Ács Gábor
2022. március 28. 8 perc olvasás

E gy éve még szinte senkit sem érdekelt, fél éve már látszott, hogy nyerő lehet, mára egyértelművé vált, hogy az inflációkövető magyar állampapírnál nincs jobb befektetési eszköz a pénzünk védelmére. Jövőre valószínűleg két számegyű hozama lesz, majd dezinflációs környezetben is tisztes reálhozammal kecsegtet azáltal, hogy az előző évi infláció felett fizet kamatot.


A Prémium Magyar Állampapír tavaly ősz óta egyre többször került terítékre a Forbesban. Az egyre emelkedő inflációs várakozások közepette eleinte még az volt a kérdés, hogy mikor hozhat többet az előző évek nagy kedvencénél, az ötéves futamidőre átlagosan évi 4,95 százalékot fialó Magyar Állampapír Plusznál (MÁP). Tavaly év végén a Forbes.hu-n azzal foglalkoztunk többször is, hogy az akkor piacon levő Prémium sorozat csak hatalmas késéssel kezdte követni az inflációt, de ezen január elején a kibocsátó az újabb sorozatoknál változtatott. A februári magazinban megjelent cikk címében az a kérdés szerepelt, hogy ki tud többet 6,6 százaléknál? Az ötéves papír ma is ennyivel indul (az első évre ekkora kamatot fizet), ugyanakkor komoly változás két hónap alatt, hogy a mai inflációs várakozások alapján a következő években fizetendő kamata tovább nőtt.

Az alapok
A lakossági állampapírokból származó kamatjövedelem 2019 óta adómentes, ez érvényes természetesen az inflációkövető kötvényekre is. Venni-eladni bankoknál és brókercégeknél is lehet őket, de teljesen költségmentesen az Államkincstárnál van erre lehetőség. A webkincstár online felületén egyszerű az állampapírok adásvétele – onnantól, hogy a befektető megérti a rendszer működését. Ez azért némi alapszintű pénzügyi ismeretet és ráhangolódást kíván. Működik persze a személyes ügyintézés is a kincstár fiókjaiban, de a legkényelmesebb megoldás az állampapírok vételére, eladására vagy épp a kifizetett kamat újrabefektetésére a webkincstár használata.


Az inflációkövető papírokat mindig három-, illetve ötéves futamidőkkel bocsátotta ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Mindkettő úgy működik, hogy az előző év átlagos inflációjára (ez az úgynevezett kamatbázis) fizet valamekkora prémiumot. A futamidő alatt az infláció, vagyis a bázis természetesen változik, de a prémium már nem. Ha az ÁKK valamiért szeretné növelni vagy épp csökkenteni a prémiumot, egyszerűen leállítja az adott sorozat értékesítését, és kibocsát egy újat.


Legutóbb januárban láttunk ilyet, akkor a frissen piacra dobott ötéves papírnál (2027/I) 1,25 százalékról 1,5-re emelték a prémiumot. Kamatfordulója is előre jött az év közepéről januárra, így már kibocsátásától a tavalyi, már magas infláció alapján kezdett kamatozni (a további években márciusban lesz a kamatfordulója). Ez a papír már olyan népszerű lett, hogy a 250 milliárdnyi keret kevesebb mint két hónap alatt elfogyott. Ekkor azonban nem ugyanebből a sorozatból bocsátottak rá, hanem egy vadiújjal rukkoltak elő. Ez a 2028/I jelzésű papír kapható jelenleg is. Különlegességét már jelzi az évszám, lényegében hat év a futamideje, 2028 februárjában jár majd le.

A kilátások
Most tehát a három év múlva lejáró papír (2025/K) 5,85 százalékos éves kamat mellett kapható, és majd 2023 március végén kezd el az idei, kimagasló infláció alapján fizetni. A jegybank átlagos várakozásával, 8,5 százalékos inflációval számolva ez 9,25 százalék körül lehet. A közel hat év múlva lejáró papír 2023 februárjáig pörög 6,6 százalékon, majd az akkor következő tizenkét hónapban várható, hogy eléri a tíz százalékot a kamata. A pontos érték természetesen csak jövő januárban derül ki, amikor a Központi Statisztikai Hivatal közli az idei infláció mértékét.


Az egyértelmű, hogy a következő két évben az inflációkövető állampapír kamata kimagasló lesz. A kibocsátó emelte ugyan más lakossági állampapírok kamatát is, de ezek sem versenyképesek vele. Például az Egyéves Magyar Állampapírra most már 4,25 százalékot ígér az állam, de ha valaki ötéves Prémiumot vesz, majd eladja 99 százalékon, akkor is jobban jár. Ez az eladási árfolyam azonban nagy kérdőjel is egyben.

 

A három legfontosabb különbség a MÁP Plusz és a Prémium Állampapír között

1. Kamatozás. A MÁP Plusz fix, sávos kamatozású, évről évre magasabb kamattal, a teljes ötéves futamidőre évi 4,95 százalék jön ki. A Prémium Állampapír változó kamatozású, az előző évi infláció felett fizet előre meghatározott prémiumot, ez jelenleg 0,75, illetve 1,5 százalék a három-, illetve ötéves papírra.
2. Likviditás. A MÁP Pluszt az állam előre meghatározott fix árfolyamon, 99,75 százalékon bármikor visszavásárolja. Sőt a kamatfizetéseket követő öt munkanapon ez 100 százalék, vagyis költségmentesen lehet kiszállni a papírból. A Prémium Állampapírra vételi árfolyamot jegyez a kincstár. Jelenleg ez 99 százalék, de bármikor változtathatnak rajta, semmi se garantálja, hogy ennyiért el lehet majd adni a következő években is.
3. A kamat újrabefektetése. A MÁP Plusznál semmi dolga sincs a befektetőnek, a kifizetett kamat automatikusan újra befektetődik ugyanabba a sorozatba. A Prémium Állampapír által fizetett kamat a befektető számlájára kerül, ő dönt, hogy mibe teszi ezt a pénzt. Sokan felejtkeznek el erről a műveletről, nem kamatozó készpénzt hagyva a számlán.

 


A finomságok
Bámennyire vonzók is az inflációkövető papír kamatai például a MÁP Plusszal szemben, sosem szabad elfelejteni, hogy eladásuknál teljesen eltérő kondíciók érvényesek a kétfajta papírra. A MÁP Plusznál kőbe van vésve, hogy 99,75 százalékon mindig visszavásárolja az állam, sőt a kamatfizetések utáni öt munkanapon névértéken. A Prémium kötvényeknél viszont semmiféle kötelezettséget nem vállal az állam azontúl, hogy árfolyamot jegyez. Jelenleg és elég régóta ez 99 százalék, vagyis egyszázalékos költség mellett lehet eladni a papírokat. De ez bármikor változhat.


Az inflációkövető papírok a kamatfizetések alkalmával is több odafigyelést igényelnek a befektetőktől. A MÁP Pluszra akár öt évig rá se kell nézni, a kifizetett kamatok automatikusan újra befektetésre kerülnek, a Prémiumnál azonban rendelkeznie kell a befektetőnek, hogy mi legyen a kifizetett kamattal. Ennek hiányában a pénz simán ott marad a számlán, és nem kamatozik. A rendelkezés megadható akár előre is online, nem bonyolult művelet, de ez is plusz odafigyelést igényel.


Újdonság, hogy a kisbefektetőknek a kimondottan a lakosságnak szánt állampapírokon túl is érdemes újra körülnézniük, az elmúlt hetek durva hozamemelkedése nyomán sok mezei államkötvény is vonzó hozammal érhető el. Persze az örök hozambajnok továbbra is a babakötvény, ami háromszázalékos prémiumot fizet az inflációra. Ez viszont csak a gyerekeknek szól, betenni bármikor bármennyi pénzt lehet, de kivenni csak 18 éves korukban tudják a pénzüket a felnőtté érő tulajdonosok.