Jó így ünnepelni

2040 oldal Forbes kedd reggel. Az íróasztalomra mindig 10 példányt tesz egy kollégám, amikor megérkeznek a magazinok a nyomdából. Most egy kicsit magasabb a stósz: egyenként 204 oldalas a novemberi […]

Bővebben

Startupokat (is) a tőzsdére! Indul a több milliárdos újabb állami tőkealap

Májusban kezdte meg működését a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amely a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) Zrt. sorban negyedik alapjaként a hazai középvállalati szféra tőzsdére lépésének támogatása céljából jött létre. Mit lehet tudni az alapról?

Hogyan jött létre?

Az SZTA most a blogján írt részleteket az alapról.

A  Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) komplex tőzsdefejlesztési programjának egyik fontos pilléreként jött létre. A 13 milliárd forintos keretösszeggel induló tőkealap kezelőjének nyilvános pályázat keretében választotta az SZTA Zrt.-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma ismét Pénzügyminisztérium).

Az alap célja

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap iparágtól függetlenül olyan vállalkozásokba fektet, amelyek vállalják a BÉT Xtend piacon való 12-24 hónapon belüli megjelenést és középtávú célja a nyilvános kibocsátás.

Vagyis olyan cégekbe fektet az alap, amelyek vállalják, hogy később tőzsdére lépnek. A tranzakciók jellemzően 1 milliárd forint körüliek lesznek, de akár 2 milliárd forintos tőkebefektetéseket is megvalósíthat az alap – írják. A BÉT Xtend programról itt lehet bővebben olvasni.

Az alap egyik sajátossága – és egyben vonzó tulajdonsága –, hogy a nagy befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt szerez a finanszírozott társaságokban és csendestársként viselkedik. A tőzsdére lépéshez szükséges tőke fennmaradó részét a kötelező jelleggel bekapcsolódó egy vagy több – szintén versenyeztetéssel kiválasztott – privát társbefektető biztosítja.

A tőkebefektetéseknek elsősorban a fejlesztést és a növekedést kell szolgálniuk, valamint, hogy megteremtsék a nyilvánosság feltételeit. Ilyen lehet például a menedzsment kiegészítése, az IT-rendszer kiépítése, a jogi környezet rendbetétele vagy akár az imázs fejlesztése.

Ez kifejezetten vonzó lehet startupok számára is akár.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap forrásai olyan, Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kis- és középvállalatok számára érhetőek el, amelyek részvénytársasági vagy korlátolt felelősségű társasági formában működnek.

Előreláthatólag az alap már idén aktív közreműködője lesz a vállalatok tőzsdei megjelenésének – a tervek szerint idén 4 tranzakciót bonyolíthat le, ezek között lesz pre-IPO, a BÉT Xtenden való megjelenés és egy IPO is. Ezen befektetések összértéke a becslések szerint 2-2,5 milliárd forint lesz.

Olvasd el Pénz rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő