Print

A példánynak van értéke, nem a könyvnek

Topolay Gábor
2021. február 02. 13 perc olvasás

Újpest és Angyalföld határán szinte észrevétlenül forrt egybe két világ: a háború előtti falusias környezet és a szocializmus maradványainak durva szürkesége. Szürreális, milyen békésen megfér egymás mellett a macskaköves utcára nyíló baromfiudvar és a félig lepusztult, szocreál betontömb. Ebben a kevert, színes környezetben az már nem is meglepő, hogy a közelben, az egyik nagyobb házban félmillió könyv, köztük igazi ritkaságok lapulnak.


„Itt katalogizálják a könyveket felvásárlás után, ez itt a csomagoló, itt a számlázó” – mutatja Krix Andrea, a Régi Könyvek Kft. egyik tulajdonosa, miközben a hátsó irodába tartunk. Mindenütt könyvek, ezrével állnak halmokban, óriászacskókban. Majd átmegyünk a raktáron, ahol kétszintes, közel tízméteres polcrendszeren, tömött sorokban terebélyesedik a több mint félmillió kötet.


A hátsó irodába érve az asztalnál félretolok egy eredeti, dedikált Krúdy-regényt, hogy alatta meglássam a dedikált Radnóti-kötetet és egy öreg papíron József Attila Nem én kiáltok című versét, szintén aláírva. „Erről amúgy kiderült, hogy nem eredeti” – mondja Jáky Balázs, a cég másik tulajdonosa és ügyvezetője, Andrea párja. „A papír egyidős József Attilával, de az aláírása gyanús volt. Bevittük a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és egyből látták, hogy a régi Révai Nyomda gépein nyomtatták a 20-as években, de nem Attila írta alá. Így nem árverezzük el, inkább csak szép emléknek jó, nem aukciós tárgynak.”

Jáky Balázs és Krix Andrea szerint nagyjából százezer könyv lehet a minimumraktár, ha valaki be akar lépni erre a piacra.

Egyből látjuk, hogy ősnyomtatvány
A Régi Könyvek Kft. fő tevékenyége és árbevételének döntő része ugyan használt könyvek kereskedéséből jön, az üzlet legizgalmasabb része mégis az online aukció. 2017 nyara óta 34 árverést bonyolítottak le az interneten, egy árverésen 300–400 licitáló vesz részt, a kumulált leütési ár az elmúlt bő három évben már meghaladta a 102 millió forintot. Az eladóval együtt állapodnak meg a kikiáltási árról, majd a vevő és az eladó is 15-15 százalékos jutalékot fizet a leütési ár után.


A legdrágább tétel, ami a cég árverésein megfordult, szintén József Attilától származott: a Nem én kiáltok kötet számozott, aláírt, dedikált példánya 1,51 millió forintért kelt el. A legtöbbet az aláírt és dedikált könyvek érnek, a kettő közt az a különbség, hogy aláírásnál csak kézzel szignózza a szerző a művet, míg dedikálásnál kifejezetten ajánlja valakinek. A példány értéke pedig aszerint is változhat, hogy kinek dedikálta az író: többet ér, ha a szerelmének, mint akkor, ha egy volt tanárának. A legutóbbi nagyértékű könyvet decemberben vették meg egy aukción: egy 1476-ban kiadott Aquinói Szent Tamás-kötet 1,2 millió forintért ment el.

A legutóbbi nagyértékű könyvet decemberben vették meg egy aukción: egy 1476-ban kiadott Aquinói Szent Tamás-kötet 1,2 millió forintért ment el.


Balázsék a könyvet az árverés előtt szakértőhöz vitték, hogy megéri-e átvenni. Bálinger Béla, a Központi Antikvárium szakmai vezetője nézte meg. „Elsőre misztikusan hangzik, de semmi különleges nincs benne: egyből látjuk, hogy ősnyomtatvány.” Ősnyomtatványnak neveznek minden kötetet, amit 1500. december 31. előtt nyomtattak, utána már „csak” antiknak, utóbbi értéke jóval kisebb. Mint mondja, nincs hivatalos eljárás a könyvek megvizsgálására, és iskolában sem tanulható, csak a több évtizedes szakmai tapasztalat létezik. „A példánynak van értéke, nem a könyvnek. Ha a nyomdász kinyomtatta a kötetet, és bekötötték egy átlagos kötésbe, akkor mondjuk tízezer eurót ér. Ha viszont az akkori tulajdonosa megfestette, és aranyozott iniciálékkal látták el, akkor a tízszeresét.”

Nem jó elsőnek érkezni
A Régi Könyvek használtkönyv-kereskedő, aukciós ház és antikvárium. Több antikváriussal beszélve úgy tűnik, a hazai szakma elég zárt, nem szeretik, ha egy „mezei használtkönyves” antikváriusnak hívja magát, pedig nincs éles határvonal, hol kezdődik utóbbi kategóriája. Andrea és Balázs azonban egy percig sem próbálnak úgy tenni, mintha szakértői lennének a régi könyveknek, sőt még csak könyvmolynak sem tartják magukat. „Az évek alatt felszedtük a szükséges tapasztalatot, de nem közelítjük meg az öreg szakik tudását.” Könyvkereskedőnek, nem könyvszakértőnek mondják magukat (bár arra büszkék, hogy több, a könyvek terén nagy tudással bíró kollégájuk is van), szakmai sikereikről óvatosan, felvágás nélkül beszélnek.
Pedig szinte a semmiből építették fel a hazai használtkönyv-piac egyik legnagyobb cégét. Hiába ugyanis az aukciók sikere, a cég árbevételének döntő többsége a pár száztól a pár ezer forintig terjedő könyvek kereskedelméből jön. A 2019-es bő 300 milliós árbevétel nagyjából százezer rendelésből jött össze. Ezzel a harmadikak a használtkönyv-piacon az Antikvárium.hu Kft. és a Libri-Bookline Zrt. ezen üzletága mögött, bár utóbbi más modell szerint működik.

Puccini aláírása (felül) igazi ritkaság, a Radnóti által dedikált könyv (alul) alsó hangon félmillió forintot ér.


A most több mint félmillió kötetes raktár szinte egésze a hagyatékokból és költözés miatt feleslegessé vált könyvek felvásárlásából származik. Az elején még Balázsék jártak ki megnézni a könyveket, most már két kollégájuk végzi a munkát, naponta öt-hat helyre látogatnak el. „Embereink felmérik, milyen állapotúak a könyvek, milyen ritkaságok vannak köztük. Ismerik a raktárkészletet és azt, melyik könyvet mennyiért szokták megvenni.”


A legtöbb felvásárlás értéke tíz- és százezer forint közt mozog, de vannak különlegességek is. „Mi vettük meg Ungvári Tamás hagyatékát. Húszezer kötet, 95 százalékuk nagyon jó állapotban. Tele van a zsidósággal kapcsolatos kötetekkel és szociológiai-filozófiai szakkönyvekkel, amiket mindig keresnek a vevők.” Ebben az esetben a felvásárlási árat egyből meghatározták, de van, hogy az eladó versenyezteti a szereplőket. „Nem jó elsőnek érkezni, a második ajánlatot tevő mindig előnyben van.”
Ha a könyvek beérkeznek, a kollégák lelapozzák őket, megállapítják az eladási árukat, majd a kötetek katalogizálva bekerülnek a raktárba és a cég online boltjába. Balázs szerint a könyvek felét egy-két hét alatt elviszik, harmadukat egy éven belül, a maradék beragad. Az árazás dinamikus, a cég egyedi fejlesztésű szoftvere különböző mutatószámok alapján automatikusan árazza egyre lejjebb a köteteket, ha nem kelnek el hamar.
„Berkesi vagy Moldova nyolc–tíz éve még szitokszó volt, sokan kidobálták a köteteiket, aztán elfogytak mindenhonnan, így ma már újra keresik őket.” A keresletet a napi hírek is befolyásolják: amikor Sas József meghalt, egy nap alatt elkapkodták a könyveit, pedig előtte nem vitték őket. Nagyjából százezer könyv lehet a minimumraktár, ha valaki be akar lépni erre a piacra – mondják. Ezt összeszedni, katalogizálni, szoftvert fejleszteni hozzá rengeteg idő és több százmilliós költség. „Erre a piacra teljesen kívülről szerintem már nem lehet beszállni, és a növekedés is korlátozott, az 500 millió éves árbevétel lehet a plafon.”


Az 500 millió forint fölötti árbevétellel és bő 800 ezer kötetes raktárral bíró, itthon piacvezető Antikvárium.hu társtulajdonosa és ügyvezetője, Chovanecz Balázs is azt mondja, nem lehet fél–egymillió kötetes raktárat csak úgy összeállítani. „Több év kell egy ekkora gyűjteményhez, és még húsz év után is találkozom néha olyan könyvvel, amit sosem láttam korábban.” Chovanecz ismeri Balázsékat, bár szakmai kapcsolat nincs közöttük, párszor találkoztak. „Jól csinálják az üzletet – mondja róluk. – Mi már egy másik generáció vagyunk, mint a nagy öregek, új felfogással, online jelenléttel. Van egy korosztály, amelyik az elmúlt negyven évben sikeres volt, de már nem akar az újításokkal foglalkozni.” Ő akár az egymilliárdos nettó árbevételt is lehetségesnek tartja.

Nincsenek vérmes üzleti céljaik
Amilyen tempóban az utóbbi években fejlődött a Régi Könyvek, nem zárható ki, hogy hamarosan el is éri a milliárdos forgalmat. A vállalkozást Balázsék még bt. cégformában, 2012-ben vették meg, 2014 óta fókuszálnak szinte kizárólag a cégre. Akkor az adózott eredmény pár tízezer forint volt. Megdöbbentőnek tűnik, hogy mindössze hat év alatt hová futtatták fel a céget. Igaz, a pártól nem áll messze a vállalkozói lét, sőt Balázs már egyszer a csőd széléről is felállt. A cég­adatokból egy erősen vállalkozó hajlamú család képe bontakozik ki. A szülők még a 90-es években kezdték az üzletelést egy festék- és vegyiáru-kereskedéssel. Balázs és unokatestvére, Berény Róbert a sportszer-kereskedelembe vágott bele: két fő cégük, a B&J Sport Kft. és az Infinity Kft. volt egy ideig a Nike és a Converse hazai disztribútora. Több mint húsz üzletük volt országszerte, mindegyikre külön céget alapítottak, ha az egyik bedől, ne rántsa magával a többit.


Aztán a Converse-t megvette a Nike, és saját cég vitte tovább a magyar disztribúciót, ami elvitte Balázsék árbevételének döntő részét. Majd erre rájött a 2008-as válság, ami csődbe sodorta a cégcsoportot. Balázs neve alatt a cégadatok közt felszámolt és végelszámolt cégek tucatjait találjuk, ezt nehezen is éli meg. „Még a gyilkosságok is elévülnek egy idő után, de rólam életem végéig látják majd, hogy korábban több vállalkozásom csődbe ment.” A cégcsoportban Balázs első párja, Béres Csenge is benne volt, ő ma egy párt alkot a vállalkozások ügyvédjével, Winkler Gáborral, így téve teljessé a belterjes családi céghálózatot. S a pikantéria kedvéért: Balázs korábbi és mostani párja is jóban vannak, a két család, ha épp nem lenne járvány, együtt menne nyaralni.


A sportszer-kereskedelem után Andrea és Balázs nézelődött, milyen vállalkozásba lenne érdemes belevágni. Balázs ekkor már gyűjtötte a magyar képzőművészettel kapcsolatos szakkönyveket, így jöttek képbe a használt könyvek. „Egy ismerősünk ajánlotta, hogy van Pesten egy eladó antikvárium, de már akkor is éreztem, hogy az offline kereskedelem nem fog működni.” Megvették az üzletet, és ekkor kapták a tippet, hogy a Régi Könyvek Bt. eladó.


Galambos Lajos, a cég alapítója és korábbi tulajdonosa azt mondja, szimpatikus, könyvszerető embereket ismert meg Balázsékban. A cég épp olyan fázisban volt, ahol Lajosnak bővíteni kellett volna az előrelépésért, de inkább az eladás mellett döntött. „Annyi tőkét és energiát raktak a Régi Könyvekbe, amennyit én akkor nem akartam. Örültem, hogy olyanok veszik át a vállalkozást, akik értenek annyit a könyvekhez, mint én.”


A felvásárolt céggel még két évig nem igazán foglalkoztak, csak 2014-ben kezdték felfuttatni. Az online kereskedelem az agresszív marketinggel megtámogatva hamar eredményessé vált. Andrea és Balázs személyesen irányítják a 31 fős vállalkozást, és nincsenek vérmes üzleti céljaik. „Nem akarunk piacvezetők lenni, külföldre sem akarunk terjeszkedni, és más termékcsoportot sem akarunk árulni. A sportos cégek rengeteg napi stresszel jártak, és amikor bedőltek, több mint kétszáz embert kellett elbocsátani. Soha többet nem akarok ekkora céget.”

 

Régi Könyvek Kft.
(jogelődje egy 2004-ben alapított bt. volt)

Alapítás:
2014
Tulajdonos:
Jáky Balázs, Krix Andrea
Létszám:
31 fő
Árbevétel
(millió forint):
2018
222,4
2019
303,5
2020*
433
Adózott eredmény
(millió forint):
2018
50,1
2019
79,3
2020*
120
*Becsült adat.
Forrás: Bisnode, cégközlés