Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

Már nem is igaz, hogy brutálisan gyengült a forint

Somogyi Szonja
2022. március 16. 4 perc olvasás

Miután másfél hete történelmi mélypontra gyengült a forint, fokozatos erősödésbe kezdett és szerdán már a 370 forintos határra jutott az euróárfolyam. Ez tulajdonképpen csak egy százalékos gyengülés az évkezdethez képest. A helyzet nem olyan rossz, mint ahogyan azt az utca embere gondolja.

„Érdekes az emberek fejében élő percepció, mert sokan azt gondolják, idén brutálisan gyengült a forint, pedig ez nem igaz: mostani árfolyama az euróhoz képest csupán egy százalékot gyengült, ez tulajdonképpen a semmi kategóriája, nem érzékelhető. Mégis, bárkit megkérdeznénk az utcán, azt mondaná, nagyon gyenge a forint” – mondta Forbesnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája.

Véleménye szerint általános inflációs nyomás van a világban, ez gyűrűzött be most hozzánk is. A forint jelenlegi gyengülése nem inflációt erősítő tényező. Ha tartósan 390-400 forint környékén maradna az euró, akkor az más helyzet lenne.

Ennek még nincs inflatorikus hatása. Ami ennél sokkal fontosabb, az a dollár erősödése a forinttal szemben, valamint egyes, dollárban denonimált nyersanyagok, például a műtrágya vagy egyes ipari fémek áremelkedése.

Miért erősödik?

Móró Tamás az erősödést három dologra vezeti vissza:

  • A politikai párbeszéd megvalósulására utaló jelek az orosz-ukrán konfliktusban: az érdemi tárgyalások és a kompromisszumok megkötésének esélye segíti valamennyire a forint erősödését.
  • Jelentős korreláció történt a nyersanyagárakban: Magyarország, mint energiaimportőr számára ez fontos tényező a fizetési mérleg és a mikrostabilitás szempontjából. Az elmúlt időszakban negatívan korreláltak egymással a nyersanyag- és olajárak a forinttal, majd szinte a háború előtti szintre tért vissza az olajár. Továbbra is magasan van, de megszűnt a nagy háborús szárnyalása.
  • Két napja érkeznek a hírek arról, hogy az Európai Unió az orosz-ukrán háború miatt késleltetheti a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, ez is befolyásolta a forint erősödését.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint is a háborús tárgyalásokba vetett hit, az emiatti nemzetközi pozitív hangulat, a béke reménye is hozzájárulhatott az erősödéshez.

Kiemelte, hogy a zlotyival szemben is jelentős volt az erősödés az utóbbi három napban, még ha nem is akkora mértékben, mint az euróhoz képest: a zlotyival szemben egy százalékos, az euróval szemben 2,5, csaknem 3 százalékos volt az erősödés.

Lesz még nagy kilengés?

A szomszédból érkező hírek függvényében lehet még számítani esetleg kilengésekre. Szintén tud turbulenciát okozni a pár héten belül sorra kerülő választás is, ez mindig jelent némi extra bizonytalanségot Török Lakos szerint.

Ráadásul ha sikerülne is lezárni az orosz-ukrán konfliktust, sem a szankciókat, sem a cégek korlátozásait nem oldanák fel egyik pillanatról a másikra.

„Gazdasági kitettségünk Oroszországnak továbbra is megmarad: az orosz gáz az orosz gáz, erre továbbra sincs alternatíva” – mondta Török Lajos.

Ha elakad az olaj

Az Oroszországgal szembeni szankciók extra sokkot jelentettek, Móró Tamás szerint hasonlóan erőteljesen befolyásoló tényező az lenne, ha az Európába irányuló orosz gáz- és olajszállítás bármilyen okból – legyen az politikai döntés vagy véletlen baleset – megállna.

Ekkor érhetné egy újabb vihar a piacot, de egyébként egy kisebb volatilitású időszak következhet a forintnál, amibe belefér, hogy visszamegyünk 387 euró-forintra, vagy leülünk 360-365 árfolyamon.

Török Lajos szerint is velünk marad a volatilitás: bár támaszt adhat, hogy a forint a legtöbb devizával szemben kamatfölénnyel rendelkezik, a rövidtávú volatilitással szemben ez nem jelent teljeskörű védelmet.

Borítókép: Edgeplorer / 123RF