Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meglepő, ki lett a legdrágább focista a CIES algoritmusa szerint

Nem, nem Haaland és nem is Mbappé, hanem Marcus Rashfrod, a Manchester United balszélsője. Messi és Ronaldo helyezése még meglepőbb.

Az első tíz helyezett annyira nem meglepő, az első viszont igen, a Sporttudományok Nemzetközi Központjának (International Centre for Sports Studies – CIES) legdrágább focistákat összeíró rangsorán. A sportműhely által kidolgozott algoritmus számos tényezőt vesz számításba, amikor megadja a játékos értékét. Sőt, nemcsak a játékos attribútumait vizsgálja, hanem a klubja gazdasági helyzetét és a pillanatnyi üzleti környezetet is.

Ezekből a tényezőkből áll össze a becsült érték. Forrás: CIES

Az algoritmus elég jól működik. A kiszámolt adatokat összevetették a tényleges átigazolási díjakkal: 2012 júliusa és 2020 januárja közt 1790 átigazolást vizsgálva a becsült és a tényleges árak közti korreláció 81 százalékos.

A rangsor elég meglepő

Elöl a játékos becsült értéke, utána a posztja, a klubja, majd a születési éve.

165,6 millió euróMarcus Rashford (támadó), Manchester United, 1997

152 millió euró – Erling Haaland (támadó), Borussia Dortmund, 2000

151,6 millió euró – Trent Alexander-Arnold (fullback), Liverpool FC, 1998

151,1 millió euró – Bruno Fernandes (támadó), Manchester United, 1994

149,4 millió euró – Kylian Mbappé (támadó) Paris St-Germain, 1998

148,3 millió euró – Jadon Sancho (támadó), Borussia Dortmund, 2000

141 millió euróJoão Félix (támadó), Atlético Madrid, 1999

139,2 millió euró – Alphonso Davies (támadó),  Bayern München, 2000

136,9 millió euró – Raheem Sterling (támadó), Manchester City, 1994

136 millió euró – Kai Havertz (középpályás), Chelsea FC, 1999

A legtöbben valószínűleg Messit és Ronaldót keresték a listán, de el kell szomorítsunk mindenkit. Hiába korunk két legkiemelkedőbb futballistája, a 33 éves Messi és a 35 éves Ronaldo már nem képvisel akkora értéket, mint a 20 és 25 év közti, még karrierjük csúcsa előtt álló fiatalok. Lionel Messi értékét 54 millió euróra becsülte a CIES, amivel a 97. helyre fér fel, Cristiano Ronaldo pedig a 47 millió euróval mindössze a 131. helyen szerénykedik.

A listából jól látszik, hogy a focit gólra játszák. A listán (a 11. helytől is) szinte csak támadók szerepelnek. Az első tíz közül egyedül a 3. helyen lévő Trent Alexander-Arnold védő, de aki követi a Liverpoolt, tudja, hogy Alexander-Arnoldot igazán a jobb oldali támadójátéka emeli a legnagyobbak közé. Fernandes és Havertz sem klasszikus csatárok, de mindketten kreatív támadójékukkal érdemelnek helyet az élbolyban.

A becsült és a tényleges transzferdíj közti korreláció. Forrás: CIES

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”