Fotó: Cristofer Jeschke // Unsplash
rövid hír

Visszük a lakáshitelt, mint a cukrot, a babavárót már kevésbé

Forbes
2022. február 02. 2 perc olvasás

Egekben voltak a lakáshitelek tavaly, de nem minden lakossági hiteltípus volt népszerű 2021-ben.

Féloldalas helyreállás jellemezte a lakossági hitelpiac 2021-es évet a Bank360 gyorsértékelése alapján. A két évvel ezelőtti válságban is talpon maradó lakáshitelek valósággal kirobbantak tavaly az MNB friss adatai szerint, a személyi kölcsönök és babaváró statisztikák azonban kevésbé mutatnak erős hitelpiacot, írja a közlemény.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái alapján már a teljes tavalyi évről képet kaphatunk, így a 2020-as válság miatt bezuhanó folyósításhoz képesti kilábalást is nyomon lehet követni – ami nem is igazán kilábalás, hiszen azok a jelzáloghitelek tudtak tavaly nagy mértékben növekedni, amelyek vissza sem estek két éve.

A koronavírust valóban megsínylő személyi kölcsönök viszont a javulás ellenére sem hozták a válság előtti számokat, a babaváró kölcsönt pedig fokozatos süllyedés jellemezte már az indulása óta.

Egekben voltak a lakáshitelek tavaly

A lakáshiteleket március óta töretlenül 100 milliárd forint feletti havi folyósítás jellemezte, ami korábban soha nem fordult elő, így nem lehetett kétséges az éves rekord. A 2020-as – egyébként szintén rekordnak számító – 928 milliárd forintos folyósítást még közel 400 milliárdnyival haladta meg tavaly a lakáshitelek kihelyezése.

Így az 1303 milliárd forintos éves szám a lakosság töretlen lakásvásárlási és -építési kedvét támasztja alá, ami a koronavírus után csak még nagyobb mértékben szabadult rá a hitelpiacra.

A személyi kölcsönök kilábalása ugyanakkor még nem mondható teljesnek. Bár a tavalyi bezuhanás már a múlté, a 2019-ben 559 milliárd forintos hitelkihelyezést nem érte utol a személyi hitelek piaca. A tavalyi 468 milliárd forintos folyósítás így az erős válság előtti és a gyenge válság alatti érték között helyezkedik el.

Fotó: Cristofer Jeschke // Unsplash