Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ezekbe a villákba vonultak vissza az amerikai elnökök

Amíg az elnök a Fehér Házban lakik, addig minden szem rászegeződik – jelzésértékű, ki hogyan alakítja át az elnöki rezidenciát. De ha vége a mandátumnak, az elnöknek mennie kell – hova is?

Mindenki azt találgatja, a Trump Tower után vajon hogyan rendezkedik majd be a Fehér Házban az Egyesült Államok történetének leggazdagabb elnöke. Donald Trumpnál eddig leginkább a Fehér Ház előtti lakhelyéről esett szó, hiszen innen irányítja az átmenetet, de valahol akkor is laknia kell az amerikai elnököknek, ha már lejárt a mandátumuk.

A Town&Country öt, nagyon különböző példát szedett össze. Ide vonulnak vissza az amerikai elnökök.

1. Barack Obama: Kalorama, Wasington DC

elnoki_obama_02

Már jelezte, hogy a szokotthoz képest valószínűleg politikailag aktívabb lesz, mint elődei – ezt már önmagában az is jelképezheti, hogy az Obama család új lakhelye alig 2 mérföldre fekszik a Fehér Háztól.

A környék amúgy igazán elnöki, szolgálati ideje előtt vagy után Obama elődei közül többen is éltek itt, csak hogy a legismertebbek mondjuk, például Franklin D. Roosovelt, Woodrow Wilson vagy Herbert Hoover.

A januárban a Fehér Ház kulcsait a republikánus Donald Trumpnak átadó Obama és családja bérelni fogja az ingatlant, méghozzá nem is akárkitől. A ház tulajdonosa Joe Lockhart, Bill Clinton korábbi demokrata elnök sajtófőnöke és vezető tanácsadója. Obamáék addig laknak majd itt, amíg Sasha lányuk be nem fejezi a középiskolát – kérdés, ezután visszaköltöznek-e Chicagóba.

2. George W. Bush: Dallas, Texas

elnoki_bush

 

Második elnöki ciklusa végén, 2009-ben vásárolta meg az észak-dallasi Preston Hollow-ban, 800 négyzetméteres otthonát több millió dollárért, a mai napig itt él feleségével, Laura Bush-sal. A helyi ingatlanok átlagára félmillió dollárnál kezdődik (140 millió forint), de a Bush rezidencia ennél vélhetően jóval drágább volt (az itteni, kertvárosi házak átlagára eleve 15-20%-kal magasabb, mint ugyanez bent, Dallasban). 1988 és 1995 között már élt egyszer a család Dallasba, majd politikai pályája miatt a fiatalabb George Bush az egész családot átköltöztette az állam fővárosába, Austinba  a kormányzói rezidenciára.

A Bush család hamar visszailleszkedett a helyi közösségbe, amihez nemcsak az kellett, hogy rendszeresen megjelennek a helyi elit rendezvényein, de maguk is előszeretettel tartanak barbecu-partikat a birtokukon.

3. Bill Clinton: Chappaqua, New York

elnoki_clinton

Bill Clinton szintén nem sokkal elnöki mandátuma vége előtt vásárolt be: egy 11 szobás rezidenciát vettek meg 1999-ben, akkor 1,7 millió dollárért. A koloniális stílusú fehér épületben 4 fürdőszoba és 5 háló található – az elmúlt években Hillary is innen ingázott brooklyn-i kampányközpontjába, és ide vonult vissza váratlan veresége után is. Az ingatlan ma 2,7 millió dollárt ér (760 millió forint), értéke pedig tovább növekedhet, hiszen a család a szomszédos ingatlant is megvásárolta 1,16 millió dollárért. Egyelőre nem döntöttek arról, ennek, mi lesz a sorsa – idejük most lesz rá, hogy kigondolják.

4. George W. H. Bush: Kennebunkport, Maine

elnoki_idbush

A Kennebunkport több mint egy évszázada a Bush család (egyik) székhelye. Az idősebb Bush ma is itt tölti az év felét feleségével, de továbbra is megtartották houstoni (Texas) otthonukat. Az impozáns óceánparti villát hirtelen turisták kezdték el látogatni, amikor Jeb Bush tavaly bejelentette, elindul az elnökségért (nem igazán jött össze a dolog, az előválasztási kampányból nagyon hamar kiszállt). Ettől eltekintve csendes és nyugodt a környék – ehhez persze lehet, hogy annak is köze van, hogy a kastélyt ma is a titkos szolgálatok védik.

5. Ronald Reagan: Bel Air, Kalifornia

elnoki_kennedy

A Reagan család még 1986-ban vásárolta 2,5 millió dollárért ezt a Los Angeles melletti villát. Elnöksége után Reagan ide vonult vissza megírni emlékiratait, de néha azért kiugrott Santa Barbara-i farmjára is, hogy lovaglással lazítson. A több mint 700 négyzetméter alapterületű, kétszintes, úszómedencés ingatlan nagyon jó befektetésnek bizonyult utólag, a 17 szobás villát a milliárdos Jerry Perenchio vásárolta meg 15 millió dollárért (4,2 milliárd forint) idén nyáron.

A volt elnöki rezidenciák közül kettő is helyszíne volt a mostani elnökválasztási kampányban egy-egy aspiráns felkészülésének (Jeb Bush, Hillary Clinton), de úgy tűnik ezek a régi rezidenciák nem igazán bevált helyszínek, amikor az amerikai választók valami újra vágynak.

 

Képek forrása: Town&Country


Oszd meg!