Print

A legforróbb magyar startupok 2021

Forbes
2021. március 29. 14 perc olvasás

Összeállította: Zsiborás Gergő, Gólya Ági és Knittel Martin

1.Bitrise
Pontszám: 90,3
Irodák: Budapest (HQ), San Francisco, Boston, London
Bevont tőke: 7,2 milliárd forint
Befektetők: Partech, Zobito, OpenOcean, Y Combinator, Fiedler Capital, Oktogon Ventures, Ashton Kutcher

A Bitrise egy mobilappfejlesztők munkáját automatizáló szolgáltatást fejleszt, olyan cégeket tudhat az ügyfelei között, mint a Mozilla, a Wise vagy a Careem. A járványhelyzet okozta lassulást belső építkezésre használták fel. Léptek egy hatalmasat is: a munkatársaknak felkínálták az örökös home office-t. „Remote cég vagyunk, még ha vannak is irodáink, megtanultuk, hogyan tudunk időzónákon keresztül hatékonyan együtt dolgozni” – mondta a Forbesnak korábban Birmacher Barnabás CEO. Az Accel Partners befektetőcég szerint a Bitrise ott van a top 100 európai és izraeli technológiai cég között. Idén újabb tőkebevonásra készülnek, ami valószínűleg húszmillió dollár felett, de százmillió dollár alatt lesz. Nagy növekedés előtt állnak, Ázsiára erősítenek.

2. Shapr3d
Pontszám: 89,6
Budapest
Bevont tőke: 3,7 milliárd forint
Befektetők: InReach Ventures, Point Nine Capital, Lifeline Ventures, Creandum, A3 Ventures, Speedinvest, Nico Wittenborn (Adjacent)

A 3D tervezőszoftvert fejlesztő startup kimaxolta az Apple-platformokat, most legalább olyan szintű hódításba kezdtek a Windows háza táján is. Több tízezer felhasználói visszajelzés alapján még hatékonyabbá teszik terméküket, és 2021-ben megháromszoroznák 1,3 milliárd forintos árbevételüket. Nemrég úgy hozták be a Calm és a Blinkist korai befektetőjét, Nico Wittenbornt, hogy nem is a tőkére volt elsődlegesen szükségük. A friss, 4,5 millió dolláros befektetés következő körben konvertálódik részvényekre, így „a Shapr­nek ez egy kiemelkedően kedvező deal” – mondta Csanády István alapító a Forbesnak. 

3. Scipher Medicine
Ponsztám: 87,5
Boston
Bevont tőke: 10,7 milliárd forint
Befektetők: Granpool Ventures, Khosla Ventures, Total Access Fund, Alumni Ventures, Northpond Ventures, Green D Ventures, AVG Women’s Fund, Optum Ventures

Amerika egyik legnagyobb magán-egészségbiztosítójával végeznek gyógyszerteszteket, köztük Covid-19 gyógyszerét is, miközben egyre-másra lépnek partnerségekre a mesterségesintelligencia-alapú (AI), személyre szabott gyógyszerfejlesztésükben is. ­Elsőként olyan gyógyszereket fognak fejleszteni, amelyekre a legnagyobb szükség van az amerikai egészségügyi rendszerben.

4. Turbine AI
Pontszám: 87
Budapest
Bevont tőke: 3,3 milliárd forint
Befektetők: Accel, Atlantic Labs, Delin Ventures, O2h Ventures, XTX Ventures, Boston Millennia Partners

A rákkutatást digitális, mesterségesintelligencia-alapú kísérleti szimulációk segítségével felgyorsító startup 2020 tavaszán érkezett meg az inflexiós ponthoz: az alapítók Amerikából akartak tőkét bevonni, terveiket azonban átírta a koronavírus. A tengerentúli befektetők helyett végül Európában találtak friss forrást, az XTX Ventures beszállása egyben komoly validációt is jelent a Turbine által kifejlesztett AI-technológiának. A következő körös befektetésük már arról fog szólni, hogy egy gyógyszerjelöltjük közel kerüljön ahhoz, hogy emberen is kísérletet végezzenek vele.


5. Menten AI
Pontszám: 86,8
San Francisco
Bevont tőke: 1,2 milliárd forint
Befektetők: Y Combinator, Khosla Ventures, Uncork Capital, Social Impact Capital, FoundersX, Creative Distraction Lab

A buzzwordbingóban több mezőt is egyszerre beikszelhető kanadai–magyar startup, a Menten AI kvantumszámítógépek és mesterségesintelligencia-algoritmusok segítségével tervez proteineket, ezzel jelentősen felgyorsítva az új generációs gyógyszerek fejlesztési szakaszát. A cég a világhírű Y Combinator akcelerátor programjába is bekerült (csakúgy, mint a Bitrise), és a különböző területekről érkező kiváló szakemberekből összeállt csapatra az együtt több mint kétszáz exitet lebonyolító kaliforniai Khosla Ventures és az Uncork Capital is felfigyelt tavaly nyáron. A startup a Covid-19-cel is foglalkozott: a kanadai Digital Technology Superclusterhez benyújtott nyertes pályázatában a koronavírus tüskefehérjéjének lehetséges mutáns változatát modellezte. 2021 hasonlóan produktívnak ígérkezik: a Menten AI jelenleg négy különböző, cégen belüli gyógyszerkutatási programban vesz részt, a cél a gyógyszerjelölti státusz elérése legkésőbb a jövő év első felére.

6. Craft
Pontszám: 84,3
Budapest
Bevont tőke: 2,7 milliárd forint
Befektetők: Gareth Williams, A3 Ventures, Inreach Ventures, Creandum

A Craft egy újgenerációs, már kifejezetten érintőképernyős eszközökre fejlesztett dokumentumszerkesztő megoldás. A céget a Distinctiont alapító Orosz Bálint indította, aki harminc évesen ugyan befektetőnek állt, de nem sokáig bírta saját projekt nélkül. Előző cégét exitig vitte, a skót Skyscanner vette meg, az innen szerzett kapcsolati tőke most mint befektetőt segíti. A Craft befektetőihez nemrég az igencsak jó nevű Creandum is csatlakozott egy friss, nyolcmillió dolláros kör élén. Egykori alapítótársa a Distinctionből, Kapui Ákos ma már a Shapr3D fejlesztési alelnöke.

7. Aimotive
Pontszám: 82,5
Budapest (HQ), Mountain View, Jokohama
Bevont tőke: 22,3 milliárd forint
Befektetők: Inventure, Robert Bosch Venture Capital, B Capital, Samsung Catalyst, Cisco, Prime Ventures, Lead Ventures, Széchenyi Alapok

Kishonti László cége komoly finanszírozási problémákba is ütközhetett volna tavaly, a világjárvány miatt bezáruló határok miatt elestek egy hatvanmillió eurós befektetési körtől, végül egy húszmillió eurós kört jelentettek be magyar szereplőkkel (Lead Ventures és az állami Széchenyi Alapok), ami év végére opciókon keresztül 25 millióra hízott. Ezután az Aimotive megkötötte történetének legfontosabb üzletét: koncepcióautót épít két iparági naggyal, a Magna Steyrrel és a területre fejest ugró Sonyval. Kishonti szerint ez a felállás validálja vízióját az autóiparról, ahol cége úgy lehet az egyik komoly beszállító, hogy se üzeme, se gyára nincs – csak szellemi tulajdona, vagyis szoftvere van.

8. SEON
Pontszám: 79
Budapest (HQ), London
Bevont tőke: 4,2 milliárd forint
Befektetők: Portfolion, Creandum

Március közepén írtuk meg az exkluzív bejelentést, hogy az online bankkártyás csalások kiszűrésével foglalkozó startup tízmillió eurós, úgynevezett Series A befektetési kört zárt a Creandummal. A SEON az elmúlt évben rohamosan növekedett, amiben a tavaly március óta újra fellángoló online vásárlási láz is szerepet játszott – a kiberbiztonságra egyre nagyobb hangsúlyt fektető vállalatok közül már olyan nagy nevek használják a megoldásukat, mint az OTP Bank, az Air France-KLM vagy az AVIS. Az eleinte két egyetemista alapítóból álló csapat mára 47 főre duzzadt, és Londonban is irodát nyitott, a közeljövőben pedig százfős növekedést tervez a cég. Az általuk nyélbeütött üzlet a legnagyobb A körös befektetés, amit magyar startup kötött.

9. Kinepict
Pontszám: 73,3
Budapest
Bevont tőke: 490 millió forint + EIC-pályázat
Befektetők: Aquincum Inkubátorház, Fastventures, Euroventures

A Semmelweis Egyetemről induló startup által kifejlesztett eszköz kisebb röntgenterheléssel és kevesebb kontrasztanyag-használattal az eddiginél jobb minőségű képet ad az érrendszer állapotáról. A Kinepict 1,5 millió euró (550 millió forint) uniós támogatást nyert el februárban az általuk kitalált új technológia, a digitális variancia angiográfia (DVA) további fejlesztésére az EIC Accelerator pályázaton. 4200 európai cég közül választották a 32 nyertes közé, az első magyar egészségügyi cégként.

10. Recart 
Pontszám: 72,5
Budapest, New York
Bevont tőke: 822 millió forint
Befektetők: Oktogon Ventures, DayOne Capital, Innonic Group, A3 Ventures, Szőke Márton, Farkas Márk

A Recart egyike annak az alig néhány cégnek világszerte, akikkel a Facebook egyezteti a legújabb Messenger-fejlesztéseit. Kosárban ragadt termékek értékesítésével dollárszázmilliós extra bevételt hoznak a webshopoknak. A válsághelyzetben rövid távon is nagyot nyert az e-kereskedelem, így a Recart is, az év második felében számaik a Black Friday-hez és a karácsonyi időszakhoz hasonló képet mutattak, a befektetéskor megcélzott bevételüket megháromszorozták. A következő kihívás a New York-i iroda, a marketing és saleses csapat teljes felépítése lesz. Jelenleg néhány fővel működnek odakint, a második negyedévben azonban már hat-hét új embert vennének fel. 

11. Publishdrive
Pontszám: 72,4
Budapest, New York
Bevont tőke: 440 millió forint
Befektetők: Google, Startup Wise Guys, Credo Ventures

A lezárások alatt több idő volt írni és olvasni is, amit az e-könyv-kiadó Publishdrive is megérzett a számokon. Korábban egy olyan fejlesztéssel újítottak, amelyben mesterséges intelligencia segíti a szerzőket a megfelelő műfaj kiválasztásában, most pedig épp a járvány elején vezették be az on demand és hangoskönyvek kiadását. Azt hitték, rossz lesz az időzítés, de inkább kockáztattak, és bevált. 2020-ban átlépték a százezer kiadott könyvet és a tizenötezer felhasználót, továbbra is az Apple, az Amazon és a kínai Dangdang partnerei. Utóbbival húszmilliárd dolláros piacon vetette meg a lábát a magyar startup. Tavaly ősszel Jentetics Kinga, a cég CEO-ja bekerült a Google Women Founders programjába is, ahol komoly szakmai mentorálást és segítséget kapnak az alapítók a keresőóriás legjobb koponyáitól.

12. Bitninja
Pontszám: 72
Debrecen
Bevont tőke: 957 millió forint
Befektetők: Lead Ventures, Oktogon Ventures, OXO Holding, Innonic, Balabit alapítók, Devicon

A kezükre játszott a lezárások alatt megnőtt internetforgalom és a home office is, Egri Zsolt és Veréb Viktória kiberbiztonsági cége nagyot nőtt 2020-ban. A rendszeresen megújított előfizetésekből származó bevétel meghaladta az egymillió dollárt, a csapat létszáma átlépte az ötvenet. 2024–25-re exitet terveznek, de addig még jöhet egy amerikai befektető. Korábban kivételes transzparenciával mindkét befektetési körük teljes árazását és részleteit elárulták a Forbesnak ­(Forbes, 2019. december).

13. Barion Payment
Pontszám: 70,8
Budapest
Befektetett tőke: 2,3 milliárd forint
Befektetők: Home Credit Group, Financial Services Capital Partners

A webshopok elektronikus fizetéseit megkönnyítő Barion egyértelmű koronanyertes: kereskedelmi partnereik száma tavaly másfélszeresére növekedett. Kilencezer magyar és ezer külföldi áruházat tömörítő ökoszisztémájukhoz havonta megközelítőleg ötszáz új kereskedő csatlakozik, 2021 végére pedig már a havi ezer új webshop a cél. A növekedés kulcsa az agresszív nemzetközi terjeszkedés lehet – a startup már az osztrák, cseh, szlovák és német piacokon is jelen van.

14. Prefixbox
Pontszám: 66,5
Budapest, Varsó
Bevont tőke: 800 millió forint
Befektetők: Baconsult (Balogh Péter), Euroventures

A webshopok keresőmotorját okosító csapat nemrég vont be újabb 1,5 millió eurós befektetési kört a Euroventurestől, a sikeres lengyel nyitás után most Németország felé fordulnak.

15. B-cube
Pontszám: 65
Győr
Befektetett tőke: 22 millió forint + 146 millió (crowdfunding)
Befektetők: Block IS

Februári lapszámunkban írtunk a Wall Street-i álmokat dédelgető, mesterségesintelligencia-alapú kriptovaluta-kereskedelmi szoftver fejlesztőjéről, a B-cube-ról. Az indiai–francia–magyar érdekeltségű startup a kockázatok és várható nyereségek alapján dönt a kereskedési stratégiájáról. Több mint kétezer felhasználójuk bízik bennük: a teljes kereskedési forgalom a hatmillió eurót is eléri. Március közepén kevesebb mint tíz perc alatt saját – extra szolgáltatásokhoz hozzáférést biztosító, értékpapír-funkciókat is megtestesítő – kriptotokenjük értékesítésével 475 ezer dollárt gyűjtött össze a platform. A cél még 1,35 millió dollár értékű token-eladás, hosszú távon pedig továbbra is a ­NASDAQ az irány.

15. Poliloop
Pontszám: 65
Budapest
Bevont tőke: 653 millió forint
Befektetők: Techstars, Vespucci Partners

Nem született még olyan robusztus technológia az egyszer használatos műanyagok lebontására, mint a Poliloopé. Egyetem mellett, szabad idejüket feláldozva fejlesztették évekig a megoldást, amit most FMCG-cégek hulladékain tesztelnek ipari környezetben. Kétféle konstrukcióig szűkítették a rendelkezésre álló megoldásokat, ezeknél folyamatosan növelik a lebontási mennyiséget. A járvány miatt beszerzéseik jócskán lelassultak, ami miatt nehezebb tervezni a jövőt, mint várták. Így is háromról hét főre nőtt a csapat, bár nem mindenki teljes munkaidős, most is zajlik a toborzás. Remélik, hogy legkésőbb egy év múlva piacra dobják az első terméküket, a későbbiekben pedig széles portfóliójú biotech céggé szeretnének válni.

17. Zippsafe
Pontszám: 63,3
Zürich (HQ), Budapest
Bevont tőke: 1,4 milliárd forint
Befektetők: Venture Kick és svájci befektetők

Egy évvel ezelőtt újabb hárommillió svájci frankos befektetést kapott a rendületlenül terjeszkedő cég. A Zippsafe intelligens és helytakarékos szekrényeket gyárt, elsődleges felvevőpiacuk az egészségügy, számos nagy német kórháznak szállítanak, de már van ügyfelük az Egyesült Államokban is. Az okos­szekrények a tököli üzemben készülnek.

Módszertan
A lista összeállításához több mint hatvan startup adatait fésültük át. Olyan startupokat vettünk figyelembe, amelyek hét évnél nem idősebbek és legalább egy alapítójuk magyar. Nem volt kritérium, hogy a cég magyar bejegyzésű legyen. Öt kategóriából álló szempontrendszert állítottunk fel a pontozáshoz: diszruptivitás, skálázhatóság, globális piaci jelenlét, a know-how egyedisége és a befektetői minőség (trackrecord alapján, illetve lejjebb súlyoztuk a túlnyomó részt állami forrásokat kezelő befektetőket, mivel hatékonysági mutatóik jellemzően alacsonyabbak).

Az előzetes pontozást a Forbes szerkesztősége végezte iparági szereplőkkel folytatott háttérbeszélgetések után, majd az így kialakult szűk listát elküldtük a zsűrinek: a Forbeson kívül Györkő Zoltán (ex-Balabit), Kovács Péter (Global Startup Awards), Biás Csongor (Startup Hungary), Marvin Liao (ex-500 Startups-partner) és Robin Wauters (Tech.eu) értékelt. A pontozást egymástól függetlenül végezték, pontjaikat kategóriánként átlagoltuk és összeadtuk. Az így elérhető maximális értéket száznak vettük. A listát kétévente állítjuk össze.