Pénz

Soros 18 milliárd dollárt utalt alapítványának, nemcsak szívjóságból

Forbes
2017. október 18. 2 perc olvasás

Egy 2008-as törvény miatt az amerikai hedge fund milliárdosoknak haza kell vinniük az eddig külföldön tartott pénzüket. Soros az egyik legsikeresebb hedge fund menedzsernek számít, vagyona nagy részét az elmúlt években alapítványának utalta, nem véletlenül. 

December 31-én lejár a határidő arra, hogy „haza vigyék” pénzüket az amerikai hedge fund milliárdosok – a hozamokból nagy pénzt szakító befektetők külföldi bevételeire nem lát rá az amerikai adóhivatal, a 2008-as válság pedig megmutatta, hogy ez miért aggályos. Még abban az évben elfogadták a törvényt, hogy a hedge fund menedzsereknek tíz éven belül vissza kell vinniük Amerikába a vagyonukat, és ott kell adózniuk utána. Az amerikai Forbes korábbi összegzése szerint a magyar származású Soros György minden idők legsikeresebb hedge fund menedzsereinek egyike, ez vagyonának alapja.

A hedge fund menedzserek közül sokan viszik haza most úgy a vagyonukat, hogy ne kelljen a magas adókat megfizetniük (vagyis igyekeznek adót optimalizálni), ennek egyik eszköze a jótékonysági alaptíványokba történő pénzpumpálás. A Forbes amerikai gazdaglistáján huszadik helyen álló Soros György az elmúlt évek során 18 milliárd dollárt helyezett át az Open Soceity Fonduation-be, írta meg tegnap a Wall Street Journal alapítványi forrásokra hivatkozva. Az elsődleges cél valószínűleg nem csupán az alapítványok feltőkésítése volt, erre utal, hogy Soros létrehozott egy befektetési bizottságot is az alapítványban, és azt ő maga vezeti majd.

Az adószakértők szerint a százmilliárd dollárt is elérheti a különböző – amerikai – hedge fund menedzserek külföldön tartott vagyona. Soros, New York Állam törvényei szerint akár 39,5 százalékos jövedelemadó megfizetésére, valamint további állami és városi adók befizetésére is számíthat.