Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Papp István / Orbital Strangers

28 milliárdos IT-céget vesz az Est Media

Tegnap délután jelent meg a BÉT honlapján a közlemény, miszerint az Est Media kedden egész napra felfüggeszti részvényeinek kereskedését. Ma kora délután kiderült, miért: megveszik a magyar információtechnológiai céget, a Delta Systemst. A közel 30 milliárd forint összértékű tranzakció eredményeképpen a Delta Csoport holdingcége válik az Est Media főrészvényesévé.

Megvásárolta a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészét az Est Media Nyrt., ezzel a tőzsdei cég belépett az infokommunikációs területre, adta hírül a két vállalat. A több mint 30 éve működő Delta Csoport vételára 28,6 milliárd forint volt – Ünnep Tamás, a Concorde MB Partners igazgatója a Forbes megkeresésére “meglepően magasként” kommentálta az árazást. A 28,6 milliárdos vételárból 2,35 milliárd forint kerül pénzben teljesítésre, melyet legkésőbb 2019. december 20-ig kell teljesíteni. A maradék összeget részvénykibocsátással fedezik: zártkörű alaptőke-emelés keretében 125 millió darab Est Media részvényt bocsátanak ki a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. részére,

210 forintos kibocsátási áron, összesen 26,25 milliárd forint értékben – ezzel a holding a tőzsdei társaság főrészvényesévé válik.

A pénzbeli teljesítés biztosítása érdekében az Est Media hosszú távú, 5 éves futamidejű részvényesi kölcsönszerződést kötött egyik jelenlegi (a közleményben meg nem nevezett) nagyrészvényesével.

A tranzakció lényege, hogy a Delta egy kiürült tőzsdei vagyonkezelőn keresztül tőzsdére lép (egy IPO hosszadalmas és költséges eljárás lett volna). Vagyis a Mészáros-Jászai-féle 4iG után újabb nagy IT-szereplő kerül a pesti parkettra.

A Delta Csoport komplett infrastruktúra-megoldásokra (architektúratervezés, hálózati megoldások, hardverelemek, alkalmazásintegráció, infrastruktúramenedzsment) fókuszál, de tevékenységének fontos része az IT- és irodatechnikai eszközök szervizelése, kereskedelme, és az outsourcing tevékenység is; árbevétele 2018 első félévében 7,7 milliárd forint körül alakult. A vállalat a tranzakciótól azt várja, hogy 3–5 éven belül az ipari digitalizációs folyamat meghatározó szereplőjévé válik majd. A későbbiekben az Est Media jelenleg három fős igazgatósága kiegészül a Deltagroup Holding Zrt. által jelölt három taggal.

Pesti Est, Sziget

Azt már a ma megjelent Világgazdaság írta, hogy már tegnap este is szokatlan aktivitás jellemezte a gyakorlatilag üres (2017-ben és 2018-ban hivatalosan 0 forint árbevételt termelő) Est Media piacát: papírjával közel 1,5 milliárd forintért kötöttek üzletet. Ezzel a második legnépszerűbb részvény volt tegnap, miután a fő részvényes, a Park Teniszklub Zrt. 10 millió részvényt adott el az Est Media tulajdonosának, a Globterm Kft.-nek.

Az Est Media neve a Pesti Est nevű programajánló újság és a Sziget fesztivál kapcsán is ismerősen csenghet: az előbbit kiadó vállalatot 15 évnyi működés után felvásárolta az Econet, mely 2011 tavaszán váltott az Est Media Vagyonkezelő Nyrt. névre, és 2007-ben a Szigetbe is bevásárolta magát (ezt végül 2012-ben kénytelen volt eladni).

Az Est Media háza táján tavaly ősszel kezdődött meg a mozgolódás: a Privátbankár összefoglalója arról ír, októberben a cégben 5 százaléknál nagyobb mértékű befolyást szerzett Andy Vajna érdekeltsége, ezt Vajna halála után áprilisban bizalmi embere, Tremmel Zoltán, a TV2 csoport tulajdonosának (a Magyar Broadcasting Zrt.-nek) ügyvezetője vette meg. Május végén aztán kiderült, hogy igazgatósági taggá válik Papp István, aki korábban a Magyar Telekom vezetőségének volt tagja, a Microsoft magyarországi részlegének korábbi vezetője. A Privátbankár arról ír, a piaci pletykák szerint elképzelhető, hogy a Telenor Magyarország az Est Medián keresztül kerülhet majd magyar kézbe (a Telenort korábban norvég tulajdonosok cseh befektetőknek adták el) – az 5G-s frekvencia kihasználásával az üres Est Media komolyat tudna kaszálni.

A borítóképen Papp István szerepel (Orbital Strangers Archív)


Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."