Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt az első szuperprémium bankkártya Magyarországon. Mit tud?

Az MKB Bank lett az első magyar pénzintézet, amely szuperprémium bankkártyát kínál ügyfeleinek. A Mastercard kártyák hierarchiájában a World Elite-nél már csak a Black kártyák vannak magasabban, ilyen luxuskártyát azonban magyar bankoktól nem lehet igényelni. Viszont a prémium kártyakategóriákban nagy a mozgás, kérdés, mit tud a World Elite azért a plusz pénzért, amennyivel többe kerül.

Az MKB egyébként a teljes kártyapalettáját megújította és ennek keretében léptek be abba a Mastercard-kategóriába, amelyben eddig itthon még nem volt senki. A banknál nagyon büszkék arra, hogy belsősökkel alkották meg a kártyák kinézetét, a fekete World Elite kártyára például a matyóhímzés jutott.  

A Mastercard kártyahierarchiájában a standard szint felett kezdődik a prémium szegmens, ezen belül is vannak a Gold, a World, a Platinum és most már Magyarországon is, a World Elite kártyák. Belépőként rögtön jár hozzájuk utasbiztosítás, azzal pedig a bankok jól el tudnak játszani, hogy melyikhez milyen extra szolgáltatást biztosítanak az ügyfeleknek. Ezek egymásra épülnek, tehát a magasabb kategória szolgáltatásai azon felül vannak, vagy magasabb szintűek, mint amit az alacsonyabb rendű kártya tud.

A prémium szolgáltatások egy részét a kártyatársaság adja, ezek tehát azonosak lesznek a különböző bankok azonos szintű kártyái között. A különbséget az jelenti, amit a bank tesz hozzá, az ügyfélnek igazából ezeket érdemes összehasonlítania, ha választani akar közöttük.

Advertisement

A kártyacég üzemeltet egy folyamatosan bővülő kedvezményrendszert, de az általa adott szolgáltatások közül a legnépszerűbb a belépés a budapesti reptéren található Mastercard Lounge-ba, és bécsi társába. Ez idén tavaszig járt minden prémium kártyatulajdonosnak, de akkor megváltoztatták a szabályokat: a World kártyások csak fizetés (idén 2500 forint) ellenében léphetnek be a lounge-ba, a Platinum kártyásoknak megmaradt az ingyenes belépés plusz egy fővel. Ezzel a változással egyidejűleg viszont a World és Gold kártyások is jogosultak lettek a reptéri fast track használatára, amivel kikerülhetik a sort a biztonsági ellenőrzésnél. És kaptak egy lounge-ot a Budapest Sportarénában.

Az MKB mostantól nem bocsát ki Gold kártyát, az eddigi aranykártyások Platinumot kapnak, és e mellé jön be újdonságként a World Elite. Mivel a reptéri lounge használatára mindkettő jó, érdemes a kettő közötti különbségeket megnézni az alapján, hogy a bank melyikhez mit ad hozzá pluszban. A Platinumhoz ingyenes ATM-készpénzfelvételt ad a bank a saját automatáiból, ami persze csak akkor érdekes, ha a mindenki számára kötelező havi kettőn, vagy 150 ezer forinton túl él valaki a lehetőséggel. Érdekes viszont az a szolgáltatás, amelynek keretében, ha két óránál többet késik a kártyabirtokos járata, ingyen beléphet a világ bármelyik Lounge Key reptéri várójába – szinte az összes komolyabb reptéren van ilyen.

A World Elite ehelyett ad egy értékesebb szolgáltatást: ugyanezekbe a várókba ad belépést akárhányszor 32 euró ellenében, de évente ötször ez ingyenes, mert a költségét a bank átvállalja. Emellett még magasabb szintű biztosítás és orvosi call center szolgáltatás jár, valamint egy külön telefonszám és elsőbbségi vonal, amelyen bármikor várakozás és menürendszeres szerencsétlenkedés nélkül elérheti a bankot az ügyfél. Kérdés, hogy a digitalizálódás korszakában ennek mekkora az értéke, ez persze az egyéni bankolási szokásoktól függ.

Jól látszik tehát, hogy főleg utazással kapcsolatos extrákkal próbálnak hódítani a prémium kártyák, az ügyfélnek pedig azt érdemes mérlegelnie, hogy mennyit érnek meg neki ezek a szolgáltatások. Az MKB-nál mindenesetre a Platinum kártya éves díja nincs messze a piacon elérhető többi hasonló kártyától azzal, hogy 21 588 forint – így van olcsóbb is. A World Elite az első évre 29 900 forintos kedvezményes díjjal hívogat, utána viszont a jelenleg érvényes kondíciós lista alapján a meglehetősen borsos 60 ezer forintra nő az éves díja.

 

Az öregek mindent elhisznek, a középkorúak semmit se igazán, a fiatalság mindentudó.