Elon Musk / Wikimedia
Pénz

Musk egy tweettel kilőtte egy kriptovaluta árfolyamát, majd azt ígérte, bitcoinért is vehetünk Teslát

Forbes
2021. február 08. 3 perc olvasás

A dél-afrikai milliárdosnak hülyéskednie is elég a közösségi médiában, hogy elszabaduljon egy-egy árfolyam. De lehet, hogy nem véletlenül teszi.

A SpaceX- és Tesla-vezér Elon Musknak elég volt egyetlen tweet, hogy a kedvenc kriptovalutájának árfolyamát 35 százalékkal emelje néhány óra leforgása alatt – írja a Business Insider. A mémekből ismert siba inu kutyát logójaként használó kriptovaluta, a Dogecoin árfolyama 0,065448 dollárra emelkedett 0,048356-ról szombaton, miután Musk arról kérdezte a közösségi médiában a követőit: mi legyen a Föld jövőbeli fizetőeszköze?

Két válaszlehetőséget adott meg: „a Dogecoint a Holdig” (Dogecoin to the Moooonn) vagy „minden más kripto együtt” (All other crypto combined).

Akár komolyanvehetetlen hülyéskedésnek is tűnhetett ez Musk részéről – könnyen lehet, hogy az is volt –, mindenesetre a kriptovalutával kereskedők egyből elkezdték felértékelni a Dogecoint, miután a 2,4 millió válaszadó 71,3 százaléka ezt részesítette előnyben az összes többi kriptovalutával szemben.

Musk már a múlt hét elején is megdobta egy tweet-sorozattal a Dogecoin árfolyamát, akkor az 59 százalékkal emelkedett.

A Dogecoint ekkor egyebek mellett „a nép kriptovalutájának” nevezte, majd mintegy tweetjei lezárásaként az Oroszlánkirályból összevágott mémet osztott meg.

Ebben ő volt Rafiki, aki egy Snoop Dogg- és egy Gene Simmons-fejű másik Rafikit tart. Simba feje helyén pedig a dogecoinos siba inu volt.

Kriptovalutáért Teslát

Eleve felvet megannyi kérdést, hogy egy milliárdos bohóckodásai a közösségi médiában mekkora következményekkel járnak. Emlékezetes: a Whatsapp felhasználási feltételeinek megváltoztatásakor is egy Musk-tweet volt, amely jelentősen megugrasztotta a Signal árfolyamát. Apró szépséghiba, hogy a tőzsdei cégnek, amely profitált a bejegyzésből, semmi köze az üzenetküldő alkalmazáshoz, amelyre a milliárdos célzott.

Mindenesetre a legutóbbi dogecoinos tweetek nem a semmiből jöhettek. Hétfőn a CNN arról írt, hogy a Teslánál azt tervezik, hamarosan kriptovalutával is lehet majd fizetni az autóikért.

Ha a cég pénztartalékainak egy részét már úgyis kriptóban tartja – tették hozzá.

A cég CNN által szemlézett közleményében az áll, hogy „hamarosan fizetőeszközként fogadhatjuk el a kriptovalutát. Eleinte korlátozottan” – írják.

A hírre pozitívan reagált a tőzsde. A bitcoin árfolyama hétfőn reggel az USA-ban 13 százalékkal emelkedett, és a Tesla részvényeinek értéke is feljebb kúsztak két százalékkal.

Borítókép: Elon Musk / Wikimedia