Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Öt éve nem nőttek annyit a fogyasztói árak, mint júliusban

Legutoljára 2013-ban drágult ekkorát az élet Magyarországon.

Kihozta a Központi Statisztikai Hivatala a 2018. júliusi inflációs számítását: az előző év azonos időszakához képest

Advertisement

3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Ennél magasabb infláció 2013. január óta nem volt, akkor 3,7 százalék volt, adta hírül az MTI. Az év első hét hónapjában 2,5 százalékkal nőttek az árak a 2017. január-júliusi időszakhoz viszonyítva.

A fogyasztói kosárban főleg az üzemanyag ára nőtt jelentősen, de drágultak az élelmiszerek, dohánytermékek is.

A benzinkutakon 17,8 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly, ezt a kőolaj világpiaci árának emelkedése, és a forint gyengülése ad magyarázatot.

Az élelmiszerekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni, ezen a termékcsoporton belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8%-kal drágult, a cukor 23,5%-kal olcsóbb lett.

A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,3, a palackos gázé 7,2 százalékkal nőtt, de a rezsiben lényeges tétel elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A Magyar Nemzeti Bank júliusra pont ekkora, 3,4 százalékos inflációt várt előzetesen. A jegybank középtávú célja a 3 százalékos pénzromlás.

 

Ha mi nem vagyunk büszkék arra, amit csinálunk, akkor bárki más miért lenne az?

Richard Branson