Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jönnek a kilakoltatások a moratórium után?

Jelentős nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki, miután vége a törlesztési moratóriumnak.

Ijesztő képet vázolt Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. követeléskezelő cég vezérigazgatója a hazai ingatlanpiacról. Az üzletember a Portfolio Hitelezés 2020 konferenciáján azt mondta: a törlesztési moratróium lejárta után jelentős, 8-12 százalékos nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy

tömegesen dőlhetnek be lakáshitelek, miután vége a járványnak és a kormányzat megszünteti a jogi védőhálót az adósok fölött.

A moratórium az ingatlan-árveréseken is rajta hagyta a nyomát: számuk jelentősen visszaesett a kormányzati intézkedések miatt. Így megnőtt az érdeklődés a megtartott árverések iránt, különösen Budapesten és Pest megyében: itt a megtartott licitek 70%-ára volt kereslet. Vidéken a kevés árverés jobban felverte az árakat, de ez Budapesten is megfigyelhető: itt ugyanakkor egyre csökken a kikiáltási ár feletti prémium.

Felfalusi szerint ugyanakkor nem fognak csökkenni középtávon az ingatlanárak, bár az lehet, hogy a Budapest és vidék közti árolló szűkülhet jövőre.

Saját ágazatáról elmondta, hogy jóval tőkeerősebb a követeléskezelési piac Magyarországon, mint az előző válság kezdetén, közel ötször akkora munkaerő-létszámmal dolgozik, a keresleti oldal pedig jóval erősebb a kínálatinál.

Fotó: rawpixel // Unsplash

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.