Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash
Fotó: Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash
rövid hír

Nagyot ment a kriptó, a vakcinagyártók kivételével majdnem mindent megvert

Topolay Gábor
2021. szeptember 21. 5 perc olvasás

Megnéztük, mi lett azokkal a valutákkal, amikről fél éve beszéltek a hazai kriptoszakértők. Sok eszköz árfolyama esett, félre lehetett nyúlni a piacon, de összességében jól keresett, aki okosan döntött.

Kereken fél éve tettük közzé első anyagunkat, amiben kriptovalutákkal kereskedő szakemberek tették közzé várakozásaikat és elmondták, mely kisebb valutákban látnak potenciált. Most megnéztük, melyik hogy áll és nem volt meglepetés: ugyan a valuták közül több is esett, de

ha valaki a cikkünk megjelenésekor megjátszotta mindegyiket, jelentős hozamokat rakhatott zsebre.

A piaci folyamatok szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy mi lett azóta a Bitcoinnal. Még mindig a legismertebb kriptovaluta mozgatja szinte a teljes piacot, kevés eszközárfolyam tud elszakadni a nagytestvértől.

A Bitcoin egyéves chartja. Nagy ralli, korrekció, feltámadás. Forrás: Coinmarketcap.

A tavaly ősz óta tartó Bitcoin-rali május elején fújt ki, egy rövid, de intenzív korrekció után pedig július végén tért magához az árfolyam, azóta megint emelkedik. Az árfolyama azonban – ahogy vele párhuzamosan a legtöbb valuta jegyzése – még mindig a tavaszi szintek alatt van. Szóval könnyen lehet mondani, hogy ebben a fél évben nem lehetett semmi veszteni, az egyes eszközárfolyamok között mégis jelentős különbségek vannak.

Azonban így is lehetett pénzt keresni. Ugyan a szakértők szigorúan nem befektetési tanácsot adtak, de jól látszik: a kriptopiac egy szint fölött bőven nem szerencsejáték: sok kutatással, gondolkodással és a piac ismeretével lehet nagyon jó, kifizetődő döntéseket hozni. Ráadásul csak fél év telt el, ami még a kriptovaluták fiatal piacán is rövid idő.

Alpha Finance Lab (ALPHA)

Aki ajánlotta: Mogyorósi Attila, a Coincash CEO-ja

Féléves teljesítmény: -45 százalék.

Márciusban épp egy nagy rali után kaptuk el az ALPHA-t, az árfolyamot azonban alaposan megroppantotta a bitcoin-korrekció. A nagytestvérrel párhuzamosan az Alpha is kezd feltámadni, de a jegyzése még bőven a márciusi szint alatt van.

Holo (HOT)

Aki ajánlotta: Sven Sanger, Profitmanager.io társalapítója

Féléves teljesítmény: +22 százalék

A 22 százalék is jó, de még jobb, hogy az előző anyagunk alatt tartó rali egészen a két centes szintig repítette az árfolyamot, ami háromszoros rali. Aki azonban akkor elfelejtette volna akkor lecsapolni a hozamokat, az is nagyon jól járt.

Nexo (NEXO)

Aki ajánlotta: Pataki Gábor, a Coinbroker.hu alapítója

Féléves teljesítmény: -45 százalék

A Nexót is egy jó nagy rali közben kaptuk el, a megjelenés után még jó 50 százalékot emelkedett az árfolyam, mire enyhén bedöntötte a Bitcoin-zuhanás.

Quant (QNT)

Aki ajánlotta: Czeglédi Tamás, a Blockchaineum alapítója

Féléves teljesítmény: 600 százalék

Háziversenyünket Tamás nyerte, messze a Quant hozott a legtöbbet, az árfolyam a hétszeresére drágult. Sőt, tíz napja még közel a tízszeresén volt a fél évvel ezelőtti szintnek.

Siacoin (SC)

Aki ajánlotta: Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője

Féléves teljesítmény: -26 százalék

A Siacoint is komoly emelkedésben volt, ami végül kipukkadt, a fenti valutákhoz hasonlóan itt is kezd magához térni a jegyzése, de még nincs a márciusi szint fölött.

1INCH Price (1INCH)

Aki ajánlotta: Guruprasad Venkatesha, B-cube.ai társalapítója és CEO-ja

Féléves teljesítmény: -46 százalék

Oldalazik a 1Inch, nem tudott még kitörni a szűk kereskedési sávból, bár egy ilyen fiatal valutától nem is csoda.

Mint látható, a legtöbb valuta esett a márciusi rali óra, legalábbis követték a Bitcoin útját, a nyári törés után most kezdenek magukhoz térni. Azonban így is jól járt, aki a szakértőinkre hallgatott.

Ha az olvasó a cikk megjelenések pillanatában mindegyik ajánlott valutába belerakott volna 100 dollárt, ami így összesen 600 dollárnyi befektetés, ma 1060 dollárja lenne a számláján. Ez fél év alatt 76 százalékos hozam: bőven nagyobb, mint a piaci eszközök többségén elérhető profit.

Mi az, ami még ilyen jól ment?

Összevetésül: ugyanezen idő alatt az S&P500 18százalékot emelkedett, a Nasdaq csak 21 százalékot. A BUX verte az amerikai indexeket, 27 százalékot ralizott, még így is távol a valutákon elérhető hozamtól. A hazai piacon a 4ig ment nagyon, de Jászai Gellért érdekeltsége is csak 60 százalékos hozamot hozott a részvényeseknek.

Az árupiac nagyot ment az elmúlt egy-másfél évben, de az eszközök többsége már tavaly annyit drágult, hogy idénre már kevés maradt. Az alumínium például 30 százalékot drágult fél év alatt, a nikkel 17 százalékot. Az arany világpiaci ára szinte ugyanott van, mint március derekán, míg az ezüsté 12 százalékot esett.

Azért van pár eszköz, ami rávert a kriptóra, még ha ezeknek hátterét egyedi sztorik adták is. Jó pár, itthon nagyjából teljesen ismeretlen, kis piaci kapitalizációjú vállalat van, amelyik az elmúlt hat hónapban megduplázta, triplázta árfolyamát. És persze az elmúlt két év nagy nyertesei: a vakcinagyártók. A részvényesek óriásit kaszáltak a vakcinákkal, a Moderna árfolyama bő háromszorosára, a Biontech-é közel a négyszeresére nőtt csak az elmúlt fél évben.

Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash