Print

Befogadó kapitalizmus

Forbes
2021. június 28. 7 perc olvasás

Írta: Kamala Harris // Fordította: Haverinen-Varga Katalin

A kaliforniai Oaklandben voltam 1989 októberében, amikor a Loma Prieta földrengés tönkretette a Bay Bridge híd egy részét. Az akkori vezetőknek választaniuk kellett, helyreállítják-e a hidat úgy, ahogy volt, vagy újratervezik és megerősítik a tartószerkezetet, hogy az rezzenéstelenül állja a sarat. Utóbbit választották.

Majdnem kétmillió nő szorult ki a munkaerőpiacról, és családok millióinak okozott nehézségeket a mindennapi élelmiszer-vásárlás és a lakbérfizetés.


Ahogy kifelé tartunk a járványból, Amerika hasonló döntés előtt áll – annyi különbséggel, hogy most gazdaságunk és vállalkozásaink forognak kockán, azon belül is a kisvállalkozások és a startupok. A járvány rámutatott az amerikai gazdaság hiányosságaira és repedéseire. Minden harmadik kisvállalkozás kénytelen volt bezárni, majdnem kétmillió nő szorult ki a munkaerőpiacról, és családok millióinak okozott nehézségeket a mindennapi élelmiszer-vásárlás és a lakbérfizetés. Éppen ezért nekünk most nem toldozni-foldozni, hanem újratervezni kell. A kisvállalkozások megsegítésére kiutalt hatvanmilliárd dolláros mentőcsomag mellett azt is lehetővé kell tennünk, hogy az amerikai vállalkozók könnyen jussanak tőkéhez, és el kell távolítanunk minden akadályt a sikerük útjából.
Kezdjük a tőkével. Nemrég megismertem Lorena Cantarovicit, egy kézműves spanyol töltött tésztabatyut (empanadát) készítő coloradói cég tulajdonosát. Mint sokan mások, ő is a konyhájából indította el vállalkozását. Majd amikor kölcsönt szeretett volna felvenni a növekedéshez, a bankok sorra elutasították, mondván, nem hitelképes. Lorena kemény munkával bebizonyította, hogy tévedtek, vállalkozása azóta több alkalmazottal és új helyszínekkel is bővült.

A hatalom csarnokai:  Kamala Harris alelnöki irodája előtt, az Eisenhower-irodaházban


Ismerjük az ilyen történeteket. A hagyományos bankok és a kockázatitőke-társaságok nem mindig vették komolyan a vállalkozó nők vagy a színesbőrű vállalkozók álmait. A közösségi hitelezők épp arra jöttek létre, hogy az ezekben az álmokban rejtőző lehetőségeket meglássák. A közösségi hitelezők tudják, mennyire fontos az elérhető tőke kis jövedelmű, illetve színesbőrű rétegeknek – és ezzel nem csupán ezeket a közösségeket támogatják, hanem egész Amerikának értéket teremtenek.
Az Egyesült Államok Szenátusában azon dolgoztam, hogy további tizenkétmilliárd dollárt adjunk a közösségi hitelezőknek. Erre a befektetésre építve most együtt kell lehetővé tennünk, hogy minden amerikai vállalkozó hozzájuthasson az álmai megvalósításához szükséges tőkéhez.

De akadnak másfajta nehézségek is. Danielle Romanetti egy kis fonalboltot üzemeltet Virginiában, pár hónapja beszélgettem vele és az alkalmazottaival. Elmondták, milyen nehéz volt nőként is, vállalkozóként is gyermekfelügyelet nélkül túlélni a járványt. Akadtak, akiknek gyerekkel az autóban kellett kiszállítaniuk a megrendelt árut a vevőhöz, mások kénytelenek voltak bevinni a gyereküket a munkahelyükre.

Az elképzelhetetlennel szembesülve, Amerika vállalkozói úgy döntöttek, hogy újratervezik vállalkozásaikat. Hogy vevőiket megtartsák, a Danielléhez hasonló boltoknak nagyon gyorsan át kellett állniuk az online üzemmódra. Ezzel egy olyan keresletet elégítenek ki, ami minden bizonnyal örökre velünk marad. Hogy ugyanezt elérjék, a Lorenáéhoz hasonló éttermek kerthelyiséget létesítettek. Közben lelkes innovátorok a lehető legkülönfélébb területekről új termékekkel rukkoltak elő, hogy kiszolgálják a pillanatnyi szükségleteket.

A mi feladatunk most újratervezni az Egyesült Államok gazdaságát, hogy minden amerikainak esélye lehessen egy vállalkozás elindítására és felvirágoztatására. Ez az újratervezés a záloga, hogy versenyképesek maradjunk – és hogy a járványból erősebben jöjjünk ki, mint valaha voltunk.

Kisemberek a Biden-kabinetben

A Biden-kormány nettó összvagyona csupán töredéke a Trump- és az Obama-kormányokénak.

Joe Biden kormánya sok mindenben elüt a Trump-féle felállástól: több nő, több színesbőrű, több liberális – és sokkal kevesebb pénz van benne. De nem arról van szó, hogy az új kormány emberei szegények lennének. Mióta távozott az alelnökségből 2017-ben, Biden nyolcmillió dolláros nettó vagyont halmozott fel, javarészt egy könyv publikálásával és előadásokkal. Kamala Harris alelnök körülbelül hétmillió dolláros vagyonát részben jól kereső ügyvéd férjének köszönheti. Két kivétellel mind a tizenöt kormánytag dollármilliomos, vagyonuk összesen 118 millió dollárra rúg. Ami nem rossz teljesítmény, de a Trump-kabinet 6,2 milliárd dolláros, illetve a második Obama-kormány 2,8 milliárdos összvagyonától olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Janet Yellen • Pénzügyminiszter
Miután 2018-ban lemondott az amerikai jegybank elnöki pozíciójáról, Yellen több mint hétmillió dollárt keresett bankoknak és más vállalatoknak tartott előadásaival. Vagyontárgyai között van egy legalább 15 ezer dollárt érő bélyeggyűjtemény is.

Merrick Garland Igazságügyi miniszter
Garland, akit Obama 2016-ban a Legfelsőbb Bíróság főbírójának jelölt – sikertelenül –, egy New York-i ingatlan tulajdonosa, amit állítólag a felesége szüleitől örökölt, ezzel is gyarapítva az Arnold & Porter nevű rangos ügyvédi irodában partnerként összekeresett vagyonát.

Tom VilsackMezőgazdasági miniszter
Obama volt mezőgazdasági államtitkára a Trump korszak idején elhagyta a Fehér Házat, de azután is jól keresett. Tavaly 150 ezer dollárt nyert az Iowa állami lottón, és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának különböző pályázatain hívott le pénzt a farmjának.

Marty WalshMunkaügyi miniszter
Boston korábbi polgármestere három nyugdíjjal állt hivatalba, összegük 800 ezer dollárra rúg. A nyugdíjak közül kettőt az általa korábban vezetett szakszervezettől kapja.

Pete ButtigiegKözlekedési miniszter
Az Indiana állambeli South Bend volt polgármestere viszonylag vagyontalan volt, míg el nem indult a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Az amerikai Forbes becslései szerint 2019-ben és 2020-ban egymillió dollár fölött keresett, javarészt könyveladásokból.

Deb HaalandBelügyminiszter
Amerika első indián származású minisztere, aki állítólag a hajléktalanságból tört ki, 2018-ban Új-Mexikó államban kongresszusi képviselőnő volt. Ennek ellenére vagyonnyilatkozata csak egy évi 175 dolláros törzsi fizetést és egy 15 ezer dolláros diákhitelt említ.

Merrick Garland 68
Igazságügyi miniszter
Nettó vagyon: 20 millió dollár
Janet Yellen 74
Pénzügyminiszter
20 millió
Antony Blinken 59
Külügyminiszter
10 millió
Gina Raimondo 50
Kereskedelmi miniszter
10 millió
Joe Biden 78
Elnök
8 millió
Jennifer Granholm 62
Energiaügyi miniszter
8 millió
Alejandro Mayorkas 61
Belbiztonsági miniszter
8 millió
Lloyd Austin 67
Védelmi miniszter
7 millió
Xavier Becerra 63
Egészségügyi miniszter
7 millió
Kamala Harris 56
Alelnök
7 millió
Tom Vilsack 70
Mezőgazdasági miniszter
4 millió
Denis McDonough 51
Veteránügyi miniszter
3 millió
Marty Walsh 54
Munkaügyi miniszter
2,5 millió
Marcia Fudge 68
Lakásügyi és városfejlesztési miniszter
2 millió
Miguel Cardona 45
Oktatási miniszter
1 millió
Pete Buttigieg 39
Közlekedési miniszter
750 ezer
Deb Haaland 60
Belügyminiszter
0