Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az elnökségét elvesztette, de ikonikus birtokán nagyot keresett Trump a járvány alatt

Közel 155 millió dollárral (kb. 48 milliárd forint) növekedett a volt amerikai elnök, Donald Trump floridai ingatlanának értéke. Máshol nagyott bukott a vírus alatt, írja az amerikai Forbes.

Az Ovális Iroda mellett a saját vagyonával többször is kérkedő Donald Trump idén anyalapunk leggazdagabb amerikaiakat összeállító 400 fős listájáról is búcsúzhatott. Több pofon is repült az irányába a koronavírus alatt, aminek jelentőségét eleinte lekicsinyítette:

hoteljei bezártak, a többnyire New Yorkban és Chicagoban található iroda- és lakóingatlanjai kiürültek, értékük folyamatosan zuhant.

Szerencsére azonban az ingatlancsászárnak volt egy személyes oázisa: a floridai Palm Beach (ahova a leggazdagabbakkal egyetemben ő is átköltözött a pandémia idejére) egyik legnagyobb földesuraként tulajdonolja híres rezidenciáját, a Mar-a-Lagót. 

A Mar-a-Lago évente közel 20 millió dollár bevételt termel,

és ha egy klub lenne, akkor 75 millió dollárért is el lehetne adni: azonban a Mar-a-Lago több mint egy kis klubocska. Élő emlékműként, valamint lakóházként is szolgál, a közel 17,5 hektárnyi területen elnyúló birodalom már a járvány előtt is 170 millió dollárt (nagyjából 53 milliárd forintot) érhetett. Ez duplázódhatott a vírus alatt.

Hitelfedezetnek jó lesz

Mar-a-Lago mellett augusztusban vettek meg egy üres, partszakasszal még csak nem is járó félhektárnyi területet közel 15 millió dollárért. Szintén itt értékesítettek egy kisebb telket, aminek alig egyhektáros vízparti szakasz jutott, 40 millió dollár volt az árcédula, májusban pedig 95 millióért kelt el egy nyolc és félszer kisebb telekkel rendelkező villa.

A friss piaci adatokat nézve nem kérdés, hogy a korábbi, 170 millió dolláros becslés felülvizsgálásra szorul.

Az ingatlanosok szerint Trump Mar-a-Lagója 250 millió dollárt is érhet, míg a helyi brókerek akár 600 millióra is becsülik. Az amerikai Forbes ennél azért konzervatívabb, 300 millióra – közel 94 milliárd forintra – értékeli a floridai oázist, ezzel az Egyesült Államok egyik legértékesebb lakóháza a Mar-a-Lago.

Szerény, puritán dekor. Ilyen a country klubként, valamint Trump lakásaként is funkcionáló Mar-a-Lago, amit esküvőkre is ki lehet bérelni. Fotó: Mar-a-Lago

Trumpnak ráadásul szerencsére még van két háza és egy üres telke is a szigeten, amik összesen 28 millió dollárt – a járványhelyzet kezdete óta 10 millióval többet – érnek.

Így összesen a négy ingatlan nagyjából másfél év alatt 155 millió dollárral többet ér, mint a koronavírus előtt. Trumpnak csak egy, 11 millió dolláros jelzáloghitele van az egyik házon, amit a testvérétől vett meg: így akár a Palm Beach-i birodalom remek, 350 millió dolláros hitelfedezet is lehet, ha a a volt amerikai elnöknek esetleg gondja lenne a többi bizniszében felhalmozott 1,3 milliárd dolláros hitel visszafizetésével.

Kiemelt kép: Mar-a-Lago

Oszd meg!