Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfõ mögött Varga Mihály pénzügyminiszter és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs miniszter (b-j). A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre. "Nehéz idõket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Pénz

Kisebb adókat és türelmet kapnak a vállalkozások, visszaszivárog az 5 százalékos lakásáfa – újabb elemek derültek ki a gazdaságvédelmi csomagból

Forbes
2020. április 16. 3 perc olvasás

Alacsonyabb lesz a kiva és a szocho, nő a kedvezményes SZÉP-kártya keret, és a rozsdaövezetekben visszahozzák az ötszázalékos lakásáfát.

Új adókorrekciókat jelentett be Varga Mihály, számításai szerint a könnyítésekkel további 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. A pénzügyminiszter több olyan adóváltozást is felsorolt a csütörtöki kormányinfón, amelyek korábbi bejelentések alapján már ismertek voltak, de van néhány új elem is a ma közölt listában:

 • Július 1-jétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke. Ez fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.
 • Lehetővé teszik, hogy ne május végéig, hanem szeptember 30-ig nyújtsák be a hazai cégek az éves beszámolójukat, és eddig kell bevallaniuk és befizetniük a társasági adót és a helyi iparűzési adót. Ez körülbelül 600 ezer cégnek és szervezetnek jelent adókönnyítést és likviditássegítséget, de nem vonatkozik a tőzsdei cégekre, a bankokra, a biztosítókra és a befektetési vállalkozásokra.
 • Minden cég megtarthatja azt az adózói besorolást, amit tavaly megszerzett. 
 • Azok a munkavállalók, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, továbbra is jogosultak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-jétől a munkáltatónak kell megfizetnie a most havonta 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot. 
 • Ha a vállalkozások a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek, kérhetik bármilyen esedékes adójuk mérséklését – a könnyítés vállalkozásonként legfeljebb 5 millió forint lehet.
 • 5 millió forintos adótartozásig 12 havi részletfizetést is kérhetnek, vagy hathavi halasztást, ez esetben nem kell késedelmi pótlékot fizetniük.
 • 2021-től a kisvállalkozásoknál 12 százalékról 11 százalékra csökken a kiva kulcsa. Ez több mint 50 ezer vállalkozást érint, körülbelül 10 milliárd forintos könnyebbséget jelent.
 • Idén év végéig a turizmusban nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót. 
 • Kedvezőbb lesz a SZÉP kártya igénybevétele: csökken az adókulcs (32,5 százalékról 15 százalékra), növekszik az elkölthető összeg (450 ezer forintról 800 ezer forintra), és amely cég 2020. június 20-ig utal pénzt a kártyára, annak nem kell szochot fizetnie.

Egy-két további új elemet Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentett: 

 • Visszahozzák az ötszázalékos áfakulcsot, de csak a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében (a jelenlegi 27 százalék helyett).
 • Kötelező lesz az elektronikus fizetés az online kasszát használó kereskedőknél.

Borítókép: Varga Mihály, Bártfai-Mager Andrea, Orbán Viktor / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán