Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Őrült ajánlatok! Kedd van és még nem adakoztál?!

Egy magyar, civil kezdeményezés az őrült vásárlási akciók után kínál egy kis nyugalmat: pár kattintás és adakozhatunk. Mert adni szexi – mondják ők. 

Az adjukössze.hu oldalt, a nonprofit crowdfunding (közösségi adományozási) portált üzemeltető NIOK Alapítvány idén is csatlakozott a nemzetközi Giving Tuesday mozgalomhoz. Ezt az összefogást a Fekete Péntekre és a Kiber Hétfőre válaszul hívták életre: miután kivásároltuk magunkat, legyen egy nap, amikor az adományozásé a főszerep. Az öt éve indult nemzetközi mozgalomhoz már több tízezer szervezet, vállalat és médium csatlakozott világszerte az adakozás népszerűsítése érdekében – itt az idő, hogy mi is egyre többen figyeljünk fel erre.

Segítünk kiheverni a Fekete Péntek tömeghisztériáját és „szuperkedvezményes, csak itt, csak most” akciók sokkját – most úgy tehetünk jót, hogy azzal konkrét segítséget nyújtunk az arra rászorulóknak. Ráadásul még garancia is van a megbízhatóságra és átláthatóságra, hogy jó helyre kerül a támogatásunk. Mindezt akár párezer forintból megoldhatjuk – az adjukössze.hu civil kezdeményezései között biztos találunk legalább egy, szívünknek fontos projektet. Néhány gyöngyszem a kínálatból:

Projektek 

Fényhozók Bakson: Roma egyetemista önkéntesek tíz hátrányos helyzetű családnál szeretnének napelemes világítást kiépíteni – így a gyerekeknek nem kellene többé gyertyafénynél írniuk a leckét (ezek a lámpák a napközben begyűjtött energiával sötétedés után 5-6 órán keresztül világítanak). Ha támogatjuk a Romaversitas Alapítvány projektjét, 1000 Ft-ból már fel tudnak szerelni egy napelemmel működő lámpát egy szobába. 3000 Ft-ból pedig már megvan az egész lakás világítása! Ha szeretnénk, személyesen is elmehetünk az önkéntesekkel Baksra.

romaversitas

Legyenek tesói Szuri Katának! A szurikáta plüssök már több óvodában és iskolában jártak, hogy segítsenek a diabéteszes gyerekeknek. A Szurikáta Foglalkozás játékos érzékenyítő programjával társaik is minél többet tudhatnak meg a cukorbetegségről és az egészséges táplálkozásról. A gyerekek nagyon szeretik a foglakozást segítő figurákat, amelyek segítenek félelmeik legyőzésében. A Szurikáta Alapítvány ezért szeretné a szurikáta plüssök számát megduplázni, minden szükséges kellékükkel együtt.  2000 Ft-ból már megvan a plüss figurák kistáskája, amibe a diabétesszel kapcsolatos „titkos” eszközöket rejtik el.

111 Mosoly: Felnőttként különösen azok vágynak a karácsony meghittségére, akik gyermekkorukat intézetben töltötték. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány ezt a meghitt estét szeretné biztosítani 111 fogyatékos felnőtt bentlakónak. A náluk élő sérültek nagy részének sajnos nincs családja, akikkel együtt tölthetnék a karácsonyt, mert állami gondozásból érkeztek, vagy már elhunytak a szüleik. Hatalmas örömet okozna számukra, ha kis személyre szóló ajándékok érkezhetnének hozzájuk a karácsonyfa alá. Varázsoljunk mosolyt közösen 111 kedves arcra! Egy ajándék nagyjából 2500 Ft-ból oldható meg.

És hogy ez miért jó és miért fontos? Ahogy a NIOK-nál mondják: “Adni szexi, mert élvezet jót tenni. Adni az egész Földön csak a homo sapiens tud. Embernek lenni menő.”

 

 

 

Az adjukössze.hu oldalon az elmúlt egy évben több mint 60 civil ügynek és projektnek segítettek az adományozók 24 millió forinttal.

 

Oszd meg!