Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Square Lab, Unsplash

Karanténhatás az ingatlanpiacon: sokan inkább kertes házat vennének

A vevők kivárnak, a beruházók kedvezményes ajánlatokkal próbálnak ellensúlyozni. A rozsdaövezeti fejlesztések vérfrissítést hozhatnak a piacra, és április óta az új építésű házak népszerűsége folyamatosan meghaladja az új lakásokét.

Április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett. Az előző év azonos időszakában ez az arány 42 százalék volt – derül ki az Ingatlan.com közleményéből.

Ezt azt jelzi, hogy a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező lakóingatlant vásárolni. Ez minden bizonnyal a karanténhatásnak is köszönhető, hiszen az esetleges újabb kijárási korlátozásokat szívesebben töltenénk kertes házban. A járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent.

A vevők a rozsdaövezeti lakásokra várnak

Az elmúlt hetekben csökkent az új lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, ami egyrészt a vevők kivárásával, másrészt azzal is magyarázható, hogy az új építésű kínálat egy része már a megfizethetőség határait súrolja.

Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel. A kínálati oldal várja, hogy a döntéshozók várhatóan szeptemberben ismertessék, hogy melyik rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket. A keresleti pedig azért lendülhet fel, mert a rozsdaövezeti lakásokat 5 százalékos kedvezményes áfával lehet megvásárolni.

A rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, és növelheti a bérlakásállományt is.

Szeptember elején a fővárosban több mint 2800 új lakást és házat kínáltak eladásra átlagosan 865 ezer forintos négyzetméteráron. Budapesten a XIII. kerületben van a legtöbb eladó új lakás, ez 780 új építésű ingatlant jelent. A második helyen a XI. kerület áll közel 400, a harmadikon pedig a IX. kerület majdnem 300 új lakással.

A megyeszékhelyeken közel 800 új lakóingatlant hirdetnek. Debrecenben a legnagyobb a választék, ahol 220 darabos a kínálat négyzetméterenként 598 ezer forintos átlagárral, a második helyen áll Győr, a harmadikon pedig Székesfehérvár 153 és 81 ingatlannal. Ezeket átlagosan 491 és 596 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a beruházók.

A KSH és a Money.hu adatai szerint az új lakások vevői jóval gyakrabban vesznek fel hitelt, mint a használt lakást vásárlók. 2019-ben az eladott új lakások száma a teljes forgalom 6-7 százalékának felelt meg, miközben az új lakások vásárlása céljából folyósított hitelek száma az összes lakáshitel 12-13 százalékát tette ki.

Borítókép: Square Lab, Unsplash
Oszd meg!