Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kína külföldi látogatókkal tesztelné a 2022-es pekingi téli olimpián a digitális pénzét

A digitális jüant (e-CNY) már milliók használják több kínai nagyvárosban, de a 2022-es pekingi téli olimpia lehet az első tesztje nemzetközi felhasználókkal.

A kínai jegybank (PBOC) 2014-ben indította el a digitális jüan projektjét, a digitális fizetőeszközt tavaly ősz óta kezdték el fokozatosan bevezetni az országban. Nemrég több kísérleti projektet is indítottak, amelyben többek között Sencsen és Peking lakóit vonták be. Az e-CNY (electronic Chinese yuan) célja, hogy a készpénz nélküli fizetéseket ösztönözze Kínában. Li Bo, a kínai jegybank alelnöke vasárnap jelentette be, hogy a téli olimpia résztvevői lehetnek az első nemzetközi felhasználói – írja a CNBC.

A digitális jüant csak a felhasználó telefonján és közvetlenül a kínai jegybank mérlegében tartják nyilván.

Bár blokkláncon működik, ami lehetővé teszi azt is, hogy időhöz kötött korlát legyen rajta, mégsem számít kriptopénznek.

A kínai jegybank által benyújtott szabadalmakból lehet következtetni arra, hogy hogyan is működik e-CNY. Ezek alapján a kínai polgárok közvetlenül a jegybanktól tölthetnek le egy applikációt vagy a bankjukban is nyithatnak olyan számlát, amin a digitális pénzüket tartják.

A szabadalmak között olyan nem szerepelt, ami arról szólt volna, hogy a jegybank a digitális jüant használók pénzügyi biztonságát garantálná, ne látna rá és ne elemezné a költéseiket.

Ezzel a társadalmi pontrendszer mellett a digitális pénz is egy újabb hatékony formája lehet a lakosság teljes ellenőrzésének. 

Ki akarják-e kerülni vele a dollárt?

Bár az amerikai elnök, Joe Biden és kormánya aggódva figyeli a digitális jüan fejlődését és több elemző is felvetette, hogy Kína a digitális pénzzel szeretné kikerülni a dollár geopolitikai szerepét, Li Bo szerint azonban

„a digitális jüan célja nem az amerikai dollár helyettesítése a nemzetközi színtéren.”

Az elsődleges cél az, hogy országon belül hozzanak létre egy stabil digitális fizetési rendszert, de természetesen nem kizárt, hogy a digitális devizát később határokon átívelő tranzakciókhoz is használni fogják. A PBOC ehhez már például Thaifölddel és az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyal. 

Li Bo szerint a digitális jüan országos bevezetésére még nem dolgoztak ki ütemtervet, de először bővíteni fogják a kísérleti projektek körét és még fejleszteniük kell az e-pénz alapját képező technológia infrastruktúráját is.

Hogy a digitális jüan és a lakossági felhasználók egymásra találjanak, erre volt már egy komoly próba: a kínai holdújév ünnepén lakossági nyereményjátékon 200 ezer olyan ajándékcsomagot osztottak szét, amelyek egyenként 200 jüant (nagyjából 9500 forintot) értek digitális pénz formájában. Ahhoz, hogy a szerencsés nyertesek elkölthessék a nyereményüket, le kellett tölteniük a telefonjukra a jegybank appját.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash

Oszd meg!