Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyarországon indul el először a Viber bankkártyák közötti pénzküldő szolgáltatása

Kiemelkedően magas arányban telepítik okoseszközeikre a Viber alkalmazást a magyarok. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy nálunk debütál heteken belül az a szolgáltatás, amellyel az üzenetküldő appon belüli funkció használatával pár gombnyomással lehet majd pénzt küldeni egyik bankkártyáról a másikra.  

Elég sok olyan élethelyzet van, amikor jól jön az, ha pillanatok alatt át tudunk küldeni kisebb összegeket valaki más bankkártyájára. Például ha egyben fizeti az asztaltársaság a számlát az étteremben, mindenki áttolhatja a rá eső részt annak, aki rendezi számlát. De elég az is, hogy valaki megszorul és pár ezret kölcsön kér egy távol levő családtagtól, vagy barátról. Vagy zsebpénzt ad a gyereknek. A Viberbe épülő Moneytou funkció használatával ehhez nem kell semmilyen pénzügyi app, vagy bármilyen külső szolgáltatás, csak maga a Viber és a bele regisztrált bankkártya. 

A Mastercard MoneySend technológiáján alapuló szolgáltatás a Rakuten Viber és a Mastercard együttműködésének eredménye, a Moneytou-t egy magyar cég, a NeoPay fejleszti. A felhasználók több kártyát is regisztrálhatnak az appban (Mastercard mellett akár Visát is), a tranzakció előtt eldönthetik, épp melyiket akarják használni a pénzküldésre.

A Moneytou tehát nem mobiltárca, nincs egyenlege se, a pénz a két fél bankkártyája között mozog. 

A szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón kiderült, hogy az utolsó tesztfázisnál tartanak, hetek, talán inkább napok kérdése, hogy élesben elindul és a magyar ügyfelek részéve elérhetővé válik a Moneytou. A legtöbb magyar bank csatlakozott, egyelőre hárman nem, a Cetelem, a K&H és az MKB. Velük kapcsolatban azt várják a Viber és a Mastercard vezetői, hogy 2020 első negyedében csatlakozhatnak a rendszerhez. 

A szolgáltatás nem ingyenes, de baráti árazással kezd.

Háromezer forintot nem meghaladó összeget 79 forintos fix díj mellett lehet majd küldeni, e felett bejön pluszban egy másfél százalékos díj is. Az idei év végéig a szombat akciós lesz, akkor csak 49 forint lesz fix díj, a százalékos ugyanannyi, mint a többi napon. 

A Viber kimondottan Közép-Kelet Európára lő először ezzel az új és nagyon hasznos funkcióval, mert úgy látják, itt lehet rá a legnagyobb igény. (A Vibernél nyilván nem rossz hírként fogadták azt se, amikor a Magyar Nemzeti Bank pár hónapja eltolta az azonnali átutalási rendszer elindulását.)  Utána keleti terjeszkedést terveznek, a volt szovjet tagköztársaságok felé. 

Persze vagyonokat nem lehet mozgatni ezzel a rendszerrel, még kisebbeket se. A havi limit 125 ezer, az éves pedig 780 ezer forint. Ezt nem a szolgáltatók találták ki, hanem az uniós pénzmosást megelőző szabályozásából fakad. 

 

“Fiam, soha ne ígérd meg egy angol lánynak, hogy elveszed feleségül, hacsak nem gondolod komolyan. Ők elhiszik.”

báró Gelsey Henrik, báró Gelsey Vilmosnak 1942-ben