Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a bankkártya, amellyel a legkönnyebb elkerülni a lehúzásokat

Itt a legújabb bankkártyás-applikációs szenzáció: a Curve egyesíti a különböző kártyák legjobb tulajdonságait és magyar ügyfeleknek is elérhető. Tavaly indult élesben, idén berobban, sikerének legfrissebb bizonyítéka pedig az, hogy pár napja rekordokat döntő közösségi finanszírozási kört zárt.

A magazin szeptemberi számának bankkártyás cikkében azt vettük végig részletesen, hogy milyen módszerekkel teszik iszonyatosan drágává a magyar bankok azokat a kártyás tranzakciókat, amelyeknél  eltérő devizanemben fizet az ügyfél. Nagyon tömören összefoglalva: aki forintos kártyát használ külföldön, vagy csak rendel vele bármit más országból, számíthat arra, hogy már a devizakonverzióval sok magyar bank megkopasztja. A dinamikus devizakonverzió néven futó szabadrablás (DCC) pedig még ezen felül van és még mindig csak a kártyás fizetésnél tartunk. A külföldi ATM-felvételért ezen felül számol durva díjakat a magyar bank és még mindezen túl terjed Európában, hogy a ATM üzemeltetője is felszámol néhány eurós költséget. (Minderről részletesen tehát a magazinban.)

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Azt a szofisztikált kártyahasználók régóta tudják, hogy a lehúzások nagy részét ki lehet kerülni például a Revolut, vagy a Transfwewise kártyáival, DCC-kísérletnél meg mindig résen kell lenni: ha fizetéskor, vagy ATM-használatkor választási lehetőséget kínál a terminál, vagy az automata, sose szabad az iszonyat rossz fix forintárfolyamot választani, millióból egy kivételtől eltekintve mindig a helyi deviza a nyerő. Amióta a Revolutot forinttal is fel lehet tölteni, a hitelkártyákra adott visszatérítést pedig drasztikusan megvágták a hazai bankok, a magyarok döntő többségének az a nyerő megoldás, hogy forintos költésnél és pénzfelvételnél a magyar kártyájukat használják, devizás tranzakciónál pedig az előzetesen feltöltött, középárfolyamon váltó és 200 euróig külföldön is ingyen ATM-kivétet kínáló Revolutot. 

A Curve berobbanása ezen is változtathat, leginkább amiatt, hogy segítségével a magyar kártya külföldi használata esetén is megúszhatjuk a konverziós lehúzást.

A Curve lényege ugyanis, hogy az appból és kártyából álló rendszerhez több tetszőleges bankkártyát lehet hozzárendelni, ezért elég magunkkal vinni egyet, az összes többit tartalmazó Curve kártyát. Az appban ki lehet választani, hogy épp melyik hozzárendelt kártyánkkal akarunk fizetni, tehát például itthon a magyar hitelkártyával, külföldön meg a Revoluttal. De mivel a forint alapú kártya külföldi használatánál  a Curve is középárfolyam-közeli kurzusán számol el, nem pedig a magyar bank rosszabb, vagy sokkal rosszabb árfolyamán, a Curve akár ki is válthatja a Revolutot. Azáltal, hogy a Curve használatakor a hozzárendelt kártyáról költünk, előre töltögetni se kell. 

Advertisement

Természetesen alap, hogy a költésekről részletes információt, elemzést az Curve app, ami főleg akkor jó, ha több kártyát használunk vele – de így egy helyen látjuk az összes költésünket.  Még egy százalékos visszatérítés is van – az ingyenes csomagban három kereskedőnél (egy listából lehet őket kiválasztani), három hónapig, a fizetős csomagban többnél és tovább.  Ha úgy látjuk, rossz kártyával fizettünk, 14 napon belül utólag is változtathatunk ezen. Kétségkívül kényelmes, ha csak egyetlen kártya van nálunk több helyett, de felmerül, hogy mi van, ha azt az egyet hagyjuk el. Az appon keresztül bármelyik pillanatban zárolhatjuk a kártyánkat és fel is oldhatjuk a zárolást. Persze ettől még nem jutunk pénzhez, ezért talán érdemes a Curve-től függetlenül egy másik kártyát is magunknál, de teljesen más helyen tartani, nehogy együtt vesszenek el.

A Curve-re a regisztráció a letöltött appban egyszerű, a kártyák hozzárendelése már macerásabb: a verifikáláshoz egy egy eurós próbatranzakciót terhelnek és az erről érkező, a banki kivonaton, jó esetben a tranzakcióról küldött sms-ben is megtalálható kódot kell bepötyögni. Magát a kártyát megrendeléskor azonnal legyártják és kábé egy héten belül ki is küldik – Magyarországra is ingyenesen.

A befektetők is imádják a Curve-öt. Tavasszal egy 58 millió angol fontos finanszírozási kört zártak, e hónapra pedig közösségi részvényfinanszírozást hírdettek a Crowdcube-on. A rajongó júzerek a múlt héten négy perc alatt egymillió, tíz perc alatt kétmillió font értékben jegyeztek a tavaszi finanszírozási kör által meghatározott értékeltségi szinten papírokat, négy óra negyvenegy percnél, hatmillió fontnál pedig zárták is ezt a kört. A felhasználók száma szűk másfél év alatt érte a nulláról indulva a félmilliót, most viszont úgy fest, hogy év végére meglesz a millió, a növekedési ütem egyre meredekebb, a londoni központban már 160-an dolgoznak. Valószínűleg sokat hallunk még róluk a következő években.  

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.