Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tizenkét apró lépés, hogy megfogj pár ezer forintot

December 1-jén, pénteken éjfélkor jár le a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások felmondásának a határideje, aki még nem lépett, az tegye maga elé 12 pontos “to do list”- ünket. 

Finisébe érkezett a szokásos november-decemberi kgfb-kampány, ami ugyan néhány éve már nem az összes hazai autóst érinti, de a többségüket igen (azokét, akiknek minden év január elsején van a kgfb-évfordulójuk). A legnagyobb online alkusz (Netrisk.hu) közleménye szerint péntekig még várhatóan 30-40 ezren válthatnak kötelezőt, ezért gyorsan végigszaladunk a legfontosabb tudnivalókon.

12 lépésben a teendők:

 1. Keresd elő a jelenlegi biztosítódtól kapott friss díjértesítőt! Ezt november 11-éig kötelezően ki kellett küldeniük a biztosítóknak levélben vagy emailen. Aki bármikor az elmúlt években beikszelte, hogy nyitott az elektronikus kommunikációra, az ne a postaládájába kukucskáljon, hanem az emailjei között, és nyissa meg a spam (levélszemét) mappáját is, hátha odakerült az értesítő.
 2. Négy dologra kell a levélből koncentrálni: a jövő évi díjra (általában baleseti adó nélkül tüntetik fel, és külön odaírják, hogy +30 százaléknyi adó jön még rá, mint minden évben); a 2017-ben érvényes bonus-malus besorolásra, a szerződés számra (más néven kötvényszám); és az úgynevezett kártörténeti azonosítóra.
 3. Vedd magad elé a forgalmidat, a jogosítványodat és a személyi igazolványodat!
 4. Következik a lényeg: a kalkuláció. Bármelyik online alkusznál (Netrisk, Biztosítás.hu, CLB a legnagyobbak) vagy a Mabisz (Magyarországi Biztosítók Országos Szövetsége) honlapján találni kgfb-számoló programot, csak végig kell pötyögni a kért adatokat.
 5. Aki ezt a korábbi években már megtette, és regisztrált ügyfélként jelentkezik be idén, annak könnyebb dolga van, egy csomó sor eleve ki lesz töltve. Néhány adatot kell majd frissen beírni, például a 2017-es bonus-malus fokozatot (itt kell először a díjértesítő levél).
 6. Aki újonnan regisztrál, annak kicsit hosszabb a folyamat, de nem kell megijedni tőle. Egy csomó adatot meg kell adni, de ezek mind benne vannak a forgalmiban, jogsiban, személyiben.
 7. A kalkuláció utolsó negyedében olyan kérdések sorakoznak, amelyek közül nem mindent kell kötelezően kitölteni, viszont nem hülyeség velük foglalkozni, csökkenthetik a jövő évi díjat. Minden biztosító eltérő kedvezményrendszerrel dolgozik, csak néhány példa: van, aki családi- és gyerekkedvezményt ad, van aki díjazza, hogy egy bizonyos banknál vezeted a folyószámládat, akad aki az elektronikus kapcsolattartást honorálja, van ahol a közszolgálati dolgozóknak kedveznek, általában örülnek, ha több szerződésed is van ugyannál a biztosítónál, és díjazzák, ha éves díjfizetést, banki átutalást vagy csoportos beszedést választasz a kgfb-díj megfizetéséhez. A megfelelő dolgokat érdemes beikszelni. A legvégén azt is meg fogják kérdezni, hogy milyen típusú károk miatt szorongsz a legjobban, ha autóval közlekedsz, erre azért kíváncsiak, mert kiegészítő biztosításokat vagy cascót is ajánlj majd a rendszer. Ha csak a kgfb érdekel, akkor ezeket ki lehet hagyni.
 8. Előáll a kalkuláció, ott sorjáznak az ajánlatok. Látni fogod, hogy A, B, C biztosítók milyen éves díjat ajánlanak meg neked 2018-ra, és rögtön össze tudod vetni a már kézhez kapott díjértesítőddel. Az online  alkusz rendszere is fogja ezt egyébként látni, nemcsak az új díjakat, hanem az átkötéssel járó lehetséges megtakarítást is fel fogja tüntetni.
 9. Ezen a ponton még annyit érdemes megtenned, hogy elgondolkozol a fizetési gyakoriságon. Ha alapból a negyedéves csekkes befizetés volt beállítva, akkor nem árt, ha tudod, hogy ez a legdrágább megoldás. Csak próbaképeen állítsd át éves átutalásra, és listáztasd újra az ajánlatokat. Még kedvezőbb kép állhat elő.
 10. Ha úgy érzed, érdemes váltanod, és valamelyik online alkusz oldalán végezted el a kalkulációt, akkor csak ráböksz a számodra tetsző ajánlat mellett a “megkötöm” gombra. Ez valójában két lépcsőben történik: az alkusznak előbb fel kell mondania a meglévő szerződésedet, és a választott új biztosítódnál meg kell kötnie a 2018-as szerződést. Itt előfordulhat, hogy be kell pötyögnöd a meglévő kötvényed számát és a kártörténeti azonosítódat (ezért jó, ha előtted van a díjértesítő), de ennél több dolgod nincs. Az alkusz intéz mindent, te csak várd a következő leveleket. Egyet arról, hogy felmondták a szerződésedet a régi biztosítódnál, és egyet arról, hogy megvan az új. Ami nagyon fontos: ne hagyd péntekre ezt az egészet, mert a felmondásnak pénteken éjfélig be is kell érkeznie a biztosítókhoz! Az online alkuszt is köti a december 1-jei határidő, az utolsó napon már ők is csak azt szokták tudni ígérni, hogy, aki délig rendelkezik, annak garantálják a lebonyolítást.
 11. Ha a Mabisz oldalán kalkuláltál, akkor kettővel több teendőd van, a Mabisz ugyanis csak tájékoztat, üzletet nem közvetít. Itt tehát odáig jutsz, hogy ismered az ajánlatokat, látod, van-e értelme váltani. Ha nem, akkor semmi dolgod, csak majd befizetned a jövő évi díjat. Ha viszont igen, akkor december 1-jéig (péntek éjfélig) neked magadnak kell felmondanod a szerződést (írásban, úgy, hogy be is érkezzen a leveled péntek éjfélig a biztosítóhoz), és december 31-éig meg kell kötnöd az újat. Vagy úgy, hogy rámész az adott biztosító honlapjára, vagy  ha nagyon ráérsz, beballagsz hozzájuk.
 12. A lényeg, hogy december utolsó napjáig az új szerződést is kösd meg, azután már csak rendezned kell a díjat. Az első díjrészetet legkésőbb március 1-jéig kell befizetni, különben törlik a szerződést, és nem leszel biztosítva. Ez nem kellemes érzés: baleset esetén nem mindegy, hogy a biztosítónak vagy az atuó tulajdonosának (üzemben tartójának) kell megfizetnie egy több milliós kárt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként a 2017-es átlagos kgfb-díj 24 748 forint, de nyilván óriási különbségek vannak autótípus, kártörténet, bonus-malus besorolás miatt. Azért, ha valakinek van egy kis autója és régóta különösebb balesetek nélkül vezet, fogjon gyanút, ha 40-50 ezer forintos éves díjat kellene fizetnie. Ez akkor állhat elő, ha több éve rá se nézett az évfrodulós ajánlatokra, és benne ragadt egy sunyi módon dráguló szerződésben.

Az online alkuszok körében piacvezető Netrisk friss közlése szerint náluk 21 800 forint körül alakul az átlagdíj (baleseti adóval együtt) a mostani kampányban, és akik már váltottak, átlagosan 6000 forintot takarítottak meg. A legtöbb átszerződés a K&H, az Allianz és az Union felé történt, ők hárman vitték el az év végi évfordulós szerződések közel kétharmadát.

Oszd meg!