Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Laurencia Soesanto // Unsplash

Hurrá, nyaralunk! De miből és hogy csinálják a magyarok?

Szeretett nyaralásra költeni a magyar 2017-ben: több pénzt szánt a vakációra, mint egy évvel korábban. Az üdülésre ráadásul egyre tudatosabban készülünk, honfitársaink kétharmada szerint fontos, hogy a kikapcsolódást ne hitelből vagy kölcsönből finanszírozza.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a KSH adatai szerint, a magyarok körében a külföldi úti célok népszerűbbek, mint a belföldiek, előbbiekre

a lakosság 8,2 százaléka többet költött, összesen 619,9 milliárd forintot.

Azért a magyar helyszínek sem elhanyagolhatók,

a hazai turisztikai célpontokra szánt kiadások 6,4 százalékkal emelkedtek, ez megközelítőleg 330 milliárd forintot jelent.

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoportja 2017 végén végezte el az éves Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt. A kutatás a nyaralási szokásokat vizsgálta, amelyből kiderült, hogy a magyarok pénzügyi szempontból tudatosan tervezik meg a nyaralást.

A felmérés alapján elmondható, hogy

a rendszeresen spóroló magyarok negyede tesz félre utazási célra, amely alacsonyabb, mint az európai átlag.

Ennek hátterében a magyarok megtakarítási céljai állnak, hiszen nálunk a váratlan kiadásokra való felkészülés a legfontosabb. Az utazási célú spórolás a 18-24 éves korosztály esetén a legmagasabb: a rendszeresen félre rakó fiatalok közel 40 százaléka emiatt is spórol.

Amellett, hogy hazánkban nem a legnépszerűbb takarékoskodási cél az utazás, a válaszadók számára fontos, hogy a nyaralás kiadásait saját anyagi helyzetüknek megfelelően kezeljék:

több mint 70 százalékuk elutasítja, hogy hitelből vagy ismerősöktől kölcsönkért pénzből utazzon el.

Ezen a téren a legmegfontoltabb a 25-34 éves korosztály, a fiatal felnőttek majd négyötöde vélekedik így. Az adatok alapján az is megállapítható, hogy a magyarok következetesebbek e téren, mint német, francia és finn társaik.

fotó: Laurencia Soesanto // Unsplash

Oszd meg!