Ötödik alkalommal vásárolt be karácsonyra a Hvg.hu, hogy beszámoljon az élelmiszerárak alakulásáról. Négy év alatt harmadával lett drágább egy karácsonyi menü ára, de az elmúlt egy évben volt a leintenzívebb az áremelkedés.
Az élelmiszerárak növekedésével naponta találkoznak a vásárlók, így az inflációs környezetben talán ezt érzi meg legfeltűnőbben a pénztárcánk. A Hvg.hu egy átlagos töltött káposztás-bejglis karácsonyi menü elkészítéséhez szükséges hozzávalók beszerzésével vizsgálta a fogyasztói árak alakulását.
A legszembetűnőbben az étolaj drágult, az ára több mint 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.
A margarin, amelynek legfontosabb alapanyaga szintén a napraforgóolaj, szintén drágább lett, az ára 18 százalékkal lett több tavalyhoz képest, és a liszt ára is jól láthatóan elindult fölfelé.
Ezeknél az élelmiszereknél nem csak az alapanyagok árának emelkedése a meghatározó: a bérek évek óta tartó emelkedésének köszönhetően nő a vásárlóerő Magyarországon, így az alapvető élelmiszereknél nem kell lent tartani az árakat a vásárlók megtartásához, írja a portál.
A hal dupla annyiba kerül, mint 2007-ben
Négy főre összesen 10 ezer 927 forintért vásároltak be a menühöz,
a tavalyi évhez képest 1024 forintos, tíz százalékot meghaladó volt a drágulás.
A darált sertéshús esetében a tavalyi, 647 forintos átlagárhoz képest már 755 forintot fizettek, a halfilé 2400 forintos kilónkénti ára kétszáz forinttal, vagyis majdnem tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és duplája a 2007-es árnak.
Idén is a hét legnagyobb élelmiszerlánc árait hasonlították össze, közülük
a Sparban volt a legolcsóbb a menü, a Pennyben pedig a legdrágább.
Az ötéves hagyomány folyamán átlagosan 33 százalékkal lett drágább ugyanaz a bevásárlás.
A zöldségek és tejtermékek árai többnyire stagnáltak, olcsóbban pedig egyedül a mákot lehetett megvenni tavalyhoz képest.
Mire lehet számítani a jövőben?
A gabona árának növekedése a pékáruk drágulását hozhatja el, a takarmányoknál felhasznált termények magasabb ára pedig gyakorlatilag minden húsáruba beépülhet, és a teljes szezonra kitarthat emlékeztet a Hvg.hu.
Borítókép: Sebestyén László