Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyarországon indul el először a Viber bankkártyák közötti pénzküldő szolgáltatása

Kiemelkedően magas arányban telepítik okoseszközeikre a Viber alkalmazást a magyarok. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy nálunk debütál heteken belül az a szolgáltatás, amellyel az üzenetküldő appon belüli funkció használatával pár gombnyomással lehet majd pénzt küldeni egyik bankkártyáról a másikra.  

Elég sok olyan élethelyzet van, amikor jól jön az, ha pillanatok alatt át tudunk küldeni kisebb összegeket valaki más bankkártyájára. Például ha egyben fizeti az asztaltársaság a számlát az étteremben, mindenki áttolhatja a rá eső részt annak, aki rendezi számlát. De elég az is, hogy valaki megszorul és pár ezret kölcsön kér egy távol levő családtagtól, vagy barátról. Vagy zsebpénzt ad a gyereknek. A Viberbe épülő Moneytou funkció használatával ehhez nem kell semmilyen pénzügyi app, vagy bármilyen külső szolgáltatás, csak maga a Viber és a bele regisztrált bankkártya. 

A Mastercard MoneySend technológiáján alapuló szolgáltatás a Rakuten Viber és a Mastercard együttműködésének eredménye, a Moneytou-t egy magyar cég, a NeoPay fejleszti. A felhasználók több kártyát is regisztrálhatnak az appban (Mastercard mellett akár Visát is), a tranzakció előtt eldönthetik, épp melyiket akarják használni a pénzküldésre.

A Moneytou tehát nem mobiltárca, nincs egyenlege se, a pénz a két fél bankkártyája között mozog. 

A szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón kiderült, hogy az utolsó tesztfázisnál tartanak, hetek, talán inkább napok kérdése, hogy élesben elindul és a magyar ügyfelek részéve elérhetővé válik a Moneytou. A legtöbb magyar bank csatlakozott, egyelőre hárman nem, a Cetelem, a K&H és az MKB. Velük kapcsolatban azt várják a Viber és a Mastercard vezetői, hogy 2020 első negyedében csatlakozhatnak a rendszerhez. 

A szolgáltatás nem ingyenes, de baráti árazással kezd.

Háromezer forintot nem meghaladó összeget 79 forintos fix díj mellett lehet majd küldeni, e felett bejön pluszban egy másfél százalékos díj is. Az idei év végéig a szombat akciós lesz, akkor csak 49 forint lesz fix díj, a százalékos ugyanannyi, mint a többi napon. 

A Viber kimondottan Közép-Kelet Európára lő először ezzel az új és nagyon hasznos funkcióval, mert úgy látják, itt lehet rá a legnagyobb igény. (A Vibernél nyilván nem rossz hírként fogadták azt se, amikor a Magyar Nemzeti Bank pár hónapja eltolta az azonnali átutalási rendszer elindulását.)  Utána keleti terjeszkedést terveznek, a volt szovjet tagköztársaságok felé. 

Persze vagyonokat nem lehet mozgatni ezzel a rendszerrel, még kisebbeket se. A havi limit 125 ezer, az éves pedig 780 ezer forint. Ezt nem a szolgáltatók találták ki, hanem az uniós pénzmosást megelőző szabályozásából fakad. 

Oszd meg!