Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy vesztesek és új csillagok a Forbes 400-as listáján

Idén még több pénz kellett ahhoz, hogy valaki felkerüljön Amerika leggazdagabb embereit listázó összeállításra– a kétmilliárd dolláros vagyon volt a beugró.

Ennek ellenére van 22 új arc is a listán, és ebből 14 még csak nem is örökölt vagyonnal landolt itt – az online streamingtől kezdve a a jegesteás cégen át a vodkásig van itt minden.

Zuckerberg elég jó évet zárt, tavaly sikerült először a top 5-be kerülnie, akkor 55 milliárd dollárral – idén ezt 71 milliárdra tornázta, ez csak 10 milliárddal kevesebb, mint amennyivel tavaly Bill Gates az első lett. Bill Gatest ez valószínűleg már nem is érdekli, zsinórban 24. alkalommal lett ő az első.

 

 

A lista leglátványosabb vesztese idén Donald Trump, akinek a vagyona – köszönhetően egy irdatlan költséges elnökválasztási kampánynak és némi pereskedésnek – 600 millió dollárral csökkent.

A legfiatalabbak a Snapchat-alapítók, Evan Spiegel mindössze 27, Bobby Murphy 29 éves, 3,1 milliárdos vagyonuk van. A legöregebb a listán az ingatlanmágnás Alexander Spanos. A top 10-be jutott cégvezetők mindegyike legalább egymilliárd dollárral lett gazdagabb idén.

Rekordott döntött azoknak a milliárdosoknak is a száma, akik a kétmilliárd dolláros „belépőt” nem érték el – szám szerint 169-en. Köztük van Nelson Peltz, a híres befektető, vagy Sheryl Sandberg. A 2016-os listából 26 milliárdos pottyant ki, a legismertebb közülük talán az Under Armour feje, Kevin Plank, aki hárommilliárd dolláros vagyonát egy év alatt ledarálta 1,7 milliárdra (jó, nem ő, de a cég részvényeinek árfolyama ugrott egy fejest a betonba).

A listán harmincegyedik helyen zárt a magyar származású Péterffy Tamás (vele készítettünk interjút is). Elon Musk a huszonegyedik, őt egyetlen hellyel előzi meg Soros György.

 

Oszd meg!