Print

A DIGITÁLIS BIZTONSÁG VELÜNK KEZDŐDIK

Sicontact Kft.
2020. május 04. 4 perc olvasás

Szokodi Judit, a Sicontact Kft. cégvezetője szerint a cégek sok esetben nincsenek technikailag felkészülve arra, hogy rendszereiket irodán kívülről használják. Mindeközben diákok százezrei ültek napi 10 órákra a gép elé, de a szülőktől sem elvárható, hogy egész nap szemmel tartsák gyerekeik internetes tevékenységét. Egy tanároknak szóló csoportban pár napja szavazás indult arról, hogy ki milyen online eszközöket használ: pillanatok alatt 65 különböző gyűlt össze. 

„A Sicontact működésének kezdetétől kereste azokat a lehetőségeket, hogy miként lehet közelebb vinni az ügyfeleinkhez az informatikai biztonság témáját és közérthetően beszélni róla” – mondja Szokodi Judit cégvezető. Elsőként ismerték fel, hogy magyar nyelvű szakszerű terméktámogatásra van szükség, és support részről egy képzett informatikai szakemberekből álló csapat áll rendelkezésre. A cég által értékesített szoftverek gyártója, az ESET az egyik leginnovatívabb technológiát képviseli, folyamatosan fejlesztenek, 200 országban vannak jelen, 13 kutatólaborjuk van, teljesen naprakészek informatikai biztonság terén.

Hamar léptek

Két módon is igyekeztek könnyíteni a kialakult helyzeten. A tanárok és diákok számára 3 hónapra ingyenessé tették legnépszerűbb lakossági terméküket, az ESET Internet Security alkalmazást – ez több ezer regisztrálót jelent. Ez egy olyan nagy tudású újgenerációs programcsomag, amely a hagyományos vírusvédelem mellett a mindennapos internetes tevékenységek közben felmerülő legújabb fenyegetéseket is blokkolja. A cégek felé is fordultak: számukra ingyenes tanácsadást biztosítanak. „A cégeknek a home office gyors megszervezésében adunk technikai tanácsokat. Nálunk az ügyfelek nem csupán a termék licencét vásárolják meg, hanem folyamatos szolgáltatást is kapnak, sőt a licenc érvényességi időtartama alatt díjmentesen térhetnek át az új verziók használatára is” – mondja Csizmazia-Darab István IT-szakértő.

Új világ jön

Szokodi Judit szerint az eddiginél is jobban fel kell készülnünk. „Az online tér sérülékeny, ahol láthatatlan ellenségekkel, de nagyon is valós veszélyekkel, támadásokkal szembesülhetünk, számos esetben már csak utólag: a következményekkel, károkozással. Ez ellen egy újfajta gondolkodás, hozzáállás szükséges, amely a megelőzésre teszi a fő hangsúlyt, és ebben igyekszünk partnerek, iránymutatók lenni.”

Az otthoni online biztonság 8 legfontosabb pontja:

• Legyen rendszeres mentésünk!

• Haladéktalanul futtassuk le az alkalmazói programok és az operációs

rendszer hibajavító frissítéseit.

• Gyerekekkel is napi szinten beszéljünk a digitális eszközökről, az

online tér veszélyeiről, és a lehetséges védekezésről. 

• Vásárlásnál és bankolásnál figyeljünk az SSL titkosított kapcsolat

meglétére.

• Ellenőrizzük a letöltött programokat.

• Jelszókészítésben legyünk kreatívak, használjunk hosszú, egyedi

jelszavakat, minden alkalmazásban variáljuk. Használjuk ki a

kétfaktoros azonosítást!

• Használat után takarjuk le a webkamerát – például videokonferenciák után – és lépjünk ki.

• A kézmosás mellett az informatikai higiénia is fontos: használjuk

rendszeresen a szűrőprogramokat, és legyen naprakész a vírusirtónk!

Biztonság a digitális világban

A Sicontact Kft. az egyik legjelentősebb, IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor. Jelentős szakembergárdából álló felkészült csapatuk ingyenes, magyar nyelvű segítséget nyújt a licenc teljes ideje alatt, a telepítéstől a szoftverbeállításokig. Weboldalukon, blogjukon és social felületeiken közérthetően írnak informatikai incidensekről és megoldásokról.

e-mail: info@sicontact.hu

telefon: +36-1-346-7052

web: www.eset.com/hu