Pénz

Gyanús, 40 százalékos hozamot ígértek, engedélyek nélkül, 830 millió forintos bírságot osztott ki az MNB

Forbes
2020. április 28. 2 perc olvasás

Öt országon át ívelő nyomozás végére tett pontot a jegybank egy 830 milliós bírsággal, amit két magánszemélyre és két külföldi cégre szabott ki a szervezet – adta hírül az MNB.

A közleményben csak K. Csabaként emlegetett budapesti és P.N.S. monogrammal illetett indonéz illető „magyarországi befektetőknek két ausztráliai, s egy máltai székhellyel rendelkező – tevékenységükre itthon az MNB engedélyével nem rendelkező – befektetési vállalkozás szolgáltatásait közvetítették”.

Bár egyikük sem rendelkezett jegybanki regisztrációval, éveken át közvetítettek, ügyfeleiknek pedig akár 40 százalékos hozamot ígértek. A szóban forgó személyek két cégen keresztül portfóliókezelést is végeztek, szintén a már említett máltai és ausztrál szolgáltatókon át. A „Saint Vincent és a Grenadine-szigeteki British Assets and Investment Management Ltd. és az ugyanitt székhellyel rendelkező Direct Market Access Ltd.” lettek a bírság másik két célpontja.

Az MNB emlékeztet, hogy ez a tevékenység szigorúan szabályozott, aki engedély nélkül végzi, törvénysértést követ el. A szervezet feljelentést tett, megtiltotta a feleknek a folytatást, majd súlyos büntetést szabott ki rájuk.

K. Csaba 90 millió, P.N.S. 280 millió forint piacfelügyeleti bírságot kapott, amiért jogtalanul közvetítettek. Erre jön még P.N.S. 180 milliós portfóliókezelői bírsága, ugyanezen okból a két cég is 145, illetve 135 millió forintot kell fizessen – így jön ki a 830 milliós összeg.

Ezen felül egy K. Zoltán nevű illető is 2 milliót fizethet, amiért „jogosulatlanul megtagadta” a vallomástételt.