Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Sharon McCutcheon - Unsplash

Kiugrottak a bőrükből a Goldman Sachs befektetői

Elképesztő negyedévet produkált a Goldman Sachs, mintha immunis lenne a járványra. A friss banki gyorsjelentések többsége viszont jól mutatja a válság erejét.

A tegnapi erős kezdés után szembejött a valóság az amerikai gyorsjelentési szezonban. A negyedéves eredményeiket közzétevő Wall Street-i bankok közül kettő is csalódást keltett, viszont a Goldman Sachs úgy tűnik, immunis a válságra.

Igazán gyenge számokkal jelentkezett a Bank of America: a tavalyi és a becsült eredményektől is elmaradtak a harmadik negyedévben. 20,3 milliárd dollár folyt csak be három hónap alatt, pedig ennél 500 millióval többet vártak, tavaly pedig közel 23 milliárd volt a nettó árbevétel. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) is alig 51 cent lett, de ez legalább 2 centtel felülmúlja a várakozásokat.

Ugyanakkor a befektetőknek vélhetően nem tetszik, hogy a bank erőből céltartalékol:

a hitelveszteségekre képzett céltartalék 1,4 milliárd dollárra nőtt, pedig tavaly csak 800 millió dolláron állt a mutató.

A Wells Fargo is gyenge negyedévet zárt, bár bizonyos sorokon sikerült meghaladni az elemzői becsléseket. Az árbevétel 18,9 milliárd dollár volt, messze a tavalyi, 22 milliárdos szinttől. Ugyanakkor az elemzők konzervatív módon csak 18 milliárd dollárt vártak,

így legalább van egy kis sikerélménye a banknak.

Az EPS viszont 42 dolláron szerénykedik, ami a tavalyi 92 centhez érdemi, a várt 45-höz képest csak kis visszaesés. Davis Scharf vezérigazgatónak ugyanakkor volt egy jó kifogása az eredményekre: összesen 3,2 millió olyan ügyfelük van, aki élt a törlesztési és díjfizetési moratóriumokkal. 

A Goldman Sachs viszont igazán belehúzott, mintha immunis lenne a válságra az egyik legkisebb nagybank. A negyedéves árbevétel nemhogy a várakozásokra, de a tavalyi adatokra is rávert: 10,8 milliárd dollár folyt be a tavalyi 8,3 után, az elemzők csak 9,5 milliárdot vártak.

A befektetők pedig valószínűleg majd’ kiugrottak a bőrükből, amikor meglátták, hogy minden részvényük után 9,68 dollár osztalékot kapnak,

pedig alig 5,6-ra számítottak.

Mindezt úgy, hogy a bank kamatbevételei 1,08 milliárd dolláron álltak meg, míg tavaly ez csak 1,01 milliárd dollár volt. Pedig a legtöbb bank pont a kamatbevételek közt könyvelte el a legnagyobb veszteséget. David Salamon vezérigazgató szerint a bank újrastrukturálásának köszönhető az eredmény, illetve annak, hogy jól tudják kiszolgálni a bizonytalan helyzetben lévő ügyfeleket.


 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.