Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így vezesd be a gyereket a virtuális pénzvilágba

Bankkártyák, hitelkártyák, mobilfizetés. A pénzvilág digitalizálódik, lehet, hogy húsz év múlva a papírpénzt csak mint bélyegeket fogjuk gyűjtögetni. De akkor hogyan tanítsuk meg gyerekeinknek, hogyan bánjanak okosan a pénzzel? Az amerikai Forbes szakértő szerzője ad tippeket.

Neale Godfrey, számos témába vágó könyv szerzője, azt írja: igaz, hogy a mai gyerekek már szinte azonnal nagyon otthonosan mozognak a digitális világban, ahhoz, hogy a technikai eszközök játékait és a pénz valós fontosságát meg tudják különböztetni, érdemes fizikai pénzeszközökkel kezdeni a tanításukat. Hogy mikor? Ez gyerektől függhet, de a szerző saját gyerekei öt évesen már megtakarítási számlát nyitottak.

Megtakarítás

Kezdésnek magyarázd el a gyereknek, hogy a bankok igazi és virtuális pénzzel is dolgoznak. Érdemes őket magaddal vinned a bankba, amikor épp ott van dolgod. Öt évesen itt már saját megtakarítási számlát is nyithatnak, persze csak szülői felügyelet alatt. Ideális esetben egy konkrét célra gyűjtenek, és a pénzért megdolgoznak, például házimunkával. Onnantól kezdve, hogy munkájukért megkapják a bérüket, ami aztán a bankon keresztül virtuális formában a számlájukra kerül, világossá válik számukra az azonosság. Az online bankon érdemes velük együtt ellenőrizni a pénzügyeik alakulását.

Kiadások

A következő lépés, amikor számlájukra már elegendő pénz gyűlt össze, a költekezés. Hét évesen már készen állnak arra, hogy ezt elektronikus úton is meg tudják tenni. Vidd magaddal a hétévest, amikor pénzt veszel fel az ATM-ből, hogy lássa, hogyan lesz az otthoni monitoron ellenőrzött számokból újra kézzel fogható vagyon. Utólag otthon ismét közösen ellenőrizhetitek, hogy a felvett készpénz eltűnt a számláról. Ilyenkor a felmerülő tranzakciós költségekről is beszélhetsz neki – a bank szolgáltatásáért is fizetnünk kell. Fontos, hogy értse a PIN-kód működését, és hogy miért fontos azt fejben – és titokban – tartani. (Igaz, talán mire nagykorú lesz, már ujjlenyomat-olvasóval és retinaszkennerrel váltják ki a PIN-t a bankok.)

Bank- és hitelkártyák

Mutasd meg nekik: ezek is csak olyan műanyag kártyák, mint bármelyik másikak a pénztárcánkban. Elvesztésük mégis nagyobb károkat okozhat. Ezzel kapcsolatban tudnia, éreznie is kell a gyereknek, hogy a pénz – és a hitel – mindig véges. Kártyával is csak azt az összeget költhetjük el, ami a számlánkon van. 13-15 évesen a gyerek már saját kártyát is kaphat, kifejezetten ennek a korosztálynak szól például a Greenlight szolgáltatása. Ezen keresztül a szülők különböző célokra meghatározott összegeket adhatnak a gyerekeknek, és minden költést azonnal ellenőrizhetnek és felülbírálhatnak egy mobilapp segítségével. Ha kártyahasználat közben felmerülő problémákat így azonnal észrevehetjük és átbeszélhetjük. Már maga a Greenlight is egy kicsit a jövő.

Oszd meg!