Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezek az üzletek pörgetik a dollármilliókat Trump gyerekeinek

Bár az amerikai elnök vagyona megsínylette Trump politikusi karrierjét, két fia és lánya, köszönik, egész kellemes vagyont birtokolnak – írja az amerikai Forbes.

A magazin cégadatok, üzleti iratok, kormánydokumentumok és ingatlan-tulajdonlapok átnyálazásával becsülte meg, mekkora vagyon felett rendelkezik az apját külpolitikai és gazdasági eseményekre is sokszor elkísérő Ivanka, a fura ingatlanbizniszekben érdekelt ifjabb Donald és az elnök üzleteihez legközelebb álló Eric.

Ivanka Trump – 375 millió dollár

Talán nem meglepő, hogy a legnagyobb vagyont Ivanka Trump esetében mérték, az elnök lánya férjével, Jared Kushnerrel közösen 375 millió dollárnyi vagyont kezel. Sokáig apja alkalmazottja volt, a családi hotellánc arculatán dolgozott, illetve üzletkötőként járta a világot – ezzel hozzávetőlegesen 25 millió dollárt keresett. 2007-ben saját ékszermárkát alapított, majd jöttek a táskák, cipők. A szekér jól ment, 100 millió dolláros forgalmú év is volt Ivanka birodalma mögött, ám tavaly nyáron zuhanni kezdtek az eladások, mert az üzletasszony tevékenységét a piac lassan, de biztosan apja, az Egyesült Államok elnöke politikájával kezdte összemosni. Ivanka bezárta a boltot, de nem esett kétségbe: ekkor már több mint egy éve Washingtonban dolgozott apja oldalán, és azt mondta, nem hiszi, hogy visszatér vállalkozni.

Nem is kell neki, mert férje, Jared Kushner 324 millió dolláros vagyont kezel, elsősorban kereskedelmi ingatlanokban.

Donald Trump Jr. – 25 millió dollár

Trump legnagyobb fia sokáig dolgozott apjának, hogy a tőle kapott fizetését saját vállalkozásaiba csatornázza át. Egy New York Citynek címzett beadvány féltucat rejtélyes céghez köti az elnök fiát, mint az MSMDF Agriculture LLC (aminek egy salátatermesztő vállalkozásban van kiemelkedő részesedése) vagy a Future Venture LLC, melyet a Trump Organization szerint „technológiai befektetések” végett alapítottak. Ezek a vállalkozások egyébként  Don Jr. egy régi barátjához, a Trump-kampányt is támogató Gentry Beach-hez köthetők.

Ezen felül az ingatlanok dominálnak Don Jr. vagyonában is. Van egy manhattani luxuslakása, egy New York-i horgászüdülője, egy szintén környékbeli vadászterülete az öccsével, Erickel közösen, valamint egy 4,5 millió dolláros, héthálószobás palotája Hamptonsban. Ingatlankezelő cégei egyébként egy sor bizarr üzletben érintettek. Egyszer egy államtól bagóért vett katonai kórház felújításába vágtak bele, de nem haladtak semerre, így végül Dél-Karolina az ötmilliós eladási ár több mint hatszorosáért, 33, millió dollárért volt kénytelen visszavásárolni a mindenre alkalmatlan ingatlant. Máskor egy banki kölcsönbe belerokkant felújítási üzlet oldódott meg úgy, hogy az elnök maga vásárolta fel a Deutsche Banknak milliókkal tartozó épületet. Ezekről az esetekről nem lehet megállapítani, hogy gyarapították-e az ifjabb Donald vagyonát vagy sem.

Eric Trump – 25 millió dollár

Messze Eric áll a legszorosabb kapcsolatban apja vállalkozásaival – hogy mást ne mondjunk, az apja egyik épületében lakik egy penthouse-ban, de érintett a Trump National Golf Clubban is. Ezen felül folyamatos fizetést kap a Trump Organization alelnöki posztjáért, mi több, más Donald Trump-szervezetek és vállalkozások is elnöki vagy alelnöki szerepben jegyzik. Az amerikai Forbes a New York Times nyomozására hivatkozva írja, hogy az elnök édesapja, Fred Trump ingatlanmogul annak idején szintén a gyermekeire osztotta a cégei vezetői pozícióit, egy amerikai adóügyi sajátosságot kihasználva ugyanis ezzel a módszerrel sokkal kevesebb adót kellett fizetnie, mintha echte örökösökké nyilvánította volna őket. Úgy tűnik, az időseb Donald Trump ugyanígy jár el. Az elnök adóbevallása hiányában mindenesetre az amerikai Forbes sem tud teljesen biztosat mondani a családi pénzmozgásokat illetően.

Ugyanakkor a lap kiemeli: nem találták nyomát annak, hogy az elnök csak úgy nagy mennyiségű pénzt adott volna a gyermekeinek. Ha volt is valami durvább ajándék, az a nagyszülőktől jött.

Kép: Ivanka Trump és Jared Kushner // Ivanka Trump hivatalos Twitter-profilja

Oszd meg!