Pénz

Ömlik a pénz a bankokhoz, az ETF-ek beálltak az aranyeső alá

Forbes
2020. október 13. 3 perc olvasás

Felülmúlta a várakozásokat a JPMorgan és a Citigroup is, a BlackRock és az ETF-ek pedig beálltak a pénzeső alá.

Erősen kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan a koronavírus-járvány miatt szinte mindegyik elemző és bank visszafogott volt a negyedéves várakozásokat illetően, az eddig közzétett gyorsjelentések alapján nincs ok az aggodalomra. A Citigroup is a JPMorgan is felülmúlta a várakozásokat a legtöbb soron, a világ legnagyobb alapkezelőjébe pedig cunamiszerűen ömlenek a dollárok.

A harmadik negyedévben a legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan bevételei ugyan enyhén, fél százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, de az egy részvényre jutó nyereség (EPS) érdemi, 9 százalékos emelkedést mutat. A várakozásokat ugyanakkor mindkét soron bőven felülmúlta a bank. A 29,9 milliárd dolláros, negyedéves bevétel 6 százalékkal múlja felül a 28,3 milliárdos várakozást, az EPS pedig kiugró lett:

a befektetők minden részvényük után 2,92 dollárt tehettek zsebre, pedig csak 2,23-ra számítottak.

Emellett a bank csupán 611 millió dollárnyi céltartalékot képzett, ami a járványidőszak alatt nem számít túl magasnak.

A Citigroup is felülteljesítette a becsléseket, bár a sorokon látszódik a pandémiával való küzdelem. A bevételek éves bázison 6,8 százalékkal csökkentek, de azért egy picivel felülmúlták a bank saját prognózisát.

Egy részvény után pedig 1,4 dollárt kaptak a befektetők, ami ugyan jelentős elmaradás a tavalyi 2-höz képest, de lényegesen jobb, mint az a 92 cent, amire előzetesen számítottak.

Mindkét banknál egyezik ugyanakkor, hogy a hitelezési tevékenység után érkező kamatbevételek csökkentek, ahogy a magán- és intézményi adósok törlesztési problémákkal küzdenek. A részvénypiaci kereskedés utáni nyereség viszont jelentősen nőtt: a járvány okozta tavaszi, tőzsdei összeomlás után az árfolyamok többsége erőre kapott.

Az igazi pénzeső alá viszont a tőzsdén kereskededett alapok, az ETF-ek álltak. A Financial Times riportja szerint az első kilenc hónapban 488 milliárd dollárnyi tőke érkezett az alapokba, míg tavaly ugyanekkor 349 milliárdon állt meg a mutató. Ebből a BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelőjének részesedése 106 milliárd dollár. A BlackRock is ma közölte negyedéves eredményeit: a nettó éves árbevétel 27 százalékkal múlja felül a tavalyit,

az EPS pedig 9,22 dollár lett, messze a 7,1 dolláros tavalyi eredménytől és a 7,8 dolláros várakozástól.

Az amerikai gyorsjelentési szezon csak most durvul be: a héten jelent a Goldman Sachs, a Wells Fargo, a Bank of America és Morgan Stanley is.