Print

EXITLISTA 2020

Sándor Krisztián, újságíró
2020. szeptember 29. 13 perc olvasás

Pulyka, műanyag, vasút

Összeállította: Sándor Krisztián, Közreműködött: Zsiborás Gergő

Módszertan
A listában azokat az üzleteket vettük végig, ahol magyar tulajdonosok szálltak ki az általuk alapított, tulajdonolt cégből. Ahol volt nyilvánosan elérhető adat az értékesítésről, ott azt tüntettük fel (vételár), ahol nem, ott magunk becsültük meg, ahol lehetett, a konszolidált adatokat használtuk fel. A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki.
Az értékeléseket a Forbes szerkesztősége készítette nyilvánosan elérhető adatok alapján. A nagy üzletek összegyűjtésében a CapitalIQ, a MergerMarket, a Thomson Reuters és a Zephyr adatbázisokat használtuk fel, az összeállításban a KPMG és a Concorde MB Partners volt segítségünkre. Az egyes társaságok felértékelésében a Concorde MB Partners munkatársai segítettek. A 2019. szeptember 1. és 2020. szeptember 21. között nyélbe ütött tranzakciókat vizsgáltuk.

1. Agrofeed KFT.
Mezőgazdaság
Becsült érték:
11,8 milliárd forint
Vásárló:
Csitkovics Tibor

A Magyar 100 listás Agrofeed többségi tulajdonosáé a legnagyobb exit az elmúlt évben: Szekeres István hatvanszázalékos tulajdonrészét üzlettársa, Csitkovics Tibor vette át kedvezményes részvénycsere formájában. Bár a formális kiszállás már 2019 áprilisában megtörtént, de a cégbírósági bejegyzés szeptember végén lépett életbe, így az idei listán szerepel az üzlet. Szekeres az üzletről a Forbesnak azt nyilatkozta, hogy elérkezett a tökéletes időpont a „generációváltásra”: hetven felé közelítve már nem akart egy ekkora vállalatot vezetni, de érzi még magában az erőt, hogy valami másba belevágjon. Mindhárom gyereke más karrierúton halad, így ideális megoldás volt az üzlettársnak eladni a részt.

A Szekeres család vagyonkezelő holdingjának eszközértéke 11,8 milliárd forintra rúg, ez nagyságrendileg az az összeg, amit az eladással kézhez kapott. Ennek egy részét ingatlanbefektetések, -beruházások teszik ki, emellett Szekeres keleti kapcsolatrendszerét kihasználva export-importtal foglalkozik, de már folytat tárgyalásokat ipari beszállítókkal is.

2. Gallicoop Zrt.
Élelmiszer
Becsült érték:
9 milliárd forint
Vásárló:
Takarék Magántőkealap, Béta Magántőkealap, Status Food Magántőkealap (magyar)

Bár a sajtónak a tulajdonosok rendre cáfolták, hogy eladó lenne a szarvasi pulykafeldolgozó, a Forbes piaci információi szerint már évek óta fel-felmerült a cég eladása. A mostani eladást magyarázhatja a magyar húsfeldolgozás piacára nehezedő konszolidációs nyomás, az, hogy a szárnyasok közül a pulykahús piaca nem növekszik úgy, mint a csirkehúsé, ráadásul a koronajárvány és a határok lezárása alaposan megnehezítette az exportpiacok elérését. A vevő magántőkealapok tulajdonosi háttere ismeretlen, de Mészáros Lőrinchez közeli kör sejlik fel. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenypiaci vizsgálata még nem zárult le.

3. Envirotis Holding Zrt.
Hulladékkezelés
Becsült érték:
6,3 milliárd forint (eszközalapon)
Vásárló:
Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap (magyar)

A hulladékkezeléssel foglalkozó cégcsoport története 1990-ig nyúlik vissza, galvániszap-feldolgozással kezdték, majd terjesztették ki a tevékenységüket veszélyeshulladék-kezeléssel, kármentéssel, de hozzájuk tartozik a fűzfői hulladék­égető is, aminek engedélyét a kormány idén februárban hosszabbította meg. Ahogy arról már áprilisban is beszámoltunk, a Mészáros Csoportnál már évek óta figyelték a hulladékkezelő szektort, a cégcsoport eredményei láttán érthető, miért az Envirotisra vetették ki a hálót: 2018-ban 2,3 milliárd forint adózott eredményt ért el.

4. Szkaliczki és Társai Műanyag­feldolgozó KFT.
Műanyagipar
Becsült érték:
3,9 milliárd forint
Vásárló:
Nefab Group (svéd)

Az 1997-ben alapított orosházi cég meghatározó szereplő a műanyag-feldolgozásban, vákuumformázott termékeinek jelentős részét az autóipar és beszállítói veszik, így az elmúlt évek növekedésében nagy szerepet játszott a szektor felfutása. A többségi részvényes Szkaliczki család 2020 tavaszán rázott kezet a globális szállítás-csomagolás technológiai multival, a svéd Nefab csoporttal.

5. Marnevall Zrt.
Élelmiszeripar
Becsült érték:
3,6 milliárd forint
Vásárló:
LDC-Tranzit
(francia–magyar)

A debreceni Tranzit hetven százalékát még 2018-ban vette meg a Szabó családtól a francia baromfióriás, az LDC. A stratégiai befektetőtől kapott pénzzel nem tétlenkedik az immár francia–magyar vegyesvállalat: 2019 decemberében a fagyasztott, kényelmi élelmiszerekre specializálódott – amúgy szintén debreceni – Marnevallt vették meg, amelynek termékei az Auchan, a Spar, a Tesco és a Family Frost kínálatában is megtalálhatók.

6. Plasztik Tranzit Kft.
Műanyagipar
Becsült érték:
2,9 milliárd forint
Vásárló:
Coveris (amerikai)

A Sága csomagolóanyagait is gyártó vállalat az elmúlt években stagnáló árbevétel mellett csökkenő adózott eredményt tudott felmutatni. 2019 tavaszán még új üzemcsarnokot adott át a cég a Bács-Kiskun megyei Pirtón levő telephelyén, amire uniós támogatást is kaptak, végül a Papp család az osztrák Coverisnak adta el a vállalatot, amit 2020. február végén jegyeztek be.

7. Infomix Kft.
IT
Becsült érték:
2,7 milliárd forint
Vásárló:
Hungaropharma (magyar)

A háziorvosoknak minden bizonnyal ismerős lehet a cég, ugyanis a praxisok fele az 1990-ben alapított társaság szoftverét használja a páciensek dokumentációjához. A vevő a piacvezető, negyvenszázalékos piaci részesedéssel bíró gyógyszer-nagykereskedő, amely évi 135 millió készítményt ad el 371 milliárd forintos konszolidált forgalom mellett.

8. Superpowered INC.
IT
Becsült érték:
2,4–3 milliárd forint
Vásárló:
Splice (amerikai)

A 2013-ban Kápolnásnyékről induló startup azon kezdett el dolgozni, hogyan lehetne Android rendszeren késleltetés nélkül zenét hallgatni. Vlaskovich Patrick és Szántó Gábor olyan keretrendszert és fejlesztőkészletet (SDK) kínálnak, amivel több platformon is működő audioalkalmazásokat lehet fejleszteni mobilos vagy webes környezetben. A cégre idén májusban csapott le a Splice, egy zenészeknek szóló amerikai közösségi platform. Szántó az anyacég újonnan létrehozott hangtechnikai részlegét fogja vezetni.

9. Kastélypark Klinika, Svábhegyi Gyermekklinika
Egészségügy
Becsült érték:
2,2 milliárd forint
Vásárló:
Doktor24 Medicina (magyar, többségi)

A Béres György tatai magánklinikáját megvásárló Doktor24 csoport tulajdonosai között (Lancz Róbert, Skorán Ottó és három kisebb részvényes mellett) Kóka János volt SZDSZ-es politikus is ott van. Ahogy a Forbes.hu-n megírtuk, a cégcsoport idén márciusban húzott be egy 3,5 milliárd forintnak megfelelő befektetést két külföldi tőkealaptól. Nagy terveik vannak: piacvezető, országos elérésű, komplex egészségügyi szolgáltatót építenek – ahogy az a róluk szóló cégportréból is kiderül a 26. oldalon. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet megvásárlása mellett Őrmezőn építenek magánkórházat 2,5 milliárdból.

10. Pólus-Coop, Barcs-Coop
Kiskereskedelem
Becsült érték:
1,6 milliárd forint
Vásárló:
Nyírzem Zrt. (magyar)

Egy kézbe vándorolnak a vidéki Coop üzletek. A 16 Veszprém megyei egységet összefogó Pólus-Coop, valamint harminc Somogy megyei kisboltot és számos barcsi üzlethelyiséget birtokló Barcs-Coop is a Magyar 100 listán is szereplő kisvárdai Nyírzem Zrt. közvetett tulajdonába került. A több mint hatvanmilliárd forintos konszolidált árbevételű csoport minősített többségi tulajdonosa az a 69 éves Pekó László, akit idén szeptemberben újra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének választottak.

Egy kézbe vándorolnak a vidéki Coop üzletek.

11. Terracotta Kft., Terra-tőzeg Kft.
Kereskedelem
Becsült érték:
1,3 milliárd forint
Vásárló:
magánbefektetők (magyar)

A hobbikertészeti nagykereskedés termékei ott vannak a hipermarketek és barkácsáruházak polcain, stabilan hárommilliárd forint fölötti bevétele növekvő tendenciát mutat. 2019 őszén állt össze több magyar magánbefektető, hogy egy erre a célra bejegyzett akvizíciós holdingon keresztül megvásárolják a Virágos család vállalkozását.

12. Hungaro-Gal Kft.
Gyógyszeripar
Vételár:
900 millió forint
Vásárló:
Vanessa Research Holding (amerikai)

A kaposvári gyógyszer-bérgyártót megvásárló amerikai biotech cég ritka betegségekre, emiatt a nagy multik által ki nem szolgált szegmensekben fejleszt gyógykészítményeket. Az új tulajdonosnak nagy tervei vannak: amellett, hogy a saját termékeinek vásárolt gyártókapacitást, exportorientált bérgyártóvá kívánja fejleszteni a HGA Biomedre átkeresztelt céget.

13. Hamptons Kft.
Fémmegmunkálás
Becsült érték:
800 millió forint
Vásárló:
menedzsmentbevásárlás (magyar)

A 2005-ben alapított budapesti cég CNC-gépekkel gyárt hidraulikus és szivattyúalkatrészeket kis és közepes darabszámban, ezek jelentős részét exportálja. A vállalatot magánbefektetők egy csoportja vette meg, akik aktívan részt fognak venni az irányításban (szaknyelven: management buy-in).

14. Pharma Print Kft.
Nyomdaipar
Becsült érték:
600 millió forint
Vásárló:
August Faller Kft. (német)

A debreceni nyomda Európa egyik jelentős vevőtájékoztató-gyártója, évente 300 millió darabot nyomtat, és olyan gyógyszeripari partnereket tudhat magáénak, mint a Richter Gedeon, az Egis, a Teva és a Sanofi. A cég 2020 februárjától már a német nyelvterületeken piacvezető másodlagos csomagolóanyag-gyártó August Faller régiós multi égisze alá tartozik.

15. Stratis Kft.
IT
Becsült érték:
600 millió forint
Vásárló:
Menedzsmentkivásárlás (magyar)

Juhász Miklós cégalapító-tulajdonos harmincszázalékos részesedését a menedzsment többi tagja vásárolta ki a budapesti központú IT-tanácsadócégből. A cég nagykorúvá vált, fogalmazott az üzlet bejelentésénél. A számokat nézve valóban szintet lépett a Stratis: 2016 és 2019 között egymilliárdról közel 2,4 milliárdra nőtt az árbevétel. A menedzsment változatlan formában, már Bíró Zoltán korábbi operatív vezető irányításával viszi tovább a vállalkozást, Juhász pedig némi pihenő után más területen kívánja folytatni szakmai útját.

Néhány beszálló

Nagisz Zrt.
Élelmiszeripar
Becsült érték:
legalább 14,5 milliárd forint
Vásárló:
OTP Portfolion Zöld Alap (magyar)

A Nádudvari hús- és tejtermékekről ismert élelmiszeripari vállalatcsoport többségi részesedését szerezte meg a magyar bank tőkealapja. Egyelőre az alap nem adott tájékoztatást arról, pontosan mekkora részesedést szerzett, a részletekről csak a GVH jóváhagyása után adnak ki információt – ráadásul még nem ismertek a Nagisz Zrt. előző évi konszolidált adatai. A rendelkezésünkre álló adatok alapján legalább 14,5 milliárdos üzletről lehet szó. Ez egyben azt is jelenti, hogy jócskán meg kell emelni az alapvetően tízmilliárd forintos alap tőkéjét, és az ötvenmilliótól négymilliárdig terjedő tőkekihelyezési mandátumon is túlmerészkedtek.

Triman Építőipari Kft.
Építőipar
Vételár:
2,7 milliárd forint
Vásárló:
SET Group (magyar)

Beleharap a Budapest–Belgrád-vasútépítési gigaberuházásba a budapesti tőzsdén jegyzett SET Group a Triman kilencven százalékának megvásárlásával. A gödöllői vasútépítő cég alapvetően biztosítóberendezésekkel, kiegészítő infrastruktúrák beépítésével, szerelésével foglalkozik, de idén nyáron projektcéget jegyeztek be egy termálfürdő építésére Zalakaros mellett. A SET Group zártkörű részvénykibocsátással emelte alaptőkéjét, és így apportálta a Triman többségi tulajdonrészét, az ügyletet az Equilor értékelte fel, és 2,7 milliárd forintra taksálta.

Szafi Products Kft.
Élelmiszeripar
Becsült érték:
legalább egymilliárd forint
Vásárló:
Harmony Holding Kft.

A Szafiról már több alkalommal írtunk a Forbesban: a mindenmentes márkát Burján Safira és Burján Zsombor Csaba építették fel. A Harmony Holding mögött Ipsits Gábor és Gáborné az MFB KKV Tőkealapjának forrásával szerzett többségi tulajdonrészt, Burjánék továbbra is résztulajdonosok maradnak.