Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Őrült ajánlatok! Kedd van és még nem adakoztál?!

Egy magyar, civil kezdeményezés az őrült vásárlási akciók után kínál egy kis nyugalmat: pár kattintás és adakozhatunk. Mert adni szexi – mondják ők. 

Az adjukössze.hu oldalt, a nonprofit crowdfunding (közösségi adományozási) portált üzemeltető NIOK Alapítvány idén is csatlakozott a nemzetközi Giving Tuesday mozgalomhoz. Ezt az összefogást a Fekete Péntekre és a Kiber Hétfőre válaszul hívták életre: miután kivásároltuk magunkat, legyen egy nap, amikor az adományozásé a főszerep. Az öt éve indult nemzetközi mozgalomhoz már több tízezer szervezet, vállalat és médium csatlakozott világszerte az adakozás népszerűsítése érdekében – itt az idő, hogy mi is egyre többen figyeljünk fel erre.

Segítünk kiheverni a Fekete Péntek tömeghisztériáját és „szuperkedvezményes, csak itt, csak most” akciók sokkját – most úgy tehetünk jót, hogy azzal konkrét segítséget nyújtunk az arra rászorulóknak. Ráadásul még garancia is van a megbízhatóságra és átláthatóságra, hogy jó helyre kerül a támogatásunk. Mindezt akár párezer forintból megoldhatjuk – az adjukössze.hu civil kezdeményezései között biztos találunk legalább egy, szívünknek fontos projektet. Néhány gyöngyszem a kínálatból:

Projektek 

Fényhozók Bakson: Roma egyetemista önkéntesek tíz hátrányos helyzetű családnál szeretnének napelemes világítást kiépíteni – így a gyerekeknek nem kellene többé gyertyafénynél írniuk a leckét (ezek a lámpák a napközben begyűjtött energiával sötétedés után 5-6 órán keresztül világítanak). Ha támogatjuk a Romaversitas Alapítvány projektjét, 1000 Ft-ból már fel tudnak szerelni egy napelemmel működő lámpát egy szobába. 3000 Ft-ból pedig már megvan az egész lakás világítása! Ha szeretnénk, személyesen is elmehetünk az önkéntesekkel Baksra.

romaversitas

Legyenek tesói Szuri Katának! A szurikáta plüssök már több óvodában és iskolában jártak, hogy segítsenek a diabéteszes gyerekeknek. A Szurikáta Foglalkozás játékos érzékenyítő programjával társaik is minél többet tudhatnak meg a cukorbetegségről és az egészséges táplálkozásról. A gyerekek nagyon szeretik a foglakozást segítő figurákat, amelyek segítenek félelmeik legyőzésében. A Szurikáta Alapítvány ezért szeretné a szurikáta plüssök számát megduplázni, minden szükséges kellékükkel együtt.  2000 Ft-ból már megvan a plüss figurák kistáskája, amibe a diabétesszel kapcsolatos „titkos” eszközöket rejtik el.

111 Mosoly: Felnőttként különösen azok vágynak a karácsony meghittségére, akik gyermekkorukat intézetben töltötték. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány ezt a meghitt estét szeretné biztosítani 111 fogyatékos felnőtt bentlakónak. A náluk élő sérültek nagy részének sajnos nincs családja, akikkel együtt tölthetnék a karácsonyt, mert állami gondozásból érkeztek, vagy már elhunytak a szüleik. Hatalmas örömet okozna számukra, ha kis személyre szóló ajándékok érkezhetnének hozzájuk a karácsonyfa alá. Varázsoljunk mosolyt közösen 111 kedves arcra! Egy ajándék nagyjából 2500 Ft-ból oldható meg.

És hogy ez miért jó és miért fontos? Ahogy a NIOK-nál mondják: “Adni szexi, mert élvezet jót tenni. Adni az egész Földön csak a homo sapiens tud. Embernek lenni menő.”

 

 

 

Az adjukössze.hu oldalon az elmúlt egy évben több mint 60 civil ügynek és projektnek segítettek az adományozók 24 millió forinttal.

 

 

„Kit kellene becsapnom? Én nem becsvágyó vagyok, hanem céltudatos. Céljaim vannak, és addig melózom, amíg valahogy el nem érem őket”

Dárdai Pál, labdarúgó-edző