Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mit vesznek a magyarok kánikulában? Hát hűtőt – abból is a takarékosabbat

Átlagosan 68 ezer forintot szánnak a hűtőre a háztartások. Egyre fontosabb az energiafogyasztás is.

A tavalyi hűtőcsere programot leszámítva 2008 óta nem volt ekkora hűtőgép vásárlási kedv az országban, mint most – derül ki a Gazdaságkutató Intézet és az Euronics műszaki áruházlánc közös piaci jelentéséből.

Augusztusban van általában a legmelegebb napi átlagos középhőmérséklet, ezért sokan ekkor szembesülnek, hogy a régi hűtőszekrény már nem úgy hűt, mint pályája csúcsán, visszaesik a hűtési teljesítmény, vagy csak nagyobb fogyasztással és zajjal képes rá.

A vásárlási kedvnek emiatt van éven belüli szezonalitása, de van egy hosszabb távú hatás is:

Egy átlagos magyar háztartás 9,5 évente cseréli le hűtőszekrényét, tehát akik 2008-ban vásároltak, mostanában ruháznak be új hűtőre.

Emellett a gazdasági környezet is kedvező, most van pénze a háztartásoknak vásárolni. “A javuló jövedelmi helyzet és a pozitívabb lakossági hangulat eredményeként bátrabban költünk nagy értékű műszaki cikkekre is” – áll az elemzésben. Ezt még megtámogatja a lakásépítési hullám, ami szintén a beruházásokat növeli.

Nyugaton drágábbat, online olcsóbbat, egyre fontosabb az energiafogyasztás

A GKI rendszeresen készített fogyasztói mérései szerint a vásárlás előtt álló háztartások idén átlagosan 68 ezer forint körüli összeget szánnak hűtőre. Az erre szánt összegben vannak területi különbségek Hunyady László, az Euronics marketing és értékesítési igazgatója szerint. “Az ország nyugati felében és a fővárosban lévő üzleteinkben keresettebbek a drágább készülékek, míg online inkább az olcsóbb árfekvésű termékek mennek.”

A vásárlók egyre jobban figyelnek a műszaki cikkek energia-besorolási címkéire is. Az intézet 1200 fős lakossági felmérése azt mutatja, hogy ötből négy vásárló számára az ár után már a fogyasztási adat a második legfontosabb szempont a döntésben.

 

Az értékesített hűtők átlagárai az Euronics adatai szerint így alakultak: A+ energiabesorolású hűtőszekrények átlagára 60 ezer forint körül alakult, az A++ minősítésű hűtők esetén 80 ezer forint, a leghatékonyabb A+++ hűtők 150 ezer forintért kelnek el.

“Egy normál méretű alulfagyasztós hűtőszekrény áramfogyasztását figyelembe véve az A+ és az A++ energiabesorolás közötti átlagos árkülönbség körülbelül 7 év alatt térül meg” – állítja Hunyady.

Az internetes vásárlás, mint ahogy összességében a műszaki cikkekről ez elmondható, a hűtőszekrényeknél is egyre gyakoribb, de azért még nem jelentős: 2018 első hét hónap adatai alapján az eladott hűtők 10 százalékát rendelik meg online.

A netes vásárlók érzékenyebbek az árra, általában az ár-összehasonlító oldalak alapján tájékozódnak, így az online vásárlók tizedével kevesebbet költöttek hűtőre, mint a személyes benyomások alapján, üzletben vásárlók.

Borítókép: Squared One // Unsplash

Oszd meg!