Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pénzemberek, akik vállalatok sorsát döntik el: ilyen sokat keresnek a kockázati tőkések

Egy átlagos méretű kockázati tőkealapot kezelő csapat első embere havi 14 millió forintot is hazavihet. Amerikában.

Már az sem teljesen evidens, hogy mit csinál egy kockázati tőkés – hogy találja meg a befektetésre alkalmas célpontokat, honnan tudja, mennyit, mibe, milyen fázisba érdemes befektetnie, és hogyan turbózza fel a céget, hogy aztán a legjobb pillanatban kiszállhasson belőle –, az meg pláne nem köztudott, mennyit keresnek a kockázati tőkebefektetők. Még Amerikában sem, ahol kevésbé szemérmesek a fizetésekkel kapcsolatban, mint mondjunk nálunk.

Az amerikai techcrunch most csinált egy kis grafikont a J. Thelander Consulting idevágó kutatása alapján, és persze arra jutott, hogy a kockázati tőkések sokat keresnek, de nem mindegy, mekkora cégről van szó, vagyis hogy mekkora alapokat kezelnek. A vízválasztó e tekintetben a 250 millió dollár (ez durván 70 milliárd forint), igazán jól azok keresnek, akik ennél nagyobb eszközértékű alapokat kezelnek.

Az átlagok mindenesetre a következőképpen alakulnak 2018-ban, Amerikában, attól függően, hogy ki hol áll a ranglétrán. (A csúcson állóknak csak a bónuszuk több, mint a kezdők éves fizetése.) És még egy megjegyzés: ezek csak az éves fizetések (plusz bónuszok), erre jön rá az alap profitjából való részesedés, vagy a befektetés hozama, már ha jól sikerülnek a befektetések. És hogy ne kelljen nagyon fejszámolni: 600K (600 ezer dollár) az manapság 170 millió forint éves szinten, 14 millió forint havonta.

 

És hogy hogy viszonyul mindez a magyar viszonyokhoz? A magyar kockatőkések ennél biztos, hogy sokkal kevesebbet keresnek, maguk az alapok is töredékei az amerikai nagyságrendeknek. Amikor az egyik legprofibb magyar csapatról írtunk címlapsztorit egy évvel ezelőtt (Euroventures, 2017/október), ott kiderült: legújabb alapjukban közel 8 milliárd forint van, az eddigi legnagyobb alapjuk pedig durván 16 milliárd forintos volt.

Oszd meg!