Print

A belváros is kijön hozzájuk

Gólya Ágnes
2020. szeptember 29. 3 perc olvasás

A teraszon fogad Willmann Fábián barett sapkában és kötényben, épp szilvát magoz az aznapi ebédhez, számlát ír a beszállítóknak – kell egy kis idő, amíg meggyőz, hogy nem egy Kusturica-filmbe csöppentem. 2008-ban, a történelem egyik üzletnyitásra alkalmatlan évében nyitotta meg a Wekerlei Bortárat a lakótelep ó-kertvárosában. Egy virágbolt felét bérelte ki, tizenkét négyzetmétert töltött meg borokkal. „Valentin-napon nyitottunk, és egy úr még aznap elvitte a legdrágább bort a kínálatból, az akkor 6200 forint volt. Akkor tudtam, hogy ez menni fog.”

Néhány évvel később a portfólió egy wekerlei piaci bádogstanddal bővült, ahol kizárólag krumplit lehetett kapni, de abból tizenötfélét. Fábiánra jellemző az ilyen eklektikus üzletfejlesztés, mert ahogy a krumpli megkívánja magához a hagymát, a kolbászt és a fűszereket, úgy bővült a delikát kínálata, a bortárból egyre többször elszólította gazdáját a piac. Amikor Fábián hollétéről érdeklődtek a bortári vásárlók, felesége, Detti mindig csak annyit mondott, „a másik boltban”.


A kínálatban ma már négyszáz féle magyar bor és nyolcszáz hazai kistermelő portékája is megtalálható, persze nem egyszerre, a hely még úgy is szűkös, hogy kinőve a bádogstandot és a virágüzletet 2013 óta a Wekerle-telep szívében, a Kós Károly téren üzemel negyven négyzetméteren és egy teraszon. A portfólió városszerte híres ebédmenüvel bővült, Fábián szerint egyre inkább a gasztronómiai élményért jönnek a vásárlók, így ő is ezt a vonalat erősítené.


2017-ben egy kicsit bajba került a másik bolt, az eklektikus üzletfejlesztés miatt nem jött ki a matek. Fábián szervezett egy vacsorát a tizenöt legrégebbi törzsvendégének, volt közöttük bankigazgató és felszámoló is, tanácsot kért. „Azt mondták, kezdjem el vezetni a napi kiadásokat és a bevételeket. Ja, és hogy fejezzem be a meg nem értett zöldségek és gyümölcsök árusítását.” Az előbbit megfogadta, az utóbbiról azonban nem tudott lemondani. Berohan és kihoz egy kis doboz kiszáradt csemege­uborkának kinéző valamit, amiről elmondja, hogy fingerlime a neve, és kilója százezer forint.


Amióta tudatosabban költekeznek, már új üzletet is nyitottak, a Post Balaton pár utcával odébb strandételekkel és -hangulattal hozza a fővárosba a tópartot, A másik bolt pedig hamarosan új fejlesztések elé néz. Belvárosba költözésről szó sem lehet, a belváros így is kijön hozzájuk.

Bor & More Hungary Kft.

Tulajdonos:
Willmann Fábián, Kovács Bernadett Márta

Árbevétel 2018
(millió forint):
110

Adózott eredmény 2018
(millió forint)
11,4