Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összefogtak az EU női befektetői, jöhet a nőket támogató alapok alapja

Európa nem túl sok női kockázatitőkése közül 25 fogott most össze, hogy létrehozzák a piac nők vezette tőkealapjait támogató alapját. Petíciót is indítottak, részben a magyar Pistyur Veronika vezetésével.

Az EU különböző országainak 25 női befektetője összefogott, és kulcsfontosságú projektet indított annak érdekében, hogy a jövőben biztosított legyen az európai, nők vezette kockázatitőke-alapok forrásokhoz való hozzáférése. Legfőbb céljuk emellett, hogy emelkedjen a női befektetők aránya, és hogy az elérhető tőke legalább 30 százaléka nők vezette alapokhoz kerüljön négy éven belül. Cél továbbá, hogy a portfóliók diverzifikáltabbá váljanak, azaz több nők vezette startup jusson forrásokhoz. Az összefogás egy online petíciót is elindított, amit bárki aláírhat, bár elsősorban a szektor prominens szereplőihez szeretne eljutni.

Ahogy állítják, mindezzel nem a jelenben gondolkodnak, hanem egy olyan jövőben, amit mindenki élvezhet majd.

A program és vezetői, Pistyur Veronika, az Oktogon Ventures társalapítója, Laura Estefani Gonzalez, a The Venture City alapító-vezetője, és Kinga Stanislawska, az Experior Venture Fund alapítója élvezik a 700 senior szakembert összefogó Women in VC szervezet, valamint Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztos támogatását. Találkozójukon csütörtökön kapcsolódó tanulmányukat is prezentálták.

Egy százalék a nőknek

Korábban írtuk: a startupvilág látszólag virágkorát éli, közelebbről megnézve azonban a legkevésbé sem egyenlő esélyekkel állnak itt rajthoz nők és férfiak.

A nők által alapított startupok mindössze a befektetések 1 százalékát kapták 2020-ban Közép-Kelet-Európában, miközben a befektetési pénzekről is csak elenyésző mértékben döntöttek nők.

A női cégek mégis 96 százalékban jobb megtérüléssel dolgoznak, mint a férfiak vezette cégek. A megoldás nem a kvóta, hanem a gondolkodásunk felülvizsgálata.

Az összefogás most egy “alapok alapja”, Fund of Funds létrehozását is kilátásba helyezte, amely kifejezetten a nők vezette tőkealapokat támogathatja majd.

A bemutatott javaslatcsomag és petíció kapcsán az uniós biztos csütörtökön közölte: elkötelezett a célok megvalósítása mellett és félévente jelentést kér majd a fejleményekről.

Oszd meg!