Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb, 2,1 milliárd forintos befektetést kapott a magyar gyógyszertisztító startup, a cél Amerika

A magyar GB & Partners kockázatitőkealap-kezelő által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap még júniusban tolt pénzt a gyógyszertisztítással foglalkozó Rotachromba, az összeget nemzetközi terjeszkedésre fordítanák – írja közleményében a startupként indult, de a magát ma már inkább scale-upként kategórizáló cég.

„Egy új hatóanyagtisztító üzem létrehozásán dolgozunk az Egyesült Államokban, Portland (Oregon) környékén, amely bemutatóteremként tud működni az érdeklődők számára” – mondta Madarász László, a Rotachrom vezérigazgatója. A bemutatóterem látogatói próbatisztítást is végezhetnek saját termékeinek, így bizonyosodva meg a cég technológiájának hatékonyságáról. Egy helyi kereskedelmi központ létrehozása egyébként elengedhetetlen volt a Rotachrom szerint, mert egyre több az amerikai megkeresés. A cégről még 2017-ben írt a Forbes.

Nem ez azonban az egyetlen célterület: a világ minden pontjára kiterjesztenék hálózatukat, ehhez a Philipstől igazoltak szakembert. „Ő a legmegfelelőbb ember az Észak-Amerikán kívüli piacok kereskedelmi stratégiai alapjainak letételéhez és megvalósításához” – fogalmazott Madarász László Byssz Róbert régióigazgatóval kapcsolatban, aki tavasszal csatlakozott a scale-uphoz. Ezen felül egy beszállítóját is felvásárolta a Rotachrom, hogy ezzel is központosítson, az áramvonalasabb működéssel szintén a nemzetközi terjeszkedést szolgálva.

Madarász László vezérigazgató // Fotó: Rotachrom

„Az eddig elért kiemelkedő eredmények és a piaci potenciál miatt döntöttünk úgy, hogy plusz forrást kapjon a Rotachrom, amellyel célunk a további lehetőségek kiaknázása” – mondta a befektetésről Bürchner Gábor, az alapkezelő befektetési igazgatója.

A felek a Forbes kérdésére azt válaszolták, hogy a befektetéssel az EXIM Exportösztönző Magántőkealap lett a főtulajdonos 80 százalékos részesedéssel. Ebből 10 százalékot különítenek el, amit a menedzsment szerezhet meg a kellő mérföldkövek elérésével (vesting). A maradék 20 százalék jut az alapítóknak.

A Rotachrom Technológiai Zrt. tavalyi árbevétele 4,2 milliárd forint volt, amihez 1 milliárdos adózott eredmény társult. A cég korábban már kapott 1,5 milliárd forintnyi befektetést szintén abból az alapból, amiből most újra befektetett a GB & Partners.

Frissítés: a cikk eredeti változatában adózott eredmény helyett bevétel szerepelt, ezt javítottuk, a hibáért elnézést kérünk.

Kép: Németh László, a RotaChrom alapítója – fotó: Egyed Péter

Oszd meg!