Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Steve Jobs után Tim Cookot is dollármilliárdossá tette az Apple

Most, hogy az Apple lassan kétbillió (kétezer milliárd) dollárt ér, a céget vezető Tim Cook vagyona is megüti az egymilliárd dolláros álomhatárt – írja saját számításai alapján a Bloomberg.

A pénzügyi lap becslése tőzsdeinformációkon és önbevalláson alapszik, bár azt a Bloomberg is elismeri, hogy Cooknak akár kevesebb vagyona is lehet, ha olyan költései is voltak, amik nem nyilvánosak. A cégvezér egyébként többször elmondta, hogy halála előtt a vagyona nagy részét elajándékozná, és eddig is több millió dollárnyi Apple-részvényt ruházott át jótékony célból. A társaság szóvivője mindenesetre nem kívánta kommentálni a Bloomberg számításait.

Cook vagyona a portál szerint még csak jellegében sem hasonlít Mark Zuckerberg vagy Jeff Bezos megszámlálhatatlan és felfoghatatlan mennyiségű milliárdjához, az almás gyártó vezérigazgatója ugyanis jórészt részvényjuttatásokból tollasodott meg. 1998-ban csatlakozott az Apple-höz, a vállalat pedig azóta többször is meghálálta hűségét.

Jelenleg közel 848 ezer részvénye van, ezek a cég részvényállományának 0,02 százalékát teszik ki és hozzávetőlegesen 375 millió dollárt érnek. Még augusztusban kap újabb 100 milliónyi részvényt, ezzel tovább nő a részvényvagyona. A korábbi részvényeladásai, a felvett osztalékok és egyéb juttatásai összesen további 650 millió dollárra jönnek ki.

Összehasonlításképpen a már említett Bezos, Zuckerberg és Elon Musk is jelentős tulajdonosok saját részvénytársaságukban. Ennek egyik oka, hogy kezdettől ott voltak a cégüknél, és azt ők maguk virágoztatták fel. Ezzel szemben Cook 2011-ben került az Apple élére, mikor is elhunyt a céget megalapító, majd később a gödörből kihúzó Steve Jobs. Akkoriban a befektetők azon aggodalmaskodtak, hogy Jobs halálával az innováció is oda. Hogy így volt-e, abból a szempontból mindegy, hogy a vállalat nagyon szépen muzsikál, sőt nemsokára újabb rekordot állít fel: közeleg a kétbillió dolláros értékhatárhoz.

Borítókép: Tim Cook, az Apple CEO-ja (középen) // Forrás: Tim Cook hivatalos Twitter-profilja

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."