Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mostantól még jobban figyelj, ha hitelt veszel fel

Októbertől emelkednek a közjegyzői díjak, ez akár százezer forintos extra kiadást okozhat lakáshitel-felvételnél. De vannak kivételek: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami kamattámogatású jelzálog-szerződéseknél nem nőnek a díjak.  Szeptember végén a 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi 66-67 ezer forintból törleszthetők, a legdrágábbaknál ugyanez az összeg meghaladhatja a 90 ezer forintot.

A lakáshitelpiac nagyot nőt az elmúlt 1-2 évben, és továbbra is nő. A következő időszakban a lakáshitelt igénylők nagy részének számítania kell arra, hogy az eddiginél komolyabb összeget fizetnek majd a hitelfelvételhez kötődő közjegyzői díjakra, azok október 1-jétől emelkednek – áll a Bankráció.hu közleményében. Viszont vannak azonban kivételek: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami kamattámogatású jelzálog-szerződéseknél például nem nőnek a díjak.

Nem a közjegyzők díjának emelkedése az egyetlen változás a lakáshitelnél: a hitelfelvételi szabályok is szigorodnak, ami a biztonságosabb megoldásokat emelheti fel. Egyébként nagy különbségek lehetnek a hitelek között, érdemes szakértővel megnézetni felvétel előtt, mit csinálunk: hosszú futamidővel akár milliós is lehet a különbség a végén. Gyakori az eltérés abban is, hogy a van, amelyik bank elengedi a közjegyzői díjat, viszont nagyobb a törlesztőrészlet.

A BankRáció.hu elemzése szerint szeptember végén a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztést garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak 66-67 ezer forinttal törleszthetők havonta, a legdrágábbaknál viszont akár 20-30 ezer forinttal magasabb lehet a havi kiadás. A teljes visszafizetendő összegben pedig akár 5-7 millió forintos különbség is lehet. Azaz, a kedvezőbb kamattalaz októbertől emelkedő közjegyzői díjak sokszorosa is megtakarítható.

Oszd meg!