rövid hír

Új listavezető: már nem Hongkong a világ legdrágább városa

Forbes
2021. április 12. 3 perc olvasás

Az előrejelzések szerint Kína 2028-ra a világ legnagyobb gazdaságává válhat, de Sanghaj már most is a legdrágább város. 

Sanghajban a legmagasabb a luxusszolgáltatások ára, a kínai város ezzel megelőzte a drágaságlistán Hongkongot, a világ egykori legdrágább városát. A luxusszolgáltatásokba sorolják az olyan tételeket, mint a degusztációs menüt egy top étteremben, az ügyvédekre költött pénzt és az első osztályú repülőjáratokat is – írja az amerikai Forbes.

A Julius Baer svájci bank azt kutatta, hogy ügyfelei mit vásárolnak és mi mennyibe kerül a világ különböző városaiban. Vannak érdekességek, a futópadok például Sanghajban drágábbak, mint bárhol máshol, de az egészségbiztosítás olcsóbb, mint más világvárosokban. A szállodai szobák ára a kínai várost is lekörözve New Yorkban a legborsosabb. 

Sanghaj azonban azért lehet a világ legdrágább városa, mert elképesztően sok ultragazdag ember lakik arrafelé.

A Forbes milliárdos listája szerint Sanghajban van a világ hatodik legnagyobb milliárdossűrűsége: a 64 helyi csúcsgazdag teljes nettó vagyona 259,6 milliárd dollárt tesz ki. A tavalyi évhez képest Sanghaj 18 új milliárdost üdvözölhetett, így a környék jobban tükrözi vissza a HNWI-életmódot (high-net-worth individual, azaz a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek).

Az e-kereskedelem és a gyógyszergyárak járvány miatti fellendülése pedig többük vagyonát alaposan megdobta. 48,5 milliárd dollárjával Colin Zheng Huang például a Pinduoduo, Kína egyik legnagyobb online kereskedelmi platformjának a vezére a huszonegyedik helyre került a globális listán.

 

Kép: Adi Constantin // Unsplash
Sanghaj egyre jobban visszatükrzi a HNWI-életmódot. Kép: Adi Constantin // Unsplash

A város fontos divatközpont is. Csak idén 49 plázát terveznek nyitni összesen 30 ezer négyzetméteren.

Egy elemzés szerint Sanghaj feljlődése a 21. században azt jelenti, mint New York és San Francisco 20. századi vagy mint Párizs 19. századi felfutása. 

Az eddigi első helyezett Hongkong a harmadik helyre csúszott, közvetlenül Tokió mögé. Könnyen lehet, hogy az elmúlt két év tüntetései és zavargásai miatt a helyi luxusvásárlók inkább máshol költötték el a pénzüket.

A világ negyedik legdrágább városa most Monacó, ezzel a hercegség az egyetlen, nem ázsiai város a top tízben. Míg az elmúlt évben az ázsiai városok drágultak, addig az erópaiak és az amerikaiak olcsóbbak lettek. Ez annak is köszönhető, hogy a tehetősebbek inkább vidékre költöztek, amit London és New York ingatlanpiaca is megérzett. Most mindkét város olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt. 

Fotó: Edward Xu // Unsplash