Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Van egy elképzelésem a világról, tudom, mit fogok csinálni – Így gondolkozik az egyik legsikeresebb magyar befektető, aki nulla veszteséggel vészelte át a koronavírust

Figyelte a kínai híreket, sokat olvasott, gondolkozott, és még épp időben leépítette vagy olcsón lefedezte részvénykitettségét. Zsiday Viktor azon kevés portfóliómenedzserek egyike, akik nulla veszteséggel megúszták az elmúlt hetek tőzsdei, olaj- és devizapiaci összeomlását. Citadella nevű alapja mindössze 0,1 százalékos mínuszban jár az év eleje óta, miközben a többi abszolút hozamú alap – ahol a legnagyobb bukásokat okozta a pánik – 20-30 százalékot veszített, sőt akad, amelyik 70 százalékos bukóban jár. Arról beszélgettünk, mire figyel, hogy bírja a stresszt, milyen trendeket lát, és hogy visszaépíthető-e a bizalom. Közben az is kiderült, nemrég újra kinyitotta alapját az új befektetők előtt.

Húsz éve kezelsz abszolút hozamú alapokat, az utóbbi években a befektetők elég nagy kedvenceivé is váltak. Ennek most alighanem vége: most volt az első komolyabb vizsgájuk, és a többség elbukott, a helyenként 60–70 százalékos mínuszok láttán tömegek fordulhatnak el ettől az alaptípustól. Visszaépíthető még a bizalom? 

Az abszolút hozamú alapok lényege az lenne, hogy nem feltétlenül mozognak együtt a részvénypiacokkal – ebben azonban az is benne van, hogy amikor a piacok szárnyalnak, akkor egy ilyen alap lehet, hogy nem, ezt pedig a befektetők kevéssé viselik el. Nem csoda, hogy emiatt az abszolút hozamú alapokban is inkább az a kérdés, hogy éppen kevés vagy sok részvény/kötvény van. A világ nagy részén, idehaza is tehát ezek az alapok inkább valamiféle vegyes alapokként működnek. Szerencsére vannak kivételek, és Magyarországon arányaiban sokkal több tehetséges, önállóan gondolkodó portfoliókezelő van, mint ami a világ nagy részére jellemző, de kétségtelen tény, hogy a kategória nagy csapást szenvedett.

Zsiday Viktor (Fotó: Orbital Strangers/archív)

A Citadella nem veszített az értékéből. Pontosan mikor és milyen jelek alapján döntöttél úgy, hogy lefedezed az alapodat? Akkor, amikor még a jelek szerint sokan azt gondolták, hogy Kína belügye marad a vírus, neked mik voltak a figyelmeztető jelek?

Kulcsfontosságú volt, hogy elég hamar kiderült, hogy ez a vírus rendkívül fertőző, sokkal fertőzőbb, mint a SARS volt, ráadásul úgy tűnt már az elején, hogy van egy csomó olyan eset, akik hordozók, de nincs sok tünetük. Reméltem, hogy Kínán belül tudják tartani, de a fentiekből számomra az következett, hogy ez borzasztó nehéz feladat, és a SARS-hoz képest sokkal nagyobb a világjárvány kockázata. Azt mondtam a kollégáimnak, hogy csak egy kérdés van: ha ez tényleg lappangásban és/vagy aszimptomatikusan fertőz, akkor majdnem elkerülhetetlen a világjárvány.

Hogy viseled a nyomást? Volt már nagyobb az alapod, de azért 40 milliárd forintot kezelni most ijesztően sok pénz.

Mindegy, hogy 4, 40 vagy 400 milliárd, a lényeg ugyanaz. Van egy elképzelésem a világról, és van egy ehhez illeszkedő „haditervem”.

Tudom, hogy milyen esetben mit fogok csinálni. Azt is pontosan tudom, hogy fogok rossz döntéseket is hozni, és lesznek kudarcaim. Ez a játék része.

Az én feladatom annyi, hogy minden pillanatban a lehető leggyorsabban próbáljak alkalmazkodni a változó körülményekhez, és megpróbáljak a lehető legobjektívabb maradni – elsősorban magammal szemben. Ez egy csodálatos, végtelen színház, amiben addig kell játszanom, amíg tudok.

Mennyire borultak fel a napjaid? Úgy tudom, eddig is csak hetente kétszer mentél be a városba, és egyébként otthonról, a világtól eléggé elvonultan gondolkoztál. Változott bármit a munkarended?

Ugyanúgy tudom ellátni a feladataimat, mint eddig, ebben nincs nagy változás. Maximum annyi, hogy a gyerekek is itthon vannak iskola helyett. Csak az a nehézség, hogy feléjük most az iskolától is magamra kell vállalnom némi oktatási feladatot.

Mennyit, miket olvasol? Mire, kire figyelsz leginkább?

Sokat olvasok, de nem csak gazdasági elemzéseket. Ha a gazdaság, a piacok kapcsán felkelti valami a figyelmemet, akkor abban egy kicsit elmélyedek, ha valami érdekes, akkor gyakran átfutok akár több cikket, esetleg hosszabb tudományos tanulmányt is egy nap – ha a részleteket nem is feltétlenül, de a lényeget azért megértem. A társadalom, a gazdaság, a politika, a tudomány egymástól elválaszthatatlanok, egymásra hatnak, így egy kicsit mindegyikkel kell foglalkozni szerintem, hogy a többit megérthessük.

Azt mondtad egyszer, a jó teljesítményhez jó világkép kell, és jól megjátszható, több hónapig tartó trendek. Nemhogy az egyik, most mintha mindkettő hiányozna. Látod bármelyiket?

Látom a jövőben ezt a potenciális trendet. Irgalmatlan mennyiségű pénzteremtés lesz a világban, és a gazdaságok talpra fognak állni. Úgy gondolom, hogy ilyen környezetben a reáleszközöknek nincs alternatívája.

Idén kell sok, olcsóvá vált részvényt venni, abból évekig lehet majd profitálni. Természetesen az időzítés nagy kérdés, és tartok tőle, hogy én is elrontom.

2016-ban 60 milliárd forintnál kvázi bezártad az alapot az új belépők előtt (jelentősebb büntetőjutalékért cserébe lehetett azóta csak beszállni), mert azt mondtad, ez az a méret, amit nyugodt szívvel tudsz kezelni. Utána viszont azt mondtad, 40 milliárdnál újra kinyitod. Most körülbelül itt tartunk, mert volt, aki már kiszállt. Kinyitod?

2018-ban pár százaléknyi pozitív hozamot értünk el, ám ezt a befektetők annak ellenére sem értékelték, hogy a legtöbb befektetési alap a tőzsdei esések miatt abban az évben is mínuszban zárt, így lassan csökkent a méretünk. Majd tavaly szeptemberben kinyitottuk az alapot, mert lecsökkent a kezelt vagyon, amihez jelentősen hozzájárult, hogy nyáron 10 százalékot esett az árfolyamunk pár hét alatt. Akkor tévesen ítéltem meg pár dolgot, de ez mindig benne van és lesz is a pakliban. Szerencsére végül a sebek gyorsan begyógyultak, és a tavalyi évet 6,5 százalék pluszban zártuk, úgyhogy tartós kár nem esett.  

Ezek szerint jöhetnek az új belépők, már szép csendben kinyitottad, csak nem kommunikáltad?

A forgalmazókkal ezt átbeszéltük, értették, talán örültek is, a közzétételeket mind megtettük, de nem kezdtünk médiakampányt ezzel kapcsolatban.

Az interjú a koronavírus járvány miatt írásban készült.

Zsiday Viktorral válságkezelésről, kilábalásról, újraindításról is beszélgettünk leveleztünk, a vele készült másik interjúnk a Forbes áprilisi címlap-összeállításában olvasható. Az áprilisi Forbes április 1-jén jelenik meg.

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.