Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Inkább fizetjük tovább a hitelek törlesztőit – jó okunk van rá

Az átlagos lakáshitel összege 10,4 millió forintra nőtt, de már 5-10 évre rögzítjük a törlesztő kamatát.

A CSOK-kal megtámogatott ingatlanpiaci boom, a bérek növekedése, és az alacsony kamatkörnyezet együttes hatására a lakáshitelek iránti kereslet is megnőtt, de úgy tűnik, a lakosság tanult a 2008-as válságból és a devizahitelekből – áll a Budapest Bank közleményében.

A bank saját ügyfeleinek lakáshitel-igénylési szokásait hasonlította össze a mostani és a 2016-os adatokkal, ebből arra lehet következtetni, hogy felelősebben döntenek a magyar lakásvásárlók a jelzáloghitelről:

egyre többen választják a hosszabb futamidejű, fix kamatozású hiteleket.

Míg 2016-ban az ügyfelek körében a 6 hónapos kamatperiódus dominált, és mindössze 30 százalékuk választotta 5 vagy 10 éves rögzített kamatperiódust, mára a hosszabb kamatperiódusú hiteligénylések arány közel 90 százalékra nőtt.

Az átlagos kamat is lejjebb kúszott ugyanebben az időszakban, egészen pontosan 0,6 százalékponttal – ez túlmutat a jegybanki alapkamat  0,45 százalékpontos csökkentésén.

Fél millióval nőtt az átlagos hitelösszeg, de alacsonyabbak a törlesztők

A Budapest Banknál 2016 januárja és 2018 júliusa között az átlagos folyósított hitelösszeg 9,9 millió forintról 10,4 millió forintra nőtt, az átlagos havi törlesztőrészlet ez idő alatt 75 500 forintról 71 044 forintra csökkent. A hitelösszeggel párhuzamosan az átlagos futamidő is kitolódott:

a korábbi átlag 193 hónap helyett ma már inkább 212 hónapra vesznek fel hitelt a bank ügyfelei.

A hitelösszegeknél jelentősek a területi különbségek, ezt főleg adott térségre jellemző ingatlanárakkal függ össze, például Budapest déli kerületeiben és azok vonzáskörzetében az átlagos hitelösszeg megközelíti a 15 millió forintot.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője elmondta, hogy egy 10 éves kamatperiódusú hitellel akár egy válságot is könnyebben át lehet vészelni, ezért ebbe az irányba terelik az ügyfeleket, és ez egybecseng a Nemzeti Bank törekvéseivel is. “Szerencsére azt látjuk, hogy nagy részük –akár a 2008 körüli tapasztalatokból kiindulva – hosszú távon gondolkodik, és hajlandó ennek érdekében magasabb törlesztőrészletet is vállalni.”

Borítókép: rawpixel // Unsplash

Oszd meg!