Print

Azt mondták, ez nem nőnek való munka

Bánáti Anna
2020. július 29. 2 perc olvasás

Arról, amikor 1989-ben az Unilever is beszállt a cégébe:
Az Unilever megvette az ír partnerem, de rájöttek, hogy a legértékesebb, amit ezáltal nyertek, az az én technológiám. Úgyhogy ki is vásárolták a kockázati tőkebefektetőt, négyszer többért, mint amennyit előző évben fizetett. Mindenki boldog volt: az Unilever részesedést kapott a vállalkozásból, a befektető többet kapott vissza, mint amire számított. Nekem pedig hosszú időre az Unilever lett a partnerem, ami sok-sok ajtót megnyitott.

Karrierjének első döcögős éveiről:
Én voltam Indiában az első nő, aki sörfőzőmester lett, Ausztráliában tanultam a szakmát. Miután végeztem az egyetemen, nagyon magabiztosan tértem vissza Indiába, azt gondoltam, könnyen találok majd munkát. De az összes indiai sörfőzde azt mondta, ez nem nőnek való munka, nem kockáztathatják meg, hogy felvegyenek.

A férje legjobb befektetéséről:
A férjem akkoriban mindig azzal viccelődött, hogy úgy tudta, Indiában a nők hozzák a hozományt, nálunk viszont fordítva volt. Minden pénzünkre szükségünk volt, hogy kivásároljuk az Unilevert, az ő megtakarításaira is. De azt is mindig elmondja, hogy ez volt élete legjobb befektetése… amire a felesége vette rá. Ma nagyon értékes részesedése van a cégben.

4 érdekesség Kiran Mazumdar-Shawról
• A világ 804. leggazdagabb embere
4,2 milliárd dolláros (1300 milliárd forintos) vagyonnal.
• A Biocon első indiai cégként exportált enzimeket 1979-ben az Egyesült Államokba és Európába.
• A vállalat 2004-ben ment tőzsdére, rögtön az első napon elérte az egymilliárd dolláros értéket.
• Filantróp kezdeményezése, a The Mazumdar Shaw Medical Center célja, hogy fenntarthatóbb és megfizethetőbb rákkezelési modellt hozzon létre.