Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt az idő, hogy arról beszéljünk, mennyit keresel

Egy magyar bank indít kampányt a nemek közti egyenlő fizetésért – kezdésnek a teljes bértáblájukat kirakták az internetre. 

Ugyanazzal a munkával ma Magyarországon egy nő átlagosan 13,2%-kal kevesebbet keres, mint egy férfi – ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ezen aligha változtathatunk addig, míg a fizetések tabunak számítanak.

 Sokan hajlamosak elfogadni, hogy Magyarországon a fizetések nem csupán azt tükrözik, ki hogyan teljesít – hanem például attól is, hogy a munkavállaló nő-e vagy férfi. Amíg a fizetés kérdésköre tabu, nehéz szembeszállni e diszkriminációval. A magyar közösségi bank, a MagNet által életre hívott FairFizu.hu ezért azt tűzte ki céljául, hogy az egyes emberek egyéni érintettségének megmutatásával indítsa be a témával kapcsolatos társadalmi párbeszédet.

A pénzintézet így abban bízik, hogy ha a nők tudatára ébrednek, hogy egy adott pozíció milyen átlagfizetéssel jár, tudatosabban és magabiztosabban készülnek majd az állásinterjúkra, könnyebben vállalják fel munkaadóik felé, ha bérkorrekciót kérnek, és – nem utolsó sorban – idővel a munkaadók hozzáállása is megváltozik majd.

Az oldal azonban nem csak nőknek szól: a MagNet szerint egy átláthatóbb társadalom mindannyiunk közös érdeke – írják szerkesztőségünkhöz eljutottatt közleményükben. „Fair munkakörnyezetben mindenki biztos lehet benne, hogy érdemes maximális erőbedobással dolgoznia, hiszen a fizetése ezen múlik – ezért is gondoljuk, hogy ez a téma mindannyiunk közös ügye” – fogalmazott Molnár Csaba, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója.

Hogy komolyan gondolják a kampányt, azt azzal is jelezték, hogy

a bank a teljes bértábláját feltöltötte az oldalra, amiből kiderül, hogy az azonos pozícióban lévő nők és férfiak ugyanannyit keresnek náluk.

A fairfizu.hu oldalon működő kalkulátor használata teljesen anonim, ugyanakkor a bank bízik abban, hogy sokan megosztják majd saját, konkrét összeget nem említő eredményüket ismerőseikkel – azaz azt, hogy az ő fizetésük átlagosan hány százalékkal lenne több vagy kevesebb az ellentétes nem tagjaként.

Nemrég írtunk egyébként az informatikusok fizetéséről – a táblázatból kiderült, hogy az 1 milliós teljesen átlagos Magyarországon.

Oszd meg!