Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekordprofit az OTP-nél, 882 millió forinttal lesz gazdagabb Csányi Sándor

69 milliárd forint osztalékot fizethet a magyar bank a részvényeseknek, Csányi Sándor örülhet.

Minden idők legeredményesebb utolsó negyedévét zárta az OTP, 103 milliárd forint lett a bankcsoport profitja – derül ki az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2019. negyedik negyedéves eredményéből.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi év egészében is rekordprofitot ért el a bank: a külföldi bankokkal együtt 419 milliárd forintra nőtt a korrigált adózott eredmény.

Az OTP eredményét pörgette egyrészt a magyarok növekvő hitelfelvételi kedve, másrészt a külföldi leányvállalatok egyre nagyobb szerepe, az eredmény közel felét már a külföldi érdekeltségek adják. A tavalyi év során összesen hat bankot vásároltak, Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában is terjeszkedett a bank (ugyanakkor a szlovák leányvállalatot eladják, de ezt 2020. februárban jelentették be). A konszolidációba a szlovén érdekeltséget még nem vonták, annak az eredménye csak 2020. első negyedévétől látszik majd.

Az erős 2019-es év után az osztalékot is növelni tervezi a bank: a kifizetésre javasolt osztaléktömeg 69,44 milliárd forint. Ez részvényenként 248 forintot jelent a részvényeseknek. Erről majd a 2020. április 17-i közgyűlés fog majd dönteni.

Az OTP minden negyedéves jelentésében transzparensen kommunikálja, mennyi részvénnyel rendelkeznek a vezetői feladatokat ellátó személyek és stratégiai alkalmazottak. Csányi Sándor kezében 3 555 583 darab OTP-papír van közvetlenül vagy közvetetten (magyar és szingapúri befektetési alapjain keresztül). Ez azt jelenti, hogy a második leggazdagabb magyarnak

közel 882 millió forint jut az általa vezetett bank eredményéből.

Borítókép: The Orbital Strangers Project archív

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója