Print

A kockahas hozza a sikert

Forbes
2021. augusztus 30. 3 perc olvasás

Írta: Giacomo Tognini // Fordította: Knittel Martin

Júniusban került tőzsdére a kaliforniai Beachbody, a négyszázezer edzőt számláló hálózatán fitnesz-DVD-ket és diétás shake-eket áruló multi-level marketing (MLM) cég – írja az amerikai Forbes. A sikerhez a Beachbody összeolvadt egy, Shaquille O’Neal NBA-sztárhoz és a TikTok korábbi vezérigazgatójához köthető, kiüresített tőzsdei céggel (SPAC), valamint a szobabicikliket gyártó Myx Fitnesszel. Működött a kémia: hiába csökkent 16 százalékkal a részvények értéke, a Beachbody alapítója, Carl Daikeler másfél milliárd dolláros vagyonnal belépett a csúcsgazdagok körébe.

Shaquille O’Neal és a TikTok is kellett a sikerhez.

Az 57 éves Daikeler kockahasának tulajdonítja az 1998-ban alapított cég sikerét. Gyerekkorában nem evett egészségesen (kedvenc iskola utáni nasija egy rakás Oreo volt), és nem is volt fitneszőrült sem, a középiskola kosárcsapatából az első napon elküldték. „Megértettem, hogy a problémám – az, hogy nincs kedvem edzeni, és úgy eszem, mint egy kisiskolás – megoldása skálázható lehetőség” – mondta az amerikai Forbesnak 2018-ban. Ráadásul született értékesítő is: rábeszélte az Ithaca College felvételi bizottságát is, hogy felvegyék, miután az összes addigi egyetem visszautasította. Végül a P90X nevű edzővideó-sorozattal robbantott bankot – a sorozat darabjai ma is megtalálhatók a Youtube-on.

A tőzsdére lépéssel a cég olyan riválisokkal versenyezhet, mint az elmúlt egy évben az alapítóit szintén milliárdossá tevő Peloton vagy a NordicTrack-eszközöket gyártó iFIT. Nehéz menet lesz: a Beachbody 864 milliós árbevételéhez képest a Peloton hárommilliárd, az iFIT másfél milliárd dollárt szerzett tavaly. Daikeler nem aggódik, a Myx új fitneszbiciklijének júliusi megjelenésekor azt írta Twitteren: „Ha valamit tenni akarsz, tedd jobban.”

Teli stadionok, teli tárcák
A harmadára rövidült szezon után újra megteltek rajongókkal az amerikai baseballstadionok – és duzzad a sztárjátékosok pénztárcája is. Az amerikai Forbes cikke szerint a tíz legmenőbb játékos összesen 357 millió dollárt keres idén, ez a 2020-as rövid szezonhoz arányosított fizetéseknél 135 százalékkal több, és a 2019-esnél is 13 százalékkal magasabb.

1. Francisco Lindor • 45,3 millió dollár
New York Mets
Fizetés: 43,3 millió dollár
Szponzor: 2 millió dollár

2. Trevor Bauer • 39 millió dollár
Los Angeles Dodgers
Fizetés: 38 millió dollár
Szponzor: 1 millió dollár

3. Mike Trout • 38,5 millió dollár
Los Angeles Angels
Fizetés: 35,5 millió dollár
Szponzor: 3 millió dollár

4. Gerrit Cole • 36,5 millió dollár
New York Yankees
Fizetés: 36 millió dollár
Szponzor: 500 ezer dollár

5. Justin Verlander • 34,2 millió dollár
Houston Astros
Fizetés: 33 millió dollár
Szponzorbevétel:
1,2 millió dollár

6. Stephen Strasburg • 34,1 millió dollár
Washington Nationals
Fizetés: 33,6 millió dollár
Szponzor: 500 ezer dollár

7. Clayton Kershaw • 33 millió dollár
Los Angeles Dodgers
Fizetés: 31 millió dollár
Szponzor: 2 millió dollár

8. David Price • 32,5 millió dollár
Los Angeles Dodgers
Fizetés: 32 millió dollár
Szponzor: 500 ezer dollár

9. George Springer • 32,5 millió dollár
Toronto Blue Jays
Fizetés: 32 millió dollár
Szponzor: 500 ezer dollár

10. Bryce Harper • 31 millió dollár
Philadelphia Phillies
Fizetés: 26 millió dollár
Szponzor: 5 millió dollár