Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Joshua Rawson-Harris / Unsplash

Lehet, hogy a boltban nem érzed, de meglepően alacsony lett az infláció

Az elemzők 4 százalék körüli szeptemberi adatot vártak, erre 3,4 százalék lett a friss infláció. Bővül a jegybank mozgástere.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön reggel tette közzé a szeptemberi fogyasztói inflációs adatokat. 

  • A fogyasztói árak havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek,
  • így meglepetésre az éves index 3,4 százalékra lassult az augusztusi 3,9 százalékról.
  • Az elemzői előrejelzések konszenzusa az augusztusi 3,9 százalékon való stagnálást várta.
  • A maginflációs mutatók szintén javultak: a maginfláció 4 százalékra lassult az augusztusi 4,7 százalékról,
  • míg az MNB által számolt adószűrt maginfláció 4,2 százalékról 3,5 százalékra csökkent.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a pozitív inflációs meglepetésben fontos szerepe volt a vártnál erősebbnek bizonyuló szezonális hatásoknak. Egyrészt az élelmiszerek árai a szezonális élelmiszerek olcsóbbá válásának köszönhetően havi szinten 0,4 százalékkal mérséklődtek. Éves szinten így az élelmiszerárak növekedése 7,3 százalékra lassult.

Másrészt pedig a szolgáltatásoknál mutatkozott egy erős szezonhatás, miután az üdülési szolgáltatások árai 6,9 százalékkal csökkentek havi szinten szeptemberben.

Emellett csökkent a mobiltelefonálás és az internet szolgáltatások költsége is, így összességében a szolgáltatások árai havi szinten 0,9 százalékkal mérséklődtek. A szolgáltatás főcsoport éves árindexe ezzel 2,4 százalékra lassult.

A többi árkategóriában nem mutatkozott nagy meglepetés. A járműüzemanyagárak kisebb mértékben, 0,5 százalékkal nőttek havi szinten, azonban éves szinten az árak még mindig 3,4 százalékkal alacsonyabban álltak. A tartós fogyasztási cikkek árai kisebb mértékben tovább nőttek, 0,2 százalékkal, éves indexük pedig 2,6 százalékon stagnált.

A mai inflációs adatok csökkentették a rövidebb távú inflációs feszültségeket, hiszen a bázishatás a negyedik negyedévtől további lassulást hoz majd az éves indexekben.

A forint is erősödött az adatra, és a Magyar Nemzeti Bankon lévő rövid távú kamatemelési nyomás érdemben enyhült. Nyeste Orsolya szerint így nem volt már meglepetés, hogy a mai egyhetes betéti tenderen a kamatláb továbbra is 0,75 százalék maradt. 


Az inflációs hírek kommentálásánál mindig érdemes kiemelni, hogy a hivatalos statisztikák és a fogyasztói percepció sokszor messze van egymástól, vagyis az ember érezheti azt, hogy igenis nagy drágulás van, miközben a KSH-adatok nem erről árulkodnak. A jelenségre elsősorban a módszertan ad magyarázatot: az inflációt egy bizonyos (igen sok elemű) vásárlói kosár alapján mérik minden egyes hónapban, amitől nagyban eltérhet a vásárlók saját szokásain és igényein alapuló vásárlói kosár.

Borítókép: Joshua Rawson-Harris / Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.