztárok kölcsönözték a figurák hangját, mint Michael Douglas vagy Diane Keaton, és egymaga 65 millió dollárt hozott a konyhára. Ráadásul most még a Warner Bros. is bejelentkezett, hogy három filmet csinál a történetből, a filmstúdiók és a streamingszolgáltatók gyakorlatilag fegyverkezési versenyt folytatnak az eredeti jogokért. Az utóbbiak tavaly összesen 120 milliárd dollárt költöttek el a Seuss-hagyaték jogaira, olyan márkákra, mint A Grincs vagy A Macska – le a kalappal.


A legjobban fizetett halott hírességek listáján az idén többeket is a streamingszolgáltatók repítettek az elsők közé. Az Apple Tv+ nemrég 32 millió dollárért vette meg Peanuts (itthon Snoopy néven futott) jogait, amitől a néhai alkotó, Charles Schulz egyenesen a harmadik helyen landolt. A Netflix Elvis Presley-ből akar animációs filmet készíteni, bár a néhai popsztár lehet, hogy enélkül is a listán lenne.


Sajnos vannak új nevek is. A mindössze 21 évesen elhunyt rapper, Juice WRLD örökösei 15 millió dollárt kerestek tavaly, az alig egy éve eltávozott kosárlegenda, Kobe Bryanté 20 milliót.

A 13 legjobban kereső halott híresség:

1. Michael Jackson
48 millió dollár
Meghalt 2009-ben, túladagolásban

A popkirály már nyolcadik éve őrzi első helyét a listán. Ezen még a 2019-ben megjelent, nagy port kavaró Neverland elhagyása című négyórás dokumentumfilm sem tudott változtatni, ami pedofilként mutatta be a művészt.

2. Dr. Seuss
32,5 millió dollár
Meghalt 1991-ben, rákban

Theodor Seuss Geisel, a német származású amerikai író, karikaturista a tavalyi ötödik helyről került feljebb idén a listán. 2019-ben ötmillió, 2020-ban hatmillió példányban keltek el a művei.

3. Charles Schulz
32,5 millió dollár
Meghalt 2000-ben, rákban

Snoopy kutya alkotója megőrizte a tavalyi harmadik helyét, a június 30-ig tartó üzleti évben 110 millió dolláros volt a Schulz-hagyaték bevétele. Ennek nagy része az Apple TV-től csordogál, ami idén mutatta be a Snoopy az űrben című sorozatot és az olyan klasszikusokat is sugározta, mint az A Charlie Brown Christmas.

4. Arnold Palmer
25 millió dollár
Meghalt 2016-ban, szívrohamban

Lehet, hogy a járvány lerövidítette az idei golfszezont, de az Arnold Palmer arcával ellátott cukros üdítőt viszik, mint a cukrot. Az italt gyártó Arizona Beveragesszel kötött egyezség évente több milliárd dollárt hoz a konyhára, ezt kiegészíti még a Mastercarddal kötött szerződés és az a több száz kiskereskedelmi kapcsolat, amelyek révén Ázsia-szerte árulnak Palmer nevével ellátott ajándéktárgyakat.

5. Elvis Presley
23 millió dollár
Meghalt 1977-ben, szívrohamban

Az idei utazási korlátozások megviselték Elvis birodalmát. Az énekes házából átalakított múzeumba, a Gracelandbe zarándokló rajongók általában több mint tízmillió dollárt tesznek hozzá a Presley-örökösök éves bevételeihez. A múzeum 2020-ban két hónapra bezárt, most csökkentett kapacitással működik.

6. Kobe Bryant
20 millió dollár
Meghalt 2020-ban, helikopter-balesetben

Az amerikai kosárlabdacsillag tragikus helikopterbalesete után rekordgyorsasággal vásárolták fel az összes Kobe Bryant nevével ellátott terméket a Nike-tól. Emellett önéletrajzi könyvéből is elkapkodtak a rajongói 300 ezer példányt.

7. Juice WRLD
15 millió dollár
Meghalt 2019-ben, túladagolásban

A show bizniszben Juice WRLD néven ismert Jarad Higgins 2019 decemberében hunyt el, alig kilenc hónappal a Death Race for Love című albumának megjelenése után. A harmadik lemezét már posztumusz adták ki, és rögtön a Billboard listájának élére került.


8. Bob Marley
14 millió dollár
Meghalt 1981-ben, rákban

Az elmúlt évben majdnem egymilliárdszor hallgatták streamelve a zenéit. Emellett a House of Marley márkájú pólók, öngyújtók, fülhallgatók és mikrofonok eladásai körülbelül hárommillió dollárt hoztak.


9. John Lennon
13 millió dollár
Meghalt 1980-ban, gyilkosság áldozataként

Negyven évvel John Lennon meggyilkolása után még mindig előszeretettel használják a Beatles zenéit tévéműsorokban és filmekben is. Lennon társszerző az együttes leghíresebb számaiban, hagyatéka így gyakorlatilag mindig gyarapszik, ha felcsendül egy Beatles-szám.

10. Prince
10 millió dollár
Meghalt 2016-ban, túladagolásban

Ugyan Prince otthona, a Paisley Park sosem vette fel népszerűségben a versenyt Elvis villájával, a „pop főpapja” még mindig megmozgatja a hallgatókat. Csak 2020-ban a Purple One albumot 700 ezren vásárolták meg egyedül az Egyesült Államokban.


11. Freddie Mercury
9 millió dollár
Meghalt 1991-ben, AIDS-ben

A 2018-ban bemutatott Bohemian Rhapsody című film visszahozta Mercuryt a reflektorfénybe. A zenei jogdíjak bevételei mellett a Queen témájú ajándéktárgyak eladása is megugrott.


12. George Harrison
8,5 millió dollár
Meghalt 2001-ben, rákban

A Beatles legcsendesebb tagjának hagyatékát még úgy is hét számjegyű csekkel emelték a Cirque du Soleil Love című, Beatles-témájú műsorának készítői, hogy a műsornak az év nagy részében állnia kellett.


13. Marilyn Monroe
8 millió dollár
Meghalt 1962-ben, túladagolásban
Monroe-t, úgy tűnik, örökké imádni fogják: képeit és nevét világszerte közel száz márka használja, köztük a Dolce & Gabbana és még a Lego Group is.

Módszertan: Az éves profitlistát a különböző hírességek 2019. október 1. és 2020. október 1. közötti adózás előtti bevételi adataiból számolta az amerikai Forbes. Az adatokat összevetik az MRC Data, az IMDbPro és az NPD Bookscan statisztikáival, majd interjúkat készítenek bennfentes iparági szereplőkkel. Az ügynöki jutalékokat, menedzserek és ügyvédek díjait nem vonták le az összegekből.